MBA-stipendin hakuaika on käynnissä – lue lisää ja täytä hakemus täällä »

Koulunkäyntiavustajaksi oppisopimuksella

Opiskelijatarina: Amiedu

Koulunkäyntiavustajaksi oppisopimuksella

Anna opiskeli koulunkäyntiavustajaksi koska rakastaa lapsia

Suomeen puolisonsa työn perässä seitsemän vuotta sitten muuttanut Anna Rubanova työskentelee koulunkäyntiavustajana valmistavalla luokalla 1-2 luokkalaisten maahanmuuttajien kanssa. Kun koulun rehtori ehdotti oppisopimusta, Anna innostui heti mahdollisuudesta. 

-    Pidän työstäni ja halusin opiskella lisää suomen kieltä. Amiedulla oli todella mukava opiskella, ryhmämme oli monimuotoinen ja opettajat erityylisiä, mikä teki opetuksesta mielenkiintoista, kertoo Anna Rubanova. 

1,5 vuoden oppisopimuskoulutuksen aikana Rubanova oppi paljon uutta, esimerkiksi erikoistukea tarvitsevien lasten kanssa työskentelystä. Myös kielitaito parani huomattavasti. Vaikka hän ei aluksi uskonutkaan, että pystyisi opiskelemaan suomeksi, Amiedulla hän huomasi, että se onnistuu. 

-    Suomi on vaikea kieli, mutta kieltä oppii parhaiten, kun sitä pääsee samalla käyttämään. Kielitaitoni kehittyi huimasti opiskelujeni aikana, toteaa Anna Rubanova. 

Työn ja opiskelun yhdistäminen onnistui myös hyvin, koska lähipäiviä ei oppisopimuksessa ollut jatkuvasti. Myös osa-aikainen työ on kahden pienen lapsen äidille tärkeä mahdollisuus olla enemmän läsnä kotona. 

-    Koulussa työskentely on minulle juuri sopivaa. Meillä on hyvä yhteistyö opettajan kanssa. Lapsista kukaan ei ikinä sano, ettei haluaisi oppia suomea. Se on ihanaa, sanoo Anna Rubanova hymyillen. 

Koulunkäyntiavustajan työssä on myös haasteita, varsinkin jos luokalla on paljon lapsia. Joustavuudesta on erityistä apua, koska työpäivät eivät ole koskaan samanlaisia. Parasta on se, että palautetta saa paljon ja työn pohjavire on positiivinen. 

-    Lapsia jää aina kaipaamaan, kun he siirtyvät valmistavan luokan jälkeen toiseen kouluun. Heissä on niin paljon iloa, sanoo Anna Rubanova. 

Venäjältä Suomeen työn perässä

Muutto Suomeen tuli sopivaan elämäntilanteeseen, kun Anna oli äitiyslomalla ja hänen miehensä sai tieto- ja viestintätekniikan töitä Suomesta. Vaikka Suomi ei ollut parin alkuperäinen muuttokohde, he viihtyvät täällä erinomaisesti. 

Seuraavaksi hän haluaa kehittää vielä enemmän suomen kielen taitoaan, jotta pystyisi työskentelemään tulevaisuudessa tulkkina tai hakea opiskelemaan luokan-opettajaksi. Hänen mielestään maahanmuuttajien on tärkeää miettiä, minkä parissa haluaa työskennellä, jotta osaa valita oikean koulutuksen ja löytää paikkansa uudessa kotimaassaan. Lue lisää: Taitotalo

Ota yhteyttä


Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää kouluttajasta Taitotalo? Täytä yhteystietosi, niin kouluttaja ottaa sinuun yhteyttä.
studentum.fi
Tilaa uutiskirjeemme
Saat koulutusvinkkejä, tarjouksia ja uutisia suoraan sähköpostiisi.