Suodata
Mielenterveys / Psykologia
Toteutustapa
Koulutustyyppi
Paikka
Näytä kaikki suodattimet
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-20 koulutusta 145 tuloksesta
1
2
3
4
...
8
Mainokset

Lisää artikkeleja aiheesta: Mielenterveys

Osallistujien kokemuksia aiheessa Mielenterveys / Psykologia

Psykologian ja mielenterveyden ala tarjoaa monipuolisia työmahdollisuuksia

Nyky-yhteiskunnan kiireinen arki ja maailman epävakaus kuormittavat yhä useampia ihmisiä, mikä lisää mielenterveyspalveluiden tarvetta. Erityisesti nuorten hyvinvointi on tutkimusten mukaan heikentynyt, mutta mielenterveyden ammattilaiset kohtaavat apua tarvitsevia kaikista ikäryhmistä.

Opiskele psykologiaa täydennyskurssilla

Psykologia on laaja tieteenala, joka yhdistää tieteellisen ajattelun ja tutkimusosaamisen. Se tutkii ihmisen kehitystä, käyttäytymistä ja oppimista koko elämänkaaren ajan niin yksilöllisestä kuin yhteisöllisestä näkökulmasta. Psykologian tavoitteena on edistää hyvinvointia ja ymmärtää ihmisen toimintaa eri ympäristöissä.

Psykologi on mielen ja käyttäytymisen asiantuntija, jota tarvitaan kaikkialla, missä on ihmisiä. Psykologian osaaminen on arvokasta myös monilla muilla aloilla, kuten esihenkilötyössä ja markkinoinnissa.

Psykologian koulutuspolut

Psykologiksi voi valmistua yliopistossa suorittamalla psykologian kandidaatin ja maisterin tutkinnon, minkä jälkeen voi jatkaa opintoja tohtoritasolle. Yliopistot tarjoavat myös erikoispsykologikoulutuksia esimerkiksi neuropsykologian ja mielenterveyspsykologian aloilla. Psykologian koulutus yhdistää lääketieteen, yhteiskuntatieteiden ja luonnontieteiden näkökulmia.

Psykologian jatko- ja täydennyskoulutus

Psykologian jatko- ja täydennyskoulutus voidaan jakaa tieteelliseen ja ammatilliseen koulutukseen:

  • Tieteellinen jatkokoulutus sisältää psykologian tohtorin tutkinnon lääketieteellisessä tiedekunnassa tai filosofian tohtorin tutkinnon ilman kliinistä harjoittelua.
  • Ammatillinen jatkokoulutus kattaa erikoispsykologikoulutukset sekä psykoterapeuttikoulutuksen.

Erikoispsykologikoulutus

Erikoispsykologikoulutus on yliopistollinen erikoistumiskoulutus, jota voi suorittaa seuraavilla aloilla:

  • Kliininen terveyspsykologia
  • Lapset ja nuoret
  • Neuropsykologia
  • Kliininen mielenterveyspsykologia
  • Työ- ja organisaatiopsykologia

Psykoterapeuttikoulutus

Psykoterapeuttikoulutus on täydennyskoulutusta, johon vaaditaan sosiaali- ja terveysalan taustakoulutus sekä kokemusta mielenterveystyöstä. Koulutuksen hyväksytysti suorittaneet voivat hakea Valviralta psykoterapeutin ammattinimikettä.

Miten kouluttautua psykiatriksi?

Siinä missä psykologia tutkii ihmismielen toimintaa kokonaisvaltaisesti, psykiatria keskittyy mielenterveyden häiriöihin ja niiden hoitamiseen.

Psykiatrit ovat lääkäreitä, jotka ovat erikoistuneet psykiatriaan. Heidän työnsä keskeisiin tehtäviin kuuluu mielenterveysongelmien ennaltaehkäisy sekä hoitomuotojen suunnittelu ja toteutus.

Myös muut kuin lääkärit voivat opiskella psykiatriaa ja mielenterveystyötä. Näitä koulutuksia on suunnattu esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille, opettajille ja muille, jotka kohtaavat työssään mielenterveysasiakkaita.

Mielenterveyden ja psykiatrian koulutukset

Mielenterveystyön koulutukset keskittyvät paitsi mielenterveysongelmien tunnistamiseen myös asiakassuhteen luomiseen, vuorovaikutustaitojen kehittämiseen ja ongelmanratkaisutaitojen vahvistamiseen.

Opintoja voi suorittaa monimuotoisesti päiväopintoina, lyhytkursseina tai oppisopimuksella. Mielenterveystyö voi sisältää perinteisen potilas-lääkäri-mallin lisäksi myös muita tukimuotoja, kuten leirejä, keskusteluryhmiä tai retkiä.

Esimerkkejä psykologian ja mielenterveystyön koulutuksista:

  • Psykiatrisen hoidon erikoisammattitutkinto
  • Mielenterveys- ja päihdetyön erikoisammattitutkinto
  • Psykiatrinen lastensuojelutyö
  • Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja
  • Psykoterapian perusvalmiudet
  • Neuropsykiatrinen valmentaja

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Suomen Psykiatriyhdistys, Suomen Mielenterveysseura, Opintopolku