Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili

Haastattelussa Sinikka Niemi: Ala vaihtoon aikuisiällä

Haastateltavana englannin ja ranskan kielen kääntäjä Sinikka Niemi.

Julkaistu: marraskuu 2016

Haastattelussa Sinikka Niemi

Ala vaihtoon aikuisiällä

Sinikka Niemi työskenteli samassa yrityksessä yli 20 vuotta, kunnes päätti laittaa alan vaihtoon. Nykyään hän toimii englannin ja ranskan kielen kääntäjänä. Hän työskentelee Sanasini-toiminimellä

Sinikka Niemi, 54-vuotias turkulainen kolmen aikuisen lapsen äiti, teki kuusi vuotta sitten täyskäännöksen työurallaan ja päätti pitkän pohdinnan päätteeksi vaihtaa alaa. Sinikka irtisanoutui päivätyöstään päästyään opiskelemaan englannin ja ranskan kielen kääntämistä Turun Yliopistoon. Aiemmalta koulutukseltaan hän on ekonomi ja kauppatieteiden maisteri.

– En halua eläkkeellä katua sitä, että tein huonolla fiiliksellä töitä kymmeniä vuosia, kun olisin voinut olla joka päivä tyytyväinen siihen, mitä teen, Sinikka toteaa.

Tänä päivänä Sinikalla on oma toiminimi Sanasini, jossa hän aloittelee käännöstöiden tekemistä. Hän kääntää tekstejä lähinnä englannista suomeen ja suomesta englantiin. Tavoitteena on päästä kääntämään kirjallisuutta.

Vanhasta työstä tuli pakkopullaa

Sinikka työskenteli aiemmin tuotepäällikkönä maahantuonti- ja markkinointiyrityksessä. Hän oli saman yrityksen palkkalistoilla yli 20 vuotta eri tehtävissä: myyntineuvottelijana, johtajan sihteerinä, ostajana ja tuotannon suunnittelijana. Vähitellen työnteko muuttui tahmeaksi.

– Koin, etten saanut vaikuttaa tarpeeksi omaan työhöni. Ylhäältäpäin sanellut muutokset eivät aina tehneet työnteosta sujuvampaa, vaan jopa hankaloittivat sitä. Tärkein syy alan vaihdokseen oli kuitenkin mielessä kummitteleva tunne siitä, ettei työ ollut enää mielekästä, Sinikka kertoo.

– Tein työni tunnollisesti, mutta lahjatavaroiden valmistuttaminen Kaukoidässä ja niiden rahtaaminen Suomeen ei vain ollut sitä, mitä halusin elämässäni tehdä. En enää viihtynyt työssäni.  En myöskään kokenut olevani yritykselle paras mahdollinen työntekijä, koska en voinut täysin sitoutua sen arvomaailmaan. Vuosien myötä ristiriita alkoi kalvaa mieltäni.

Lähipiiri tukena hypyssä tuntemattomaan

Päätös alan vaihtamisesta ei ollut impulsiivinen, vaan syntyi useamman vuoden kypsyttelyn tuloksena.

– Mietin alanvaihtoa kauan, ja viimeisinä viitenä vuotena tunne vahvistui. Läheiseni suhtautuivat päätökseen erittäin rohkaisevasti. Ilman puolisoni henkistä ja taloudellista tukea en olisi voinut lähteä koko prosessiin. Monet työkaverit ja tuttavat kertoivat ihailevansa päätöstäni ja haaveilevansa itsekin alan vaihdosta. Kielteisiä mielipiteitä ei korviini ole kantautunut.

Sinikan lapset aloittelivat yliopisto-opintojaan samaan aikaan äitinsä kanssa, joten opiskelu oli myös perhettä yhdistävä kokemus.

– Lapseni suhtautuivat asiaan rauhallisesti. Voi olla, että samanaikaisesta opiskelusta on ollut meille hyötyä. Ainakin vertaistukea on saatu puolin ja toisin, Sinikka nauraa.

Talouden, jaksamisen ja todellisuuden tasapainottelu

Alaa vaihtaessa tulot voivat pudota huomattavasti, joten vaikutus omaan taloustilanteeseen on huomioitava päätöstä tehdessä. Tulojen putoaminen vaikuttaa muun muassa kertyvään eläkkeeseen. Mitä pidemmät opinnot, sitä iäkkäämpi työnhakija on valmistuessaan.

– Jos alan vaihdon motiivina on matala palkka tai huono työllisyysaste, kannattaa uusi ala valita huolella ja esimerkiksi asiantuntijan avulla. Arvioi, onko sinulla varaa jättäytyä nykyisestä työstäsi pois vai voisitko opiskella työn ohessa. En usko, että itse olisin pystynyt yhdistämään kokopäivätyötä ja opiskelua onnistuneesti. Tiedän useita esimerkkejä siitä, kun yhtälö on osoittautunut mahdottomaksi, Sinikka kertoo.

– Alan vaihtamista harkitessa kannattaa uuteen alaan, sen työtehtäviin ja työllisyystilanteeseen tutustua huolella. Kun juttelee alalla työskentelevien kanssa, saa todenmukaisemman kuvan todellisuudesta, hän vinkkaa.

”Alan vaihtaminen ei ole ratkaisu henkilökohtaisiin ongelmiin työelämässä”

Mediassa alan vaihtamiseen suhtaudutaan varsin myönteisesti ja rohkaisevasti, ja juttuja alanvaihtajista näkee usein.

– Mitään ihmeparannusta huonoon oloon alanvaihto ei takaa – kaikissa töissä on hyvät ja huonot puolensa. Alan vaihto sinänsä ei ole ratkaisu esimerkiksi henkilökohtaisiin ongelmiin työelämässä, Sinikka tietää.

Työllistyminen uudella alalla ei välttämättä ole mikään läpihuutojuttu, ja siihen vaikuttavat monet asiat alasta ja hakijan ammattitaidosta haetun työn vaatimuksiin ja työskentelymuotoon. Kääntäjien työllistymistä hankaloittavat harrastelijakääntäjät, jotka tekevät käännöksiä pilkkahinnalla. Kääntäjä ei ole suojattu ammattinimike, ja asiakkailla ei aina ole asiantuntemusta erottaa ammattitaitoista kääntäjää harrastelijoista.

– Minulla ei ole kokemusta siitä, millaista suhtautuminen alanvaihtajiin on työhönottotilanteissa, koska en ole itse hakeutunut muiden palvelukseen. Kääntäjän työnkuvasta minulla oli mielestäni realistinen kuva jo ennen opintojani. En kuitenkaan ollut täysin varautunut siihen, kuinka työlästä kirjallisuuden kääntäjäksi pääseminen on. Käännöstöitä saa melko helposti, jos niitä on valmis tekemään halvalla. En itse ole halunnut tehdä alihinnoiteltua työtä, joten olen hyväksynyt vain asiallisia toimeksiantoja.

Nuoret omaksuvat joitain asioita nopeammin

Aikuisiällä opiskelu voi tuoda vaihtelua toisinaan puuduttavaan arkeen ja antaa uutta näkökulmaa elämään yleisesti.

– Päätös palaamisesta koulun penkille oli ehdottomasti oikea.  Viiden vuoden opiskelu inspiroivassa yliopistomaailmassa, jossa kaikki opettajat ovat alansa asiantuntijoita, oli vaivan arvoista, Sinikka vakuuttaa.

– Muut opiskelijat suhtautuivat minuun positiivisesti. Yliopistossa on kaiken ikäisiä opiskelijoita, joten sulauduin hyvin joukkoon. Ensimmäisen vuoden ryhmätöissä muut ehkä hieman arastelivat oman äitinsä ikäistä jäsentä, mutta se meni nopeasti ohi.

Aikuisiällä opiskelussa on hyvät ja huonot puolensa, mutta Sinikan tapauksessa hyvät jättivät huonot varjoonsa.

– Opiskelu aikuisiällä ei osoittautunut minulle haastavaksi, koska pidän opiskelusta. Käännösteknologian kursseilla tosin huomasin, että nuoremmilla opiskelijoilla on valmius omaksua ohjelmiin liittyviä asioita minua nopeammin. Korvasin puutteen opettelemalla asioita omalla ajallani.

Vuodet työelämässä opettivat vastuuta

Sinikan aiemmat opinnot ja elämänkokemus osoittautuivat hyödyllisiksi opintojen aikana.

– Monet nuorille uudet asiat kuten yhteiskuntaan, historiaan ja politiikkaan liittyvät aiheet olivat minulle itsestään selviä. Aiempi korkeakouluopiskelu auttoi lisäksi hahmottamaan tutkinnon rakennetta ja kokonaisuutta. Konkreettista hyötyä oli lähinnä aiemmista ranskan ja ruotsin opinnoista.

– Lukujärjestystä oli helppo noudattaa ja annetut tehtävät suorittaa ajallaan, koska vuodet työelämässä ovat opettaneet vastuuseen omien tehtävien etenemisestä. Työkokemuksestani oli apua myös projektien hallinnassa ja ryhmätyötehtävissä, Sinikka luettelee.

Säännöllistä työaikaa ei ole ikävä

Täyspäiväiseksi opiskelijaksi ja sen jälkeen yrittäjäksi siirtyminen ovat muuttaneet Sinikan arkirutiineja merkittävästi. Vanhat tottumukset on heitetty romukoppaan, ja tilalle on tullut uusia käytäntöjä ja tapoja. Yhteistoimisto vaihtui toisinaan yksinäiseen kotitoimistoon.

– Kaipaan joskus työyhteisöäni, koska minulla oli vanhassa työpaikassani hyviä ystäviä. Olen kuitenkin yrittänyt pitää heihin yhteyttä. Kaipaan myös säännöllistä palkkatuloa sekä työnantajan järjestämiä koulutuksia ja virkistystapahtumia, Sinikka kertoo.

– En kaipaa säännöllistä työaikaa, jatkuvaa konttoriorganisaation muutosta tai vuodesta toiseen samanlaisina toistuvia kaoottisia projekteja. Enkä kaipaa sitä suunnatonta tavaran paljoutta, joka piti saada kaupaksi!

Kauppatieteilijätaustasta on ollut hyötyä yrittäjäksi ryhtymisessä.

– Ymmärrän liiketoiminnan perusteita: osaan laskea työlleni kannattavan hinnan ja arvioida oikein käännösprojekteihin kuluvan ajan, Sinikka toteaa.

Koulutus.fi kiittää Sinikka Niemeä haastattelusta! 

Harkitsetko alanvaihtoa?

Lue kirjoittamastamme artikkelista lisää alan vaihtamisesta. Jos tunnistat itsesi listaamistamme merkeistä, sinun on todennäköisesti aika siirtyä urallasi eteenpäin.

Viimeksi päivitetty: 04 loka 2019

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 26.4.2019

9 taloustermiä, jotka sinun tulisi tuntea

Tunnetko talouden perustermit? Pieni muistinvirkistys on aina paikallaan! Katso listamme ja kerrytä tietouttasi.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 4.10.2019

Haastattelussa Päivi Leppänen: kokemuksia EMBA-ohjelmasta

Haastattelimme Leijona Catering Oy:n myyntijohtajaa Päivi Leppästä hänen opiskelukokemuksistaan Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun Executive MBA-ohjelmassa.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 4.10.2019

Haastattelussa Jussi Koivusalo: Tampereen yliopistojen GEMBA-opiskelija

Jussi Koivusalo kertoo kokemuksiaan Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston järjestämästä kolmivuotisesta General Executive MBA -ohjelmasta.

Lue lisää
studentum.fi
Koulutusvinkkejä suoraan sähköpostiisi?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla! Saat koulutusvinkkejä ja tietoa ajankohtaisista teemoista osaamisen kehittämisen saralla.