Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili

Haastattelussa Arttu Puhakka: ratkaisukeskeisyys ja osaamisen johtaminen

Julkaistu: 25.2.2015

Haastateltavana Koulutus- ja kehittämispalvelu Aducaten kouluttaja Arttu Puhakka. Puhakka toimii ratkaisukeskeisenä valmentajana sekä kouluttaa osaamisen johtamisessa. Koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate on Itä-Suomen yliopiston erillislaitos, joka tarjoaa mm. ammatillista täydennyskoulutusta.

Arttu Puhakka kouluttaa osaamisen johtamisesta ja ratkaisukeskeisyydestä Itä-Suomen yliopiston yhteydessä toimivassa asiantuntijaorganisaatiossa Aducatessa. Pyysimme Arttua valaisemaan, mitä osaamisen johtaminen ja ratkaisukeskeisyys tarkoittavat sekä kertomaan omasta osallisuudestaan näiden aiheiden kouluttamisessa.

       – Olen töissä täydennyskoulutusyksikössä, jossa ei suoranaisesti tehdä tutkimusta vaan sovelletaan käytäntöön tutkimustuloksia ja hyviä käytäntöjä. Minun osaltani tämä tarkoittaa sitä, että välitän asiakkailleni tietoa ja hyviä käytänteitä sekä heidän kanssaan pohdin kuinka ko. tietoa voitaisiin parhaiten hyödyntää heidän työpaikallaan.

Osaamisen johtaminen ja ratkaisukeskeisyys

Osaamisen johtamisen (competence tai knowledge management) osalta Arttu kouluttaa esimiehiä ja HR-asiantuntijoita osaamisen johtamisen järjestelmien suunnittelusta ja käytännön toteuttamisesta. Hän on käynyt esimerkiksi pitämässä koulutuksen 42 esimiehelle aiheesta kehityskeskustelut osaamisen johtamisen välineenä sekä koulutuksen toiselle ryhmälle osaamisen siirtämisestä.

       – Osaamisen johtamiseen pääsin tutustumaan kun työpaikallani asiaa kehitettiin ja pääsin mukaan kehittämisryhmään. Tämän jälkeen olen asiaan syventynyt mm. eOSMO –hankkeen kautta, jossa kehitettiin mm. osaamisen johtamisen ja hallinnan opas. Olen myös kouluttanut yrityselämän edustajia osaamisen johtamisesta.

       – Ratkaisukeskeisyydestä innostuin kun Tapani Ahola ja Ben Furman olivat kouluttamassa yksikköni henkilöstöä organisaatiomuutoksen yhteydessä. Sen jälkeen olen kouluttautunut Ratkaisukeskeinen työyhteisö –kouluttajaksi ja ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi (coach).

Arttu kokee, että ratkaisukeskeisyydelle tuntuu olevan tarvetta nykyajan työelämässä.

       – Vuoden 2014 aikana pidin 81 koulutus- ja valmennustilaisuutta ratkaisukeskeisyyden pohjalta. Furmanin ja Aholan lisäksi oppia olen saanut mm. Jaana Alanderilta, Marika Tammeaidilta – kiitokset heille kun ovat osaamistaan jakaneet.

Osaamisen johtaminen – mitä sillä käytännössä tarkoitetaan?

       – Osaamisen johtamisen tarkoituksena on tukea organisaation tavoitteiden saavuttamista. Osaamisen johtamisen ns. perusprosessi sisältää seuraavia vaiheita. Ensiksi määritellään minne ollaan menossa (tavoitteet) ja kuinka toimintaympäristö on muuttumassa. Tämän jälkeen määritellään se osaaminen, joka tarvitaan tulevaisuudessa tavoitteiden saavuttamiseksi sekä arvioidaan onko organisaatiossa ko. osaamista. Mikäli ei ole, niin sitä hankitaan tai luodaan. Jos tarvittavaa osaamista on, niin sitä ylläpidetään, jaetaan ja siirretään. Ja tämä edellä kuvattu prosessi integroidaan johtamisjärjestelmään esimerkiksi kehityskeskustelujen kautta.

Mitä on ratkaisukeskeinen oppiminen/työskentely?

Arttu kertoo ratkaisukeskeisyyden olevan kokoelma hyviä käytäntöjä.

       – Alun perin ratkaisukeskeisyys kehittyi Milwaukeessa perheterapiakeskuksessa (Milwaukee Brief Family Therapy Center, BFTC). Tästä huolimatta ratkaisukeskeisyyden periaatteet soveltuvat hyvin kaikkeen ihmisten väliseen vuorovaikutukseen.

Artun mukaan ratkaisukeskeisyys on enemmänkin ajattelutapa, joka näkyy käytännön toiminnassa. Arttu kertoo, että keskeisiä asioita ratkaisukeskeisyydessä ovat mm. toisen ihmisen ajatuksien arvostaminen, ratkaisupuheen edistäminen (ongelmapuheen sijaan) sekä edistymisen ja voimavarojen huomaaminen.

       – Käytännön toimintana tämä näkyy kuuntelemisena ja tarkentavina kysymyksinä, tavoitteen määrittelynä ja muiden onnistumisen huomaamisena ja esille tuomisena.

       – Työelämälle ratkaisukeskeisyys tarjoaa menetelmiä, joiden avulla voi mm. luoda työpaikalleen kukoistusta tukevan ilmapiirin, valmentaa itseään ja työtovereitaan saavuttamaan tavoitteet, antamaan ja vastaanottamaan palautetta ilman että herneet hulahtavat nenään sekä käsittelemään työpaikan nöksähdyksiä.

Arttu itse toimii myös ratkaisukeskeisenä valmentajana.

       – Toimin valmentajana yksilöille ja ryhmille. Valmennukset liittyvät mm. organisaation muutostilanteisiin, työelämän ristiriitoihin, työhyvinvointikyselyiden tuloksien käsittelemiseen tai vaikka johtamisen kehittämissuunnitelmien laatimiseen.

Arttu listaa merkityksen, autonomian ja osaamisen työntekijän viihtymisen kannalta hyödyllisimmiksi asioiksi.

Ratkaisukeskeisyys työelämässä

Arttu suosittelee ratkaisukeskeisyyttä työpaikoille, koska hän on nähnyt sen hyödyt käytännössä.

       – Uskon, että jokainen voi soveltaa ratkaisukeskeisiä toimintatapoja omassa työssään. Käytän ratkaisukeskeisyyttä omassa työssäni työpaikalla sekä jaan siihen liittyviä menetelmiä asiakkailleni. Saan usein asiakkailtani viestiä, kuinka ratkaisukeskeiset menetelmät ovat toimineet käytännössä. Joka kerta kun saan tätä palautetta, niin uskoni ratkaisukeskeisyyden toimivuudesta vahvistuu.

Arttu kertoo, että tänä vuonna ratkaisukeskeisiin valmennuksiin ja sitä käsitteleviin koulutuksiin on osallistunut noin 1200 henkilöä. Kysyntä on jatkunut tasaisena vuosien ajan.

       – Tämä kysyntä lisää uskoani, että olen oikealla asialla. Sellaisella asialla, josta asiakkailleni on hyötyä.

Arttu kertoisi mielellään aiheesta lisää ja listaa muutamia hyödyllisiä verkkosivustoja: 

Koulutus.fi kiittää Arttu Puhakkaa haastattelusta!

Kiinnostuitko ratkaisukeskeisistä valmennuksista tai osaamisen johtamisesta?

Seuraavista koulutuskategorioistamme löydät vastaavia koulutuksia: 

» Coaching

» Työyhteisön kehittäminen

Viimeksi päivitetty: 04 loka 2019

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 3.11.2020

Matleena Aarikalliolle ensimmäistä kertaa jaettava MBA-stipendi

Nyt ensimmäistä kertaa myönnetyn MBA-stipendin saajaksi on valittu oululainen Matleena Aarikallio, jonka intohimoinen ja määrätietoinen asenne sekä pyrkimys yhteiskunnallisesti vaikuttaviin ratkaisuihin vakuutti stipenditoimikunnan.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 4.10.2019

Haastattelussa Päivi Leppänen: kokemuksia EMBA-ohjelmasta

Haastattelimme Leijona Catering Oy:n myyntijohtajaa Päivi Leppästä hänen opiskelukokemuksistaan Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun Executive MBA-ohjelmassa.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 17.4.2020

TOP 6 vinkit lähi- ja etäjohtamiseen!

Esihenkilö, tukahtuuko motivaatiosi tiimisi jokapaikan höylänä? Haluaisitko saada enemmän irti johdettavistasi pidemmällä tähtäimellä? Entä kuinka esihenkilötyö onnistuu etäyhteyksien välityksellä? Lue asiantuntijoiden vinkit ja vapauta oma ja johdettaviesi täysi potentiaali!

Lue lisää
studentum.fi
Tilaa uutiskirjeemme
Saat koulutusvinkkejä, tarjouksia ja uutisia suoraan sähköpostiisi.