MBA-stipendin hakuaika on käynnissä – lue lisää ja täytä hakemus täällä »

Johtamisen erikoisammattitutkinto opetti katsomaan asioita helikopteriperspektiivistä

Opiskelijatarina: Amiedu

Johtamisen erikoisammattitutkinto

Johtamisen erikoisammattitutkinto opetti katsomaan asioita helikopteriperspektiivistä

– Yksikönjohtajana tehtäväni on kehittää asunnottomien palveluita yhdessä henkilöstön ja asukkaiden kanssa. Johtamisen erikoisammattitutkinnon avulla olen oppinut katsomaan työtä etäämmältä, helikopteriperspektiivistä. Se on ollut konkreettisin ja tarpeellisin apu, kun mietin omaa muutosta lähiesimiehen tehtävistä yksikönjohtajaksi, Pinja Marjamäki kertoo.

Pinjan vastuulle kuuluu kolme asumispalveluyksikköä sekä hajautettu asuminen, joissa asuu yhteensä noin 300 asukasta. Lähimpinä alaisina toimii viisi lähiesimiestä, joilla kullakin on omat työryhmänsä.

– Toimimme Asunto ensin -periaatteella eli emme vaadi asukkailta elämäntapamuutosta. Ihminen saa vuokra-asunnon, johon voi muuttaa sellaisena kuin on. Meidän perustehtävämme on turvata, ettei kukaan joudu enää takaisin asunnottomaksi ja lisätä asukkaiden osallisuuden kokemusta ja auttaa heitä kiinnittymään ympäröiviin yhteisöihin ja yhteiskuntaan.

Sosiaali- ja terveysalalle suunnattu Johtamisen erikoisammattitutkinnon tavoitteena on kehittää oman vastuualueen johtajuustaitoja siten, että organisaation strategiat toteutuvat ja asetetut tavoitteet saavutetaan. Aiemmin sosionomiksi ja diakoniksi opiskellut Pinja kiinnostui nimenomaan omalle alalle suunnatusta tutkinnosta ja ehdotti Johtamisen erikoisammattitutkinnon suorittamista lähiesimiehelleen.

Tutkintoon kuuluu pakollisena osana johtajana toimiminen. Valinnaisista osista Pinja valitsi palvelutuotannon johtamisen. Pinja nautti opiskelusta, vaikka se oli välillä haastavaa.

– Oman ajankäytön organisointi oli välillä hankalaa, sillä opiskelin ikään kuin omaa työtäni. Kun tein opintoihin liittyvää kehittämistehtävää, tein samalla töitä, koska kehitin työpaikan asioita. Toki se on aikuisopiskelun luonne, että oppiminen tapahtuu omassa työssä.

Palvelutuotannon johtamiseen liittyvässä kehittämishankkeessa Pinja johti 40 työntekijän työaikojen uudelleen organisointia.

– Räätälöimme yhdessä omien alaisteni kanssa töiden järjestelyä kustannustehokkaasti uudelleen. Tässä kehittämistehtävässä sain nimenomaan näyttää johtamistaitojani. Sen myötä kolmen eri työryhmän työskentelytavoissa on tapahtunut iso muutos. Käytäntöjä on yhdenmukaistettu ja töitä tehdään joustavasti yhdessä eikä jokainen työryhmä erikseen.

Koulutus on vaikuttanut Pinjan mukaan oman johtajuuden kehittymisen lisäksi moneen asiaan.

– Kaikki opintojen valmennuskokonaisuudet ovat olleet itselleni tärkeitä: talouden johtaminen sisältäen budjetoinnin, toimintasuunnitelman tekeminen, henkilöstöjohtaminen ja itsensä johtaminen. Sain erilaisia johtamisen työkaluja, joita voi kokeilla tai joihin palata. Opinnot ovat auttaneet käsittelemään myös palautetta, sillä johtajana on totuttava, ettei se aina ole niin positiivista, etenkään muutoksissa. Mutta toki myös hyvää palautetta on tullut. Omien alaisten kanssa meillä on suorat välit ja pystymme kommunikoimaan avoimesti. Heiltä olen saanut paljon sekä positiivista että rakentavaa palautetta.

Palautetta Pinja on antanut myös Amiedulle.

– Olen antanut kiitosta Amiedun ammattitaitoisille valmentajille. Valmennuspäivät olivat mielenkiintoisia ja osallistavia. Käsitellyt teemat olivat käytännönläheisiä ja oman työn kautta sai kiinni, mistä puhutaan. Hienoa oli myös se, että ryhmä koostui saman alan opiskelijoista, jolloin saatoimme peilata omaa työtä muiden kokemuksiin. Erityiskiitos myös kouluttaja Marjatta Hahkiolle, jonka tuki on ollut matkan varrella mittaamattoman arvokasta.Lue lisää: Taitotalo

Ota yhteyttä


Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää kouluttajasta Taitotalo? Täytä yhteystietosi, niin kouluttaja ottaa sinuun yhteyttä.
studentum.fi
Tilaa uutiskirjeemme
Saat koulutusvinkkejä, tarjouksia ja uutisia suoraan sähköpostiisi.