Olitpa työntekijä tai työnantaja, muuttuvilla työmarkkinoilla sinun on hyvä tietää mitä tarkoittaa koulutusvelvollisuus ja kenelle se on tarkoitettu. Tästä artikkelista löydät kaiken oleellisen koulutusvelvollisuudesta.
Milloin koulutusvelvollisuus syntyy?
Työsopimuslain 7 luvun 13 §:n mukaan työnantajan on tietyin edellytyksin järjestettävä koulutusta, kun työntekijä on irtisanottu tuotannollisin ja taloudellisin perustein. Koulutusvelvollisuus syntyy, kun vähintään 30 henkilöä työllistävä yritys irtisanoo tuotannollisista ja taloudellisista syistä työntekijän, joka on työskennellyt vähintään viisi vuotta yhtäjaksoisesti työnantajan palveluksessa. Tällöin työnantajalla on velvollinen kustantamaan irtisanotulle työllistymistä edistävää koulutusta tai valmennusta. Säädöksen ja muutosturvakoulutuksen tavoitteena on edistää irtisanotun työntekijän uudelleen työllistymistä.
Millaista koulutusta työnantajan on tarjottava?
Koulutuksen pitää olla sekä työntekijän että työnantajan näkökulmasta tarkoituksenmukaista. Työntekijän näkökulmasta tarkoituksenmukaisuutta ja kohtuullisuutta voidaan tarkastella työntekijän ominaisuuksien ja soveltuvuuden näkökulmasta. Työnantajan kannalta tarkoituksenmukaisuutta ja kohtuullisuutta voidaan arvioida esimerkiksi huomioimalla työnantajan taloudelliset ja käytännön mahdollisuudet järjestää koulutusta. Nykyisen oikeuskäytännön mukaan kohtuullinen koulutus kestää muutamasta viikosta pariin kuukauteen yrityksen koosta riippuen.
Koulutusvelvollisuutta koskeva säädös ei määrittele tarkemmin koulutuksen toteutustapaa. Koulutus voi olla niin ryhmäkoulutusta kuin yksilökoulutustakin. Toteutustavasta riippumatta koulutuksen on vastattava arvoltaan joko työntekijän laskennallista kuukausipalkkaa tai irtisanotun työntekijän kanssa samassa toimipaikassa työskentelevän henkilöstön keskimääräistä kuukausiansiota riippuen siitä, kumpi näistä on määrältään suurempi. Koulutusvelvollisuuden piirissä järjestettävä koulutus on saajalle verovapaata.
Miten koulutusvelvollisuus voidaan käytännössä toteuttaa?
Koulutusvelvollisuus voidaan täyttää käytännöllisesti ja kustannustehokkaasti esimerkiksi koulutussetelillä. Lounas- ja virikesetelien tavoin toimiva koulutusseteli on sähköinen seteli, jolla koulutuksen voi maksaa suoraan verkossa. Työnantaja voi siis täyttää koulutusvelvollisuutensa tilaamalla työntekijöilleen tarvitavan määrän koulutusseteleitä. Työntekijä puolestaan voi valita itselleen sopivimmat koulutukset ja maksaa ne saamillaan koulutusseteleillä.
Lähteet: työsuhdeneuvonta.fi, minilex.fi, laki24.fi, adinum.fi