Vinkit jotka kertovat erityisherkkyydestä
20 syys 2019

5 merkkiä, jotka saattavat viestiä erityisherkkyydestä

Oletko saanut kuulla muilta olevasi yliherkkä tai ylireagoiva? Tuletko onnelliseksi pienistä asioista? Onko sinun helppo samaistua muiden tunteisiin? On hyvin mahdollista, että olet erityisherkkä. Listasimme viisi tyypillistä merkkiä, jotka saattavat kertoa erityisherkkyydestäsi.

Huomaat yksityiskohtia, joita muut eivät

Hienot yksityiskohdat taulussa, kollegan reaktio, kun hän tutkii palkkakuittiaan tai epämääräiset vihjeet murhaajasta jännitysromaanissa – nämä ovat yksityiskohtia, jotka erityisherkkänä saatat todennäköisemmin huomata ennen muita. Älä anna aistiherkkyyden häiritä. Nauti siitä, että havaitset asioita, joita muut eivät huomaa!

Teet kaikkesi välttääksesi virheet

Pelkäätkö epäonnistumisia pienissäkin asioissa? Erityisherkkänä voit kokea usein tappiot voimakkaammin kuin muut. Seurauksena on, että kehität mielelläsi menetelmiä, joilla vältät epämukavat tilanteet ja mahdolliset virheet. Virheiden tekeminen on kuitenkin inhimillistä ja kasvattavaa. Pidä huoli, ettet ole turhan ankara itsellesi!

Sinun on vaikea suhtautua kritiikkiin

Erityisherkkänä kritiikin saaminen sekä antaminen saattaa tuntua tavallista pahemmalta. Erotat puheista hienoja nyansseja ja samaistut helposti muiden tunnetiloihin. Kritiikin saamista on mahdoton välttää, joten harjoittele sen vastaanottamista. Kerro esimiehellesi, ystävällesi tai puolisollesi, miten haluat vastaanottaa palautetta. Herkät ihmiset osaavat arvostaa yleensä enemmän rakentavasti annettua palautetta kuin muut.

Ahdistut liian monista samanaikaisista ärsykkeistä

Tuntuuko monet samanaikaiset tehtävät ylitsepääsemättömiltä? Ahdistaako pitkä To do -lista jääkaapin ovessa? Saatat kuormittua helposti stressaavissa olosuhteissa etkä saa riittävästi lepoa. Erityisherkät ihmiset kokevat usein epämukavaksi pitkät tehtävälistat, ihmisten katseet juhlissa sekä voimakkaat äänet ja tuoksut yleisissä tiloissa. Järjestä päiväsi niin, että sinulla on selkeät rutiinit. Yritä keskittyä vain yhteen asiaan kerralla, jotta et tunne oloasi liian ylikuormittuneeksi.

Nautit olla omassa rauhassa

Jotkut ihmiset saavat energiaa, kun ovat ystäviensä ympäröiminä. Moni erityisherkkä taas viihtyy mieluummin omassa rauhassa kotona, metsässä tai mökillä. Herkät ihmiset kaipaavat usein enemmän taukoja. Lähde metsäkävelyllä, sillä liikunta luonnonhelmassa vähentää tutkitusti stressiä ja rauhoittaa mieltä.

Selaa henkilökohtaisen kehityksen koulutuksia

Viimeksi päivitetty: 20 syys 2019

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 1.7.2019

Tunnetko itsesi huijariksi töissä?

Vaikka olisitkin kuin ihmeen kaupalla onnistunut huijaamaan niin rekrytoijaa, pomoasi kuin työkavereitasi, on ehkä kuitenkin todennäköisempää, että olet pätevä siinä, mitä teet. Tunnista ja päihitä huijarisyndrooman oireet!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 4.7.2019

Riko kaava – lähde alalle, jossa olet uranuurtaja

Sukupuolittuneet alat ja ammatit ovat edelleen tuttu näky Suomessa. Jako miesten ja naisten töihin ei ole juuri vähentynyt 30 vuodessa. Miksi näin on?

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 4.7.2019

Kattava osaaminen auttaa myös sosiaali- ja terveysalalla

Miten sosiaali- ja terveysalalla työskentelevät viihtyisivät ja jaksaisivat töissä paremmin, eivät haluaisi vaihtaa alaa tai jopa palaisivat takaisin alan töihin?

Lue lisää
studentum.fi
Tilaa uutiskirjeemme
Saat koulutusvinkkejä, tarjouksia ja uutisia suoraan sähköpostiisi.