Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili

Haastattelussa Pekka Syrjänen: juridiikan alalla muutostahti on nopea

Haastateltavana Valtiokonttorin lakiasiainpäällikkö Pekka Syrjänen

Julkaistu: 5.12.2014

Haastattelussa Pekka Syrjänen

Eduskunnan lainsäädäntötyön toimeenpanijana muutoksissa on pakko pysyä mukana

Pekka Syrjänen työskentelee Valtiokonttorin lakiasiainpäällikkönä. Valtiokonttori on valtiovarainministeriön alainen virasto, jonka tehtävänä on kehittää ja tuottaa valtionhallinnon sisäisiä palveluita.

Pekka Syrjänen on kulkenut pitkän matkan valtionhallinnon juridiikan sokkeloissa. Hän on nähnyt ja hoitanut Valtiokonttorissa valtion maksuvapautusjuridiikkaa, rikosvahinkoasioita sekä nyt viimeisimpänä sotilastapaturmalain uudistamista. Pekan uralle mahtuu myös monta organisaatiomuutosta, vaikka työnantaja on pysynyt lähes koko ajan samana. Me Koulutus.fi:ssä otimme selvää, kuinka valtionhallinnon juridiikassa pysyy mukana ja mitä alalla tällä hetkellä mullistetaan.

Juristina mukana valtionhallinnon muutoksissa

Pekka opiskeli aikoinaan Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa, jossa ei tuolloin juuri tunnettu valinnanvapautta. Juristit valmistuivat opintoputkestaan opiskeltuaan samat moduulit. Päättötyö eli tutkielma antoi kuitenkin mahdollisuuden valita oma polkunsa. Pekan päättötyö käsitteli

- Ajauduin Valtiokonttoriin opintojen jälkeen alkusyksystä 1986. Välillä kävin Imatran tuomiokunnassa auskultoimassa vuoden ajan, mutta palasin Valtiokonttoriin korvauslakimiehen tehtäviin.

Vuosien aikana kiivetessään ura-askelmia korvauslakimiehestä lakiasiainpäälliköksi Pekka on ehtinyt nähdä Valtiokonttorin eri osastoja, eri vastuualueita ja lukuisia organisaatiomuutoksia.

- Valtionhallinnossa yhtenä kestoaiheena on organisaatiomuutokset. Tällä hetkellä pohditaan, pitäisikö itse ministeriöt lakkauttaa ja koko valtionhallinto muuttaa ruotsalaiseen tyyliin yhdeksi isoksi valtioneuvostoksi. Tuleeko tämä muutos ja miten se vaikuttaisi valtioneuvoston alaiseen hallintoon, jää nähtäväksi.

Valtion korvausmaksujen kirstunvartijana on selvää, että jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö pitää Pekan ja hänen kollegansa kiireisinä. Pekka naurahtaa hyväksyvästi kysymykseen, osaako hän lakikirjan jo ulkoa. 

- Lakikirja on toimiva väline, mutta nykyisin käytetään enemmän sähköisiä palveluita kuin itse lakiopusta.

Eduskunta säätää uusia lakeja jatkuvasti. Jotta Valtiokonttorin juristit voivat olla lakien toimeenpanijoita, tulee heidän olla jatkuvasti ajan tasalla.

- On selvää, että lainsäädäntö muuttuu koko ajan ja muutoksissa on pysyttävä mukana. Jokainen juristi seuraa omaa erikoisalaansa, mikä tarkoittaa oikeuslähteiden ja korkeimpien oikeuksien päätösten seuraamista ja kirjojen lukemista. Tahti on nopea. Haastavinta on se, että vaikka seuraisi tarkkaan omaa alaansa, liittyy moni asia toisiinsa. Seurattavaa siis riittää.

Valtiokonttorin juristit myös ylläpitävät osaamistaan jatkuvasti erilaisilla täydennyskursseilla.

- Valtiokonttorin eduksi on sanottava, että huonoinakin talouden aikoina olemme aina päässeet kursseille, Pekka kiteyttää osaamisen ylläpidon tärkeyden.

Suomalaiset ovat oppineet valittamaan

Pekan pitkän työuran ansiosta keskustelemme myös yhteiskunnallisista muutoksista yleisemmin. Pekka muistelee työuransa alkuaikoja, jolloin ei ollut tietokoneita. Hienot kirjoituskoneetkin olivat vain sihteereillä – joita oli vielä siihen aikaan. Mitä tulee asennemuutokseen, Pekka on huomannut ihmisten olevan aiempaa tietoisempia omista oikeuksistaan.

Pekka Syrjänen Palermossa- Valtion ylimmät valvontaelimet eli oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies saavat nykyisin huomattavasti enemmän kanteluita kuin aiemmin. Sähköisten välineiden avulla se on toki aiempaa helpompaakin.

Pekka on tyytyväinen uraansa valtionhallinnon palveluksessa ja kiittää viihtymisestään paitsi mukavia kollegoitaan myös hyviä esimiehiään. Valtionhallinnon juridiikan pariin halaville hän kertoo, että tarjolla on monipuolisia tehtäviä lainvalmistelusta toimeenpanoon ja ainakin Pekka on saanut hoitaa vastuualueitaan itselleen sopivan itsenäisesti.

 

Koulutus.fi kiittää Pekka Syrjästä haastattelusta!

P.S. Halutessasi päivittää omaa juridiikan osaamistasi, löydät erilaisia juridiikan täydennyskoulutuksia täältä.

Viimeksi päivitetty: 14 maalis 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 14.3.2018

Haastattelussa Pauliina Pekonen: MBA-opinnot ovat avartaneet ajattelua

Pauliina Pekonen työskentelee valtiovarainministeriössä nimikkeellä neuvotteleva virkamies. Otimme selvää, miksi valtion virkamies haluaa osallistua MBA-koulutusohjelmaan.

Teemat: Johtaminen , Ura , Yrittäjyys
Lue lisää
Viimeksi päivitetty 16.10.2018

Pikaopas Wordin käyttöön

Kamppailetko sinäkin Wordin kanssa? Olemme listanneet pikakomentoja ja oikoreittejä, joita hyödyntämällä säästät aikaa ja hermoja – tai pääset vain pätemään. Ota Microsoft Word tehokäyttöön näillä vinkeillä!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 19.10.2018

Näin onnistut uudessa työssä

Täytä odotukset ja onnistu fiksuilla tavoitteilla. Muista: älä huoli liikaa, asiat tulevat ratkeamaan parhain päin niin kauan kuin priorisoit oppimisen kaikkein korkeimmalle.

Teemat: Ura
Lue lisää

Etsitkö koulutusta?

Koulutus.fi:n ilmaisen tarjouspyyntöpalvelun kautta saat apua koulutusten etsintään.

Täytä lomake tästä

Tarjouspyyntöpalvelu

Tilaa uutiskirjeemme
Tilaa uutiskirje työelämän koulutuksista.
joulukuu 2018
ma
ti
ke
to
pe
la
su
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6