Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili
Vinkit jotka kertovat erityisherkkyydestä

5 merkkiä, jotka saattavat viestiä erityisherkkyydestä

Oletko saanut kuulla muilta olevasi yliherkkä tai ylireagoiva? Tuletko onnelliseksi pienistä asioista? Onko sinun helppo samaistua muiden tunteisiin? On hyvin mahdollista, että olet erityisherkkä. Listasimme viisi tyypillistä merkkiä, jotka saattavat kertoa erityisherkkyydestäsi.

Huomaat yksityiskohtia, joita muut eivät

Hienot yksityiskohdat taulussa, kollegan reaktio, kun hän tutkii palkkakuittiaan tai epämääräiset vihjeet murhaajasta jännitysromaanissa – nämä ovat yksityiskohtia, jotka erityisherkkänä saatat todennäköisemmin huomata ennen muita. Älä anna aistiherkkyyden häiritä. Nauti siitä, että havaitset asioita, joita muut eivät huomaa!

Teet kaikkesi välttääksesi virheet

Pelkäätkö epäonnistumisia pienissäkin asioissa? Erityisherkkänä voit kokea usein tappiot voimakkaammin kuin muut. Seurauksena on, että kehität mielelläsi menetelmiä, joilla vältät epämukavat tilanteet ja mahdolliset virheet. Virheiden tekeminen on kuitenkin inhimillistä ja kasvattavaa. Pidä huoli, ettet ole turhan ankara itsellesi!

Sinun on vaikea suhtautua kritiikkiin

Erityisherkkänä kritiikin saaminen sekä antaminen saattaa tuntua tavallista pahemmalta. Erotat puheista hienoja nyansseja ja samaistut helposti muiden tunnetiloihin. Kritiikin saamista on mahdoton välttää, joten harjoittele sen vastaanottamista. Kerro esimiehellesi, ystävällesi tai puolisollesi, miten haluat vastaanottaa palautetta. Herkät ihmiset osaavat arvostaa yleensä enemmän rakentavasti annettua palautetta kuin muut.

Ahdistut liian monista samanaikaisista ärsykkeistä

Tuntuuko monet samanaikaiset tehtävät ylitsepääsemättömiltä? Ahdistaako pitkä To do -lista jääkaapin ovessa? Saatat kuormittua helposti stressaavissa olosuhteissa etkä saa riittävästi lepoa. Erityisherkät ihmiset kokevat usein epämukavaksi pitkät tehtävälistat, ihmisten katseet juhlissa sekä voimakkaat äänet ja tuoksut yleisissä tiloissa. Järjestä päiväsi niin, että sinulla on selkeät rutiinit. Yritä keskittyä vain yhteen asiaan kerralla, jotta et tunne oloasi liian ylikuormittuneeksi.

Nautit olla omassa rauhassa

Jotkut ihmiset saavat energiaa, kun ovat ystäviensä ympäröiminä. Moni erityisherkkä taas viihtyy mieluummin omassa rauhassa kotona, metsässä tai mökillä. Herkät ihmiset kaipaavat usein enemmän taukoja. Lähde metsäkävelyllä, sillä liikunta luonnonhelmassa vähentää tutkitusti stressiä ja rauhoittaa mieltä.

Selaa henkilökohtaisen kehityksen koulutuksia

Viimeksi päivitetty: 20 syys 2019

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 4.3.2019

5 vinkkiä sähköpostin hallintaan

Nappaa vinkit sähköpostitulvan hallintaan ja tehosta työpäiviäsi. 

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 4.10.2019

Mikä työpaikalla ärsyttää? – esimiehet ja alaiset vastaavat

Tutustu kyselyyn ja sen tuloksiin!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 4.7.2019

Teetkö töitä kotona? Näin säilytät tehokkuuden

Oikeilla ja itsellesi sopivilla käytännöillä pidät etäpäivätkin tehokkaina.

Lue lisää
studentum.fi
Koulutusvinkkejä suoraan sähköpostiisi?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla! Saat koulutusvinkkejä ja tietoa ajankohtaisista teemoista osaamisen kehittämisen saralla.