Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili

Tulorekisteri tuo tulotietojen ilmoittamisen nykyaikaan

Tulotietorekisteri

Tulorekisteri tulee helpottamaan palkanmaksajien arkea 1.1.2019 alkaen. Muutos on odotettu ja onnistuessaan todella toimiva.

Vielä nykyään tiedot palkoista täytyy ilmoittaa usealle eri taholle, useina eri ajankohtina ja muotoina. Vuoden 2019 alusta alkaen palkkatiedot on ilmoitettava vain yhteen paikkaan, tulotietorekisteriin. Kaikkein helpoimmalla pääsee, kun automatisoi koko homman.

Palkkatiedt siirtyvät tulorekisteriin 1.1.2019 alkaen ja vuodesta 2020 alkaen rekisteriin siirtyvät eläke- ja etuustiedot. Yritysten on oltava valmiita tulorekisterin tuloon heti vuoden 2019 alusta alkaen. 

Tulorekisteri mahdollistaa palkkatietojen ilmoittamisen automatisoinnin. Tiedot ilmoitetaan tulorekisteriin jokaisen maksutapahtuman jälkeen viiden päivän kuluessa. Ilmoittamisen aikataulu nopeutuu, joten ilmoittamisen automatisointia kannattaa viimeistään nyt pohtia.

Paperiset ilmoitukset hyväksytään vain, jos sähköinen palvelu ei syystä tai toisesta toimisi. Puhelimella ilmoittaminen ei myöskään sovi, vaan tiedot on ilmoitettava määräysten mukaan sähköisesti.

Suositeltavinta ja helpointa on välittää palkkatiedot rekisteriin teknistä rajapintaa pitkin sähköisesti. Palkkajärjestelmän ja tulorekisterin välille on rakennettu sähköinen yhteys, jolloin tiedot välittyvät luotettavasti ja automaattisesti. Manuaalisten työvaiheiden määrä vähenee, ja työaikaa vapautuu muuhun. Jos alatte vasta nyt pohtia yrityksessänne palkkatietojen automaattista ilmoittamista, muistakaa varmistaa, että palkkajärjestelmästä on rakennettu tekninen rajapinta tulorekisteriin.

Tulorekisterin hyödyt palkansaajille

Tulorekisteri ei aiheuta päänvaivaa palkansaajalle vaan päinvastoin — tulorekisteri tekee omien palkkatietojen saamisen helpommaksi. Tiedot säilyvät sähköisessä rekisterissä 10 vuoden ajan, ja tarvittavat tiedot saa rekisteristä helposti esimerkiksi lainahakemukseen. Ei siis enää vanhojen palkkakuittien penkomista lipaston perältä!

Tulorekisterissä on pakollisia tietoja sekä vapaaehtoisesti annettavia täydentäviä tietoja. On toivottavaa, että työnantaja antaa kerralla mahdollisimman kattavat tiedot, jolloin tulorekisteristä saa irti parhaan mahdollisen hyödyn. Tällöin palkansaajan ei tarvitse etsiä erikseen tietoja esimerkiksi etuushakemusta varten.

Tulorekisterin myötä asiointi Kelan kanssa helpottuu, kun työnantajat ilmoittavat rekisteriin palvelussuhdetiedot, tulojen ansaintajaksot sekä poissaolotiedot. Tulorekisterin käyttöönotto tulee helpottamaan starttirahan sekä palkkatuen haku-, myöntö- ja maksuprosesseja, koska tarvittavat tiedot hakemuksia varten saadaan tulotietorekisteristä.

Jos tulorekisteri aiheuttaa harmaita hiuksia ja muutoksen sujuminen ahdistaa, vielä on aikaa kerryttää tietoja tulorekisterikoulutuksessa!

Etsi tulorekisterikoulutuksia

Lähteet: vero.fi, tulorekisteri.fi, ELY-keskus, yrittäjät.fi

Viimeksi päivitetty: 21 marras 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 14.3.2018

Haastattelussa Pauliina Pekonen: MBA-opinnot ovat avartaneet ajattelua

Pauliina Pekonen työskentelee valtiovarainministeriössä nimikkeellä neuvotteleva virkamies. Otimme selvää, miksi valtion virkamies haluaa osallistua MBA-koulutusohjelmaan.

Teemat: Johtaminen , Ura , Yrittäjyys
Lue lisää
Viimeksi päivitetty 14.3.2018

Haastattelussa Päivi Leppänen: kokemuksia EMBA-ohjelmasta

Haastattelimme Leijona Catering Oy:n myyntijohtajaa Päivi Leppästä hänen opiskelukokemuksistaan Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun Executive MBA-ohjelmassa.

Teemat: Johtaminen , Ura , Yrittäjyys
Lue lisää
Viimeksi päivitetty 6.11.2018

10 vinkkiä yrityksen ympäristövaikutusten vähentämiseen

Maailmanlaajuisen lämpenemisen, ympäristön saastumisen ja luonnonvarojen vähenemisen vuoksi ympäristötietoisen liiketoiminnan harjoittaminen ei ole koskaan ollut yhtä tärkeää kuin nyt. Yhä useampi yritys miettii ympäristövaikutuksiaan ja arvioi toimintamallejaan uudelleen. Kestävän kehityksen strategiat ovat nopeasti tulossa välttämättömiksi kilpailuedun säilyttämisen vuoksi.

Teemat: Yrittäjyys
Lue lisää

Etsitkö koulutusta?

Koulutus.fi:n ilmaisen tarjouspyyntöpalvelun kautta saat apua koulutusten etsintään.

Täytä lomake tästä

Tarjouspyyntöpalvelu

Tilaa uutiskirjeemme
Tilaa uutiskirje työelämän koulutuksista.