Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili

Etsitkö etäkoulutusta? Kokosimme verkko- ja etäkoulutukset Etäopiskelu-osioon

Haastattelussa Pekka Syrjänen: juridiikan alalla muutostahti on nopea

Haastateltavana Valtiokonttorin lakiasiainpäällikkö Pekka Syrjänen

Julkaistu: 5.12.2014

Haastattelussa Pekka Syrjänen

Eduskunnan lainsäädäntötyön toimeenpanijana muutoksissa on pakko pysyä mukana

Pekka Syrjänen työskentelee Valtiokonttorin lakiasiainpäällikkönä. Valtiokonttori on valtiovarainministeriön alainen virasto, jonka tehtävänä on kehittää ja tuottaa valtionhallinnon sisäisiä palveluita.

Pekka Syrjänen on kulkenut pitkän matkan valtionhallinnon juridiikan sokkeloissa. Hän on nähnyt ja hoitanut Valtiokonttorissa valtion maksuvapautusjuridiikkaa, rikosvahinkoasioita sekä nyt viimeisimpänä sotilastapaturmalain uudistamista. Pekan uralle mahtuu myös monta organisaatiomuutosta, vaikka työnantaja on pysynyt lähes koko ajan samana. Me Koulutus.fi:ssä otimme selvää, kuinka valtionhallinnon juridiikassa pysyy mukana ja mitä alalla tällä hetkellä mullistetaan.

Juristina mukana valtionhallinnon muutoksissa

Pekka opiskeli aikoinaan Helsingin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa, jossa ei tuolloin juuri tunnettu valinnanvapautta. Juristit valmistuivat opintoputkestaan opiskeltuaan samat moduulit. Päättötyö eli tutkielma antoi kuitenkin mahdollisuuden valita oma polkunsa. Pekan päättötyö käsitteli

- Ajauduin Valtiokonttoriin opintojen jälkeen alkusyksystä 1986. Välillä kävin Imatran tuomiokunnassa auskultoimassa vuoden ajan, mutta palasin Valtiokonttoriin korvauslakimiehen tehtäviin.

Vuosien aikana kiivetessään ura-askelmia korvauslakimiehestä lakiasiainpäälliköksi Pekka on ehtinyt nähdä Valtiokonttorin eri osastoja, eri vastuualueita ja lukuisia organisaatiomuutoksia.

- Valtionhallinnossa yhtenä kestoaiheena on organisaatiomuutokset. Tällä hetkellä pohditaan, pitäisikö itse ministeriöt lakkauttaa ja koko valtionhallinto muuttaa ruotsalaiseen tyyliin yhdeksi isoksi valtioneuvostoksi. Tuleeko tämä muutos ja miten se vaikuttaisi valtioneuvoston alaiseen hallintoon, jää nähtäväksi.

Valtion korvausmaksujen kirstunvartijana on selvää, että jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö pitää Pekan ja hänen kollegansa kiireisinä. Pekka naurahtaa hyväksyvästi kysymykseen, osaako hän lakikirjan jo ulkoa. 

- Lakikirja on toimiva väline, mutta nykyisin käytetään enemmän sähköisiä palveluita kuin itse lakiopusta.

Eduskunta säätää uusia lakeja jatkuvasti. Jotta Valtiokonttorin juristit voivat olla lakien toimeenpanijoita, tulee heidän olla jatkuvasti ajan tasalla.

- On selvää, että lainsäädäntö muuttuu koko ajan ja muutoksissa on pysyttävä mukana. Jokainen juristi seuraa omaa erikoisalaansa, mikä tarkoittaa oikeuslähteiden ja korkeimpien oikeuksien päätösten seuraamista ja kirjojen lukemista. Tahti on nopea. Haastavinta on se, että vaikka seuraisi tarkkaan omaa alaansa, liittyy moni asia toisiinsa. Seurattavaa siis riittää.

Valtiokonttorin juristit myös ylläpitävät osaamistaan jatkuvasti erilaisilla täydennyskursseilla.

- Valtiokonttorin eduksi on sanottava, että huonoinakin talouden aikoina olemme aina päässeet kursseille, Pekka kiteyttää osaamisen ylläpidon tärkeyden.

Suomalaiset ovat oppineet valittamaan

Pekan pitkän työuran ansiosta keskustelemme myös yhteiskunnallisista muutoksista yleisemmin. Pekka muistelee työuransa alkuaikoja, jolloin ei ollut tietokoneita. Hienot kirjoituskoneetkin olivat vain sihteereillä – joita oli vielä siihen aikaan. Mitä tulee asennemuutokseen, Pekka on huomannut ihmisten olevan aiempaa tietoisempia omista oikeuksistaan.

Pekka Syrjänen Palermossa- Valtion ylimmät valvontaelimet eli oikeuskansleri ja eduskunnan oikeusasiamies saavat nykyisin huomattavasti enemmän kanteluita kuin aiemmin. Sähköisten välineiden avulla se on toki aiempaa helpompaakin.

Pekka on tyytyväinen uraansa valtionhallinnon palveluksessa ja kiittää viihtymisestään paitsi mukavia kollegoitaan myös hyviä esimiehiään. Valtionhallinnon juridiikan pariin halaville hän kertoo, että tarjolla on monipuolisia tehtäviä lainvalmistelusta toimeenpanoon ja ainakin Pekka on saanut hoitaa vastuualueitaan itselleen sopivan itsenäisesti.

 

Koulutus.fi kiittää Pekka Syrjästä haastattelusta!

P.S. Halutessasi päivittää omaa juridiikan osaamistasi, löydät erilaisia juridiikan täydennyskoulutuksia täältä.

Viimeksi päivitetty: 04 loka 2019

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 24.1.2019

Täydennyskoulutusta keittiöpäällikölle

Keittiöpäällikön vastuulla on varmistaa, että keittiöhenkilökunta pelaa hyvin yhteen. Hän suunnittelee ja johtaa keittiön työtä sekä ideoi ja laatii ruokalistat. Hän voi myös tarvittaessa osallistua ruoan valmistukseen.

Ura
Lue lisää
Viimeksi päivitetty 25.6.2019

Mitä on osaamisen kehittäminen?

Osaamisen kehittäminen tarkoittaa sellaisten taitojen ja valmiuksien kehittämistä, jotka vievät sinua eteenpäin niin henkilökohtaisella tasolla ja kuin urallasi.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 20.3.2018

Englannin kielen testi

Tee englannin kielen testi ja testaa, mitä tiedät englannin kielen lyhenteistä, slangisanoista, kieliopista ja liiketoimintaenglannista.

Lue lisää
studentum.fi
Koulutusvinkkejä suoraan sähköpostiisi?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla! Saat koulutusvinkkejä ja tietoa ajankohtaisista teemoista osaamisen kehittämisen saralla.