6 vinkkiä menestyvään yritystoimintaan

Harkitsetko lähteväsi yrittäjyyden urapolulle vai oletko toiminut yrittäjänä jo pidempään? Ehkä haluat ymmärtää yrittäjyyttä kokonaisuutena tai mietit kuinka voit kehittää nykyistä yritystoimintaasi? Lue asiantuntijoiden vinkit yritystoimintasi kehittämiseksi.

 6 vinkkiä menestyvään yritystoimintaan

Harkitsetko lähteväsi yrittäjyyden urapolulle vai oletko toiminut yrittäjänä jo pidempään? Ehkä haluat ymmärtää yrittäjyyttä kokonaisuutena tai mietit, miten voit kehittää nykyistä yritystoimintaasi? 

Suomen Yrittäjäopiston koulutuspäällikkö Sanna Möller-Aaltonen ja yritystoiminnan kouluttaja Maija Peuhkurinen valottavat, millaisia osaamistarpeita yrittäjillä nykyään on ja, kuinka koulutus voi tukea yritystoimintaa. Poimi vinkit ja rakenna yritystoimintasi vakaalle pohjalle!

1. Tunne liiketoiminnan perusteet

Liiketoiminnan eri osa-alueisiin perehtyminen on ajankohtaista ja tärkeää erityisesti yritystoimintaa aloittelevalle.

– Yrittäjyys saatetaan kokea epämääräisenä alueena. Aloittavat yrittäjät hakevat koulutuksista perustietoa yrittäjyydestä ja varmuutta byrokratian rattaisiin, kertoo yrittäjiä kaikissa yritystoiminnan vaiheissa kouluttanut Peuhkurinen.

Esimerkiksi yrittäjän ammattitutkinnossa liiketoimintasuunnitelmaa tarkastellaan monipuolisesti markkinoinnin, talouden, juridiikan, johtamisen, tuoteideoinnin ja tuotteistamisen näkökulmasta.

Yrittäjäkoulutus on hyvä paikka testata oman liikeidean kannattavuutta, sillä palkkatyöstä pois jääminen voi olla iso askel. Erityisesti talouden hallinta koetaan haastavaksi.

– Talouden hallinta on taito, mikä kannattaa opetella heti alussa. Taloutta pitää osata tulkita ja seurata, painottaa Peuhkurinen.

Liiketoiminnan osa-alueiden tunteminen rakentaa hyvän perustan omalle yritystoiminnalle. Lisäksi toisen asteen ammatillisen koulutuksen suorittaminen avaa ovet korkeakouluopintoihin.

– Tutkinnon suorittaminen on tapa sertifioida osaamisensa, täydentää Suomen Yrittäjäopiston koulutuspäällikkö ja arvioija, Möller-Aaltonen.

2. Kartoita nykyhetki ja vie yritystoimintasi tulevaisuuteen

Yritystoiminnan kasvaminen, toimintaympäristön muuttuminen tai uuden alueen valtaaminen voi luoda tarpeen yritystoiminnan kehittämiselle ja yrittäjänä kouluttautumiselle.

– Kehityskohteet löydetään tunnistamalla ja tunnustamalla yrityksen nykytilanne olivatpa kehittymiskohteet sitten asiakkuuksien, henkilöstöjohtamisen, projektijohtamisen tai talouden osa-alueella, kertoo johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon vastuukouluttajana toimiva Peuhkurinen.

Nykytilan kartoituksen jälkeen on tärkeää siirtää katse tulevaisuuteen ja varautua toimintaympäristön muutoksiin.

– Kehittymisalueita on hyvä tarkastella ainakin 3-5 vuotta eteenpäin, suosittelee Peuhkurinen.

Uusien toimintatapojen käyttöönottamista ei kuitenkaan kannata jättää tulevaisuuteen, vaan ne on tärkeää integroida omaan yritystoimintaan heti, painottaa Möller-Aaltonen.

3. Löydä tukea verkostoista

Yrittäjien tarpeet verkostoitumiselle on huomattu Suomen Yrittäjäopistossa, jonka ryhmämuotoisissa monimuotokoulutuksissa yrittäjät tapaavat kollegoja. 

– Yrittäjän kollega ei välttämättä ole siellä työpaikalla, vaan kollega löytyykin tällaisesta ryhmästä, kertoo Möller-Aaltonen.

Koulutuksista yrittäjät ovat löytäneet myös tärkeää vertaistukea. Eri toimialoilla toimivat yrittäjät pähkäilevät hyvin samankaltaisten kysymysten parissa.

– Yrittäjät tukevat toisiaan. Vertaistuki on selkeä asia, mistä yrittäjät kokevat saavansa hyötyä, kertoo Peuhkurinen.

Suomen Yrittäjäopiston tavoitteena onkin panostaa ryhmäytymiseen ja kulkea yrittäjien rinnalla opintojen henkilökohtaistamisesta tutkinnon suorittamisen loppumetreille asti. Toimintaperiaate on saanut osakseen kiitosta.

– Olemme saaneet paljon hyvää palautetta kouluttajien asiantuntijuudesta ja henkilökohtaisesta ohjauksesta, kertoo Möller-Aaltonen.

4. Hyödynnä digitalisaation tuomat mahdollisuudet toiminnan kehittämisessä

Suomen Yrittäjäopistossa tiedostetaan yrittäjän kiireinen arki, jolloin ajan löytäminen verkostoitumiselle tai toiminnan kehittämiselle voi olla vaikeaa. Yrittäjän kannaattaakin harkita esimerkiksi verkko-opintoja, jotka mahdollistavat itsensä kehittämisen omaan tahtiin ajasta ja paikasta riippumatta.

– Tahto, kyky ja halu verkostoitua korostuu nykypäivän trendeissä. Menetelmät vain muuttuvat, kuvailee Möller-Aaltonen.

Digitalisaatio ja nykypäivälle tyypillinen verkostoissa eläminen onkin luonut tarpeen myös sähköisten alustojen ja esimerkiksi digitaalisen markkinoinnin ymmärtämiselle, vaikka niiden toteuttaminen ei kuuluisikaan omalle vastuualueelle.

– Ilman sähköisiä ympäristöjä ei kohta pärjää olipa kyse sitten taloudesta tai markkinoinnista, tietää Möller-Aaltonen.

5. Kehitä johtamistaitojasi

Peuhkurinen ja Möller-Aaltonen ovat huomanneet yrittäjien tarpeet ja kiinnostuksen kehittyä esimiestyön ja henkilöstöjohtamisen alueilla.

– Nyt korostuu henkilöstöjohtamisen osaamisen tarve. Sen huomaa ihan käytännössä, että yrittäjät haluavat kehittää esimiestaitojaan ja pitää huolta henkilöstöstään, kertoo Peuhkurinen

Yrittäjäkoulutuksissa opiskeltavat johtamistaidot ovat hyödyllisiä muillekin kuin yrittäjille. Koulutuksiin osallistuminen ei edellytä toimimista yrittäjänä.

– Yrittäjän ammattitutkinto on napakka ja kattava kokonaisuus yrityksen pyörittämiseen, kiteyttää Möller-Aaltonen.

– Esimerkiksi johtamisen ja yritysjohtamisen tutkinto on johtamisen tutkinto, jonka voi suorittaa esimiestehtävissä olevat henkilöt, kuten palkkajohtajat ja muut esimiehet, avaa Peuhkurinen.

Itsensä kehittämisellä voi olla myönteisiä vaikutuksia oman henkilöstön lisäksi muidenkin sidosryhmien keskuudessa.

– Kouluttautumalla pystyy osoittamaan sidosryhmille, että on kiinnostunut itsensä kehittämisestä, täydentää Möller-Aaltonen.

6. Löydä sinulle oikea yrittäjyyden muoto

Aikuisten asenteet yrittäjyyttä kohtaan ovat varsin positiivisia, kertovat Peuhkurinen ja Möller-Aaltonen. Tänä päivänä yhä useampi haluaa ryhtyä yrittäjäksi.

– Tietynlainen itsemääräämisoikeus verrattuna työsuhteeseen houkuttelee, paljastaa Peuhkurinen.

Yrittäjyyden muodot ovat myös muuttuneet kevytyrittäjyyden, YouTube-tähtien ja sosiaalisen median vaikuttajien myötä. 

– Yrittäjyyden ei tarvitse olla perinteistä, vaan yrittäjyyden kautta elantonsa voi tehdä monellakin tapaa, toteaa Möller-Aaltonen.

Yrittäjä, kiinnostuitko täydennyskoulutuksesta?

Katso tarjolla olevat yrittäjän ammattitutkinnot, johtamisen ja yritysjohtamisen ammattitutkinnot sekä liiketoiminnan lisä- ja täydennyskoulutukset ja vie yritystoimintasi seuraavalle tasolle!


Mainokset

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua: