Laadukasta lähihoitajakoulutusta Amiedusta

Opiskelijatarina: Amiedu

Lähihoitajakoulutus

Asaad päätyi osaamiskartoituksen kautta lähihoitajaopintoihin Amiedulla

Asaad Al- Khattab toimi entisessä kotimaassaan Irakissa lähes kahdeksan vuotta röntgenhoitajana. Hän osallistui Amiedussa maahanmuuttajien hoito- ja kasvatusalan ammatilliseen osaamiskartoitukseen ja nyt hänen matkansa jatkuu Amiedulla lähihoitajaopintojen parissa. 

Asaad Al- Khattab31, muutti Suomeen kolme ja puoli vuotta sitten entisestä kotimaastaan Irakista. Hän ei ollut saanut siellä työstään sairaalassa enää hetkeen palkkaa, mutta jatkoi töitä, koska halusi auttaa ihmisiä. Kun hän menetti kotinsa ja omaisuutensa pommituksissa, oli aika lähteä. Nyt hän haluaa auttaa ihmisiä työkseen Suomessa.

”Lähden opiskelemaan lähihoitajaksi Amiedulla, jotta pystyisin työllistymään pian. Sen jälkeen pohdin röntgenhoitajan opintoihin jatkamista, mutta koska Suomessa voi opiskella minkä ikäisenä tahansa, haluan ensin mukaan suomalaiseen työelämään”, sanoo Asaad Al- Khattab. 

Asaad osallistui Amiedulla osaamiskartoitukseen, jossa selvitetään käytännön tehtävien avulla ammatillisen osaamisen taso, verrataan sitä suomalaiseen perustutkintoon ja arvioidaan, mikä olisi kullekin osallistujalle nopein reitti työelämään. Asaadin tulosten perusteella hänelle suositeltiin lähihoitajaopintoja, jonka sisällöt ja kesto on räätälöity. Osaamista täydennetään suomalaisen työelämän vaatimilta osin, eikä ammattitaitoista henkilöä kouluteta turhaan uudestaan. 

”Asaadin laaja-alainen ammattitaito tuli esille kartoituksessa, jossa hänen taitojaan kartoitettiin lähinnä hoidon ja huolenpidon osiosta, jossa on muun muassa paljon hoidollisia toimenpiteitä ja kädentaitoja vaativia tehtäviä. Kartoituksessa seurattiin ja arvioitiin myös kysymyksin asiakkaiden kohtaamista hoidollisissa tilanteissa”, kertoo Amiedun kouluttaja Eija Wellman. 

Asaad onkin suorittanut kotimaassaan lähimpänä röntgenhoitajakoulutusta vastaavan kaksivuotisen koulutuksen Mosulin yliopistossa. Todistusten saaminen on kuitenkin mahdotonta Isiksen valtaamalta alueelta. Amiedun osaamiskartoituksesta Asaad sai kirjallisen arvion ammatillisesta osaamisestaan, työssä tarvittavista henkilökohtaisista ominaisuuksista ja kielellisestä valmiudesta. Lähihoitajaopinnot Amiedussa ovat nyt alkamassa. 

”Aloitan opinnot iloisella mielellä. Haen myös töitä samaan aikaan, jotta voisin tehdä töitä jo opiskeluaikana. Aloitan uutta elämää, joten olen onnellinen kaikesta työstä mitä saan tehdä, mutta eniten haluan auttaa ihmisiä”, sanoo Asaad Al- Khattab. 

Tärkeitä Asaadin mielestä on pitää mieli avoimena, kun muuttaa uuteen maahan. Sen lisäksi pitää kunnioittaa kulttuuria, opetella kieli ja olla kärsivällinen. 

”Veljeni asui Suomessa, joka helpotti päätöstä valita Suomi. Olisin voinut muuttaa muuallekin, mutta maa teki minuun vaikutuksen. Haluan asua täällä, koska ihmiset ovat ihania, rehellisiä ja Suomessa on rauhallista. Täällä ihmiset tietävät mitä haluavat elämältä ja suomalainen yhteiskunta toimii hyvin. Olen saanut jo paljon ja haluan antaa myös takaisin. Tämä on minun maani”, sanoo Asaad Al- Khattab hymyillen. Lue lisää: Taitotalo

Ota yhteyttä


Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää kouluttajasta Taitotalo? Täytä yhteystietosi, niin kouluttaja ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.