🎓 MBA-stipendin haku on avattu! Hae stipendiä 16.6. mennessä »

10 vinkkiä työhaastatteluun – tee hyvä ensivaikutelma

Nämä työhaastatteluvinkit auttavat menestymään haastattelutilanteessa ja varmistamaan, että teet hyvän ensivaikutelman.

Valmistautuminen työhaastatteluun – 10 vinkkiä työhaastatteluun ja hyvään ensivaikutelmaan

Työhaastatteluun meno voi olla samaan aikaan sekä hermostuttavaa että innostavan jännittävää. Sinulla on vain yksi mahdollisuus antaa hyvä ensivaikutelma itsestäsi. Yhdessä työhaastattelussa voi olla paljon pelissä. Nämä 10 työhaastatteluvinkkiä auttavat menestymään haastattelutilanteessa ja varmistamaan, että teet hyvän ensivaikutelman – ja olet lähempänä unelmatyötäsi.

Koulutusvinkki Käy esiintymistaitojen kurssi ja voit tuntea itsesi itsevarmaksi haastatteluun mennessäsi.

1. Ota tilanne haltuun vakuuttavalla tervehdyksellä

Kun tapaat potentiaalisen työnantajan ensimmäistä kertaa, älä ujostele. Tervehdi tiukalla (ja mieluusti kuivalla) kädenpuristuksella. Todennäköisesti muut paikalla olijat ottavat ohjat tervehtimisessä ja small talkissa, mutta varaudu ottamaan ohjat myös itse. Jos et ole luonnostasi kovinkaan supliikki tai jännitys kangistaa helposti kielenkantasi, mieti valmiiksi muutama aihe, josta voitte haastattelijan kanssa jutustella ennen tai jälkeen varsinaisen haastatteluosuuden.

2. Vältä turhia täytesanoja

Työhaastattelu alkaa usein klassisilla työhaastattelukysymyksillä, jotka voivat koskea esimerkiksi persoonaasi, aikaisempia työtehtäviäsi ja -kokemustasi. Näihin kysymyksiin voi olla melko simppeliä vastata, mutta kun haastattelu etenee ja visaisempia kysymyksiä alkaa tipahdella, nousee hyvä ennakkovalmistautuminen arvoonsa.

Kun vältät turhat täytesanat, kuten ”totanoin” ja "no siis...", osoitat vakuuttavuutesi. Älä anna hermostuneisuutesi paistaa läpi vastauksistasi, sillä se voi näyttäytyä negatiivisena asiana haastattelijalle ja jättää sen vaikutelman, että sanomasi ei pidä täysin paikkaansa. Jos tarvitset muutaman lisäsekunnin, voit sanoa esimerkiksi "olipa hyvä kysymys..." ja latoa voittavan vastauksesi pöytään.

3. Pidä hyvä ryhti ja tiedosta kehonkielesi

Hyvä ryhti on merkki hyvästä itseluottamuksesta. Jos keskustelukumppanilla on huono ryhti, voidaan hänet tulkita löysäksi tyypiksi tai että hän ei oikeastaan ole kovinkaan kiinnostunut käynnissä olevasta keskustelusta. Katso, että istut suoralla selällä haastattelun läpi, mutta varo toki ettet näytä aivan seipään nielleeltä. Voit mieluusti käyttää kehonkieltäsi vahvistaaksesi sanomaasi. Jos tämä ei kuitenkaan tule sinulta luonnostaan, voit huoletta jättää tämän vinkin huomiotta. Ei kannata opetella tapoja tai sanontoja vain työhaastattelua varten, teennäisyys paistaa helposti läpi.

4. Ole ajoissa

Täsmällisyydestä ei voi tinkiä, mitä tulee työhaastatteluun menoon. Jos et ole paikalla ajoissa, on se automaattisesti negatiivinen merkki potentiaaliselle työnantajallesi. Jos et ilmestyt ajoissa työhaastatteluun, miten työnantaja voisi olettaa, että tulisit töihinkään ajoissa tai noudattaisit muita annettuja aikatauluja. Jos tiellesi kuitenkin tulee ylitsepääsemätön este, on asia eri. Jos juna on myöhässä tai liikenne ei vedä, soita viipymättä haastattelijalle ja pahoittele tilannetta.

Liian ajoissakaan ei kannata olla, sillä se saattaa aiheuttaa haastattelijalle painetta hänen omiin aikatauluihinsa. Jotkut saattavat myös vetää runsaasti etuajassa olevista sen johtopäätöksen, ettei ajankäytön suunnittelu ole aivan hallinnassa. Peukalosääntönä voinee pitää, että kymmenen minuuttia ennen haastattelua on hyvä ilmestyä paikalle.

Jos olet epävarma siitä, missä haastattelu pidetään ja pelkäät siksi myöhästyväsi, voit tehdä alueelle tiedusteluretken muutamaa päivää ennen haastattelua. 

5. Pukeudu kuin olisit jo töissä

Ulkonäkösi ei toivon mukaan tule olemaan valintaasi vaikuttava tekijä, mutta päällesi valitsemasi vaatteet vaikuttavat kyllä sinusta välittyvään ensivaikutelmaan.

Jos et ole varma, millaista pukukoodia kyseisessä organisaatiossa noudatetaan, voit aina kysyä asiasta. Rekrytoijia ei kannata häiritä turhan keveillä kysymyksillä, mutta jos sinulla on yhteyshenkilö tai tuttu henkilö yrityksessä, kysy asiaa heiltä. Yrityksen sosiaalisen median kanavat tai muu työnantajamarkkinoinnin materiaali saattaa myös antaa hyvää vinkkiä. Älä kuitenkaan stressaa vaatteita liiaksi. Valitse asu niin, että voit olla oma itsesi ja tunnet siinä olosi itsevarmaksi.

6. Ota vain tärkein mukaan työhaastatteluun

Ostitko kupin kahvia matkalla työhaastatteluun? Heitä kuppi roskiin hyvissä ajoin ennen haastattelua. Jos otat puhelimen mukaan haastattelutilaan, tulisi sinun katsoa, että se on äänettömällä eikä värinäkään häiriköi. Ja saahan sen luurin ihan kiinnikin asti. Jos otat mukaan työtodistuksia tai muita asiakirjoja, mieti tarkkaan, mitä niistä on järkevää ottaa mukaan. Mikä on relevanttia juuri haettavan työpaikan kannalta ja mikä tuo sinulle lisäarvoa. Jos ajattelet ottavasi mukaan paljon paperia vain tehdäksesi vaikutuksen rekrytoijaan, olet hakoteillä.

7. Ole ystävällinen kaikkia kohtaan

Vastaanottotiskin työntekijä tuskin päättää rekrytoinnistasi, mutta se ei tarkoita, etteikö hänen saamallaan ensivaikutelmalla olisi mitään merkitystä. Päinvastoin, jos yritys arvostaa työntekijöitään, on hyvinkin tavallista, että potentiaalinen työnantaja kysyy työntekijöiltään, millaisen vaikutelman he saivat. Tällä palautteella on varmasti oma painoarvonsa rekrytointipäätöksessä. Tervehdi siis kaikkia tapaamisia henkilöitä ja vaikka olisit kuinka hermostunut, koita hymyillä edes hieman.

8. Ole järjestelmällinen

Jos sinua on pyydetty tuomaan jotain materiaalia mukanasi, kuten suosituksia, portfolio tai todistuksia, katso, että ne ovat siistejä ja kaikki osat hyvässä järjestyksessä. Jos sinun pitää kaivaa tarvitsemasi asiakirjat laukkusi pohjalta eväiden ja rypistyneiden kuittien keskeltä, et anna itsestäsi kovinkaan järjestelmällistä kuvaa. Järjestä irralliset paperit siististi kansioon tai muovitaskuun, ja palauta mieleesi vanhojen todistusten sisältö ja lukutapa jo ennakkoon. Luot hyvän vaikutelman kun osoitat olevasi huolellinen. Mieti myös, missä tavarasi kuljetat. Muovipussi tuskin on oikea valinta. 

9. Etsi yhteisiä mielenkiinnon kohteita

Yhteisten mielenkiinnon kohteiden etsiminen on hyvä tapa luoda yhteys potentiaaliseen työnantajaan. Jos haastattelijalla on työhuoneensa nurkassa sulkapallomaila ja pidät itsekin sulkien lätkimisestä, voit kysyä aiheesta. Tai jos keskustelussa nousee esiin jokin aihe, kuten viimeksi luettu kirja, jonka olet itsekin kahlannut läpi, tartu ihmeessä tähän. Jutustelu ennen varsinaisen haastattelun alkua luo rennomman tunnelman koko haastattelulle.

10. Muista kiittää

Kohtelias käytös on luonnollisesti tärkeää. Jätät hyvän vaikutelman kun kiität haastattelijaa hänen ajastaan.

Haastattelutilanne on kuitenkin aina jännittävä, joten automaatioksi luulemasi perusasiat kohteliaisuuden saralla saattavat unohtua yksinkertaisesti vain jännityksen vuoksi. Jos näin käy, voit aivan hyvin soittaa tai laittaa sähköpostia haastattelijalle jälkeenpäin ja kiittää mukavasta tapaamisesta. Kohtelias yhteydenotto haastattelun jälkeen kielii erityisesti siitä, että hakija on hyvin kiinnostunut paikasta. Mailin lähettäminen voi siis olla hyvä idea, vaikka olisit kiitokset muistanut ladella myös kasvotusten. Pohdi asia kuitenkin aina tapauskohtaisesti. 


Mainokset