Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili

Koulutus.fi:n haastattelusarja: työelämän kehittäminen, Suomen ulkoasiainministeriö

Haastattelussa Anne Ben Ammar

"Kielitaito ja asenne ovat avainsanoja"

Anne Ben Ammarilla on työroolinsa johdosta tietynlainen näköalapaikka kansainvälisiin tehtäviin. Ulkoasiainministeriö hoitaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa sekä edistää mm. kaupallis-taloudellisia etuja sekä ihmisoikeuksia.

1. Voisitko lyhyesti kertoa omasta taustastasi ja roolistasi työelämässä?

Työnantajani on Suomen ulkoasiainministeriö, jossa toimin hallintouralla. Suomen ulkopuolella asumisesta minulla on pitempi kokemus kuin Suomessa asumisesta. Koulutukseltani olen merkonomi. Olen asunut Tukholmassa kymmenisen vuotta, siellä olin Ericssonin palveluksessa. Tukholman jälkeen muutin Tunisiaan, Tunisiassa sitten vierähti melkein 20 v. kotiäitinä, yksityisyrittäjänä ja sittemmin Suomen suurlähetystössä asemamaasta palkattuna konsuliasiainavustajana. Suomeen palasin vuonna 2007 jolloin aloitin ulkoasiainministeriön palveluksessa.

Ericssonin aikoina 80-luvun alussa tietotekniikka teki valloitustaan toimistovirkailijoiden avuksi. Ericssonilla käytin ensimmäistä kertaa kahta erilaista tietokonetta, IBM ja UNIVAC. Dokumentit kirjoitettiin IBM:n sähköisellä pallokirjoituskoneella, joka silloin oli suureksi avuksi työtehtävissä. Siihen aikaan oli myös mikrokortit ja levykkeet apuna tiedon säilyttämisessä. Ericsson panosti jo silloin huomattavissa määrin henkilöstönsä sisäiseen kouluttamiseen tietotekniikassa.

Oma syyni Ruotsiin muuttoon oli ruotsin kieli, huomasin että "kouluruotsi" ei riitä, sillä olemmehan kaksikielisiä (oikeastaan kolmekielisiä, saami mukaan luettuna) Suomessa.

Suomen suurlähetystön konsuliasiainavustajana sain aloittaa aivan alusta. Minulla ei ollut aikaisempaa kokemusta konsuli- tai maahantuloasioista. Silloinen esimieheni järjesti osallistumiseni Helsinkiin ulkoasiainministeriön sisäisiin, sekä muissa maissa järjestettäviin alueellisiin koulutuksiin aina tarpeiden ja mahdollisuuksien mukaan. Muuten sain avun ohjeista ja Helsingistä istuvilta kollegoilta. Suomen Tunisian suurlähetystön toiminta kattoi siihen aikaan myös Algerian ja Libyan. Työtehtäviini kuului konsuli- ja maahantuloasiat näiden kolmen maan osalta.

Varsinaista sihteerin työtä olen tehnyt vasta täällä ulkoasiainministeriössä. Yleisesti työskentelyyn täällä UM:ssä kuuluu se että työskentelemme samassa tehtävässä useimmin vain noin 2 v. Siirrymme tehtävissä joko UM:n sisällä osastolla/osastolta toiseen tai sitten Suomesta ulkomaan edustustoihin tai myös edustustosta toiseen.
Itse olen 2007 jälkeen työskennellyt taloushallinnon-, Suomen puheenjohtajuuskoordinaattorin-, yksikönpäällikön sihteerin, ministerin sihteerin, osastopäällikön sihteerin tehtävissä.

Kuulun myös konsulikomennuskuntaan, jonka ministeriön konsuliosasto voi tarvittaessa lähettää muutaman tunnin varoitusajalla avustamaan suomen kansalaisia mahdolliselle kriisialueelle tai suuronnettomuuden sattuessa.
Ulkoasiainministeriössä on omat, erittäin kattavat koulutukset, joten eri tehtäviin kouluttautuminen ja sitä kautta toisenlaisiin tehtäviin siirtyminen ei ole vaikeaa.

Hallintoura täällä UM:ssä on kiinnostava sekä monipuolinen, omaan kehitykseen ja urasuuntaan voi vaikuttaa kiinnostuksen ja osaamisen kautta.

2. Mikä mielestäsi valmistaa parhaiten kansainväliseen työympäristöön ja mahdollisiin kulttuurieroihin?

Kulttuuri ym. asioista voi lukea erilaisista tietolähteistä, mutta itse näkisin parhaimmaksi avuksi keskustelun sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat asuneet eri kulttuureissa ja eläneet arkipäivää siellä. Kielitaito on yksi tärkeimmistä asioista, sillä ilman kieltä et pääse toisenlaiseen yhteiskuntaan sisälle, olet vain ”toisen käden tiedon” varassa. Omaan kielipankkiini olen kerännyt suomen lisäksi 6 kieltä. Toiset vahvempina, toiset välttävästi osattuina, mutta kaikista on todellakin hyötyä.

3. Mitä kulttuurieroista johtuvia yllättäviä tilanteita eteesi on sattunut työelämässä ja kuinka olet näihin vastannut?

Koen sopeutuneeni aina erittäin hyvin erilaisiin kulttuureihin. Muutamia esimerkkejä kulttuurien eroavaisuuksista voisi tietysti mainita, esim. silmiin katsomisen. Joissakin kulttuureissa on erittäin epäystävällistä katsoa keskustelukumppania silmiin, kun taas meillä se on hyvän käytöksen merkki. Muutamissa islamilaisissa kulttuureissa ei esimerkiksi kätellä vastakkaista sukupuolta. Joissakin kulttuureissa taas esim. kämmenen näyttäminen tai jalkapohjien näyttäminen on erittäin huonoa käytöstä. Näistä maa- /kulttuurikohtaisista asioista on hyvä ottaa selvää ennen muuttoa.

4. Voiko ulkomaille lähdettäessä valmistautua tuleviin kulttuurieroihin? Miten?

Omakohtaisesti en ole kohdannut vaikeuksia sopeutua erilaisiin työympäristöihin ja toimintatapoihin, tärkeintä on avoin mieli ja ennakkoluulojen jättäminen pois matkatavaroista. Uuteen paikkaan tullessa on hyvä ensin vain kuunnella ja katsoa miten ihmiset /ympäristö toimii. Ulkoasiainministeriössä on etuna se, että ulkomaan edustustoissamme on useasti suomalaisia asemamaasta palkattuja henkilöitä. Heillä on jo kokemusta ja tietoa asemamaan kulttuurista sekä tavoista. Nämä asemamaasta palkatut ovat hyvä tietolähde aluksi, heiltä saa tietoa, kuten saa myös asemamaalasilta edustustossa työskenteleviltä.  

5. Mitä käytännön vinkkejä antaisit niille sihteerin työstä haaveileville, jotka haluavat työskennellä kansainvälisesti?

Nuoria neuvoisin matkustamaan ja mahdollisuuksien mukaan hakeutumaan harjoittelupaikkoihin ulkomaille. Mitä erilaisempiin kulttuureihin ja ympäristöihin hakeudut, sitä enemmän saat kokemusta ja kasvatat niin tiedollista kuin sosiaalistakin pääomaa.

Kielitaito ja asenne ovat avainsanoja. Opettele muutakin kuin ruotsia, englantia ja ranskaa. Suomalaiset tavat ja käyttäytymismallit eivät ehkä olekaan aina niitä ainoita ja parhaita. Maan kieltä puhumalla pääset sisälle kantaväestön elämään ja voit ymmärtää sen paremmin ja pääset osallistumaan yhteisöön aivan eri tavalla. Itselleen vieraassa ympäristössä työskenteleminen/harjoittelu kasvattaa ammatillisesti, mutta se kasvattaa myös ihmisenä. Huomaan suuren eron ihmisissä, jotka ovat elämänsä aikana työskennelleet eri kulttuurien parissa tai vain omassa kotimaassaan ja turvallisessa omassa kulttuurissaan, oli se sitten Suomi tai joku muu maa.

Koulutus.fi kiittää Anne Ben Ammaria haastattelusta!

Haastattelun julkaisemisen jälkeen on tullut tieto Annen siirtymisestä Saudi-Arabian edustustoon konsulin tehtäviin elokuusta 2014 alkaen.

Viimeksi päivitetty: 14 maalis 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 4.10.2019

Coaching-opas: Mitä on coaching?

Oletko miettinyt, mitä coaching tarkoittaa? Miten coach pätevöityy tehtäviinsä tai mihin tilanteisiin coachaus sopii? Otimme selvää asiasta ja haastattelimme Business Coaching Instituten asiantuntijoita,

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 4.10.2019

Haastattelussa Jussi Koivusalo: Tampereen yliopistojen GEMBA-opiskelija

Jussi Koivusalo kertoo kokemuksiaan Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston järjestämästä kolmivuotisesta General Executive MBA -ohjelmasta.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 9.8.2019

Oletko oikeassa työssä?

Onnellisuus näkyy työnteossa. Tee testi selvittääksesi, viihdytkö todella työpaikallasi vai onko aika harkita uutta työpaikkaa, koulutusta tai kokonaan uutta ammattia.

Lue lisää
studentum.fi
Koulutusvinkkejä suoraan sähköpostiisi?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla! Saat koulutusvinkkejä ja tietoa ajankohtaisista teemoista osaamisen kehittämisen saralla.