Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili
Näyttää 1-87 yhteensä 87 tulosta
Näyttää 1-87 yhteensä 87 tulosta
 

Suurkeittiö- catering- ja ravintola-ala

Suurkeittiö-, catering- ja ravintola-alan ammattilaisille on tarjolla osaamisen tueksi ja ammattitaidon osoittamiseksi erilaisia ravitsemisalan tutkintokoulutuksia. Näitä ovat esimerkiksi:

 • Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto
 • Dieettikokin erikoisammattitutkinto
 • Baarimestarin erikoisammattitutkinto
 • Tarjoilijan ammattitutkinto
 • Suurtalouskokin ammattitutkinto
 • Ravintolakokin ammattitutkinto
 • Leipurimestarin erikoisammattitutkinto
 • Kondiittorimestarin erikoisammattitutkinto

Tutkintokoulutusten lisäksi ravintola-alan koulutusta on saatavilla myös lyhyempien koulutusten muodossa, jotka toimivat alan ammattilaisten täydennyskoulutuksena.

Tarjoilija, kokki ja baarimikko – ravintola-alan ammattiosaajat

Sujuvaa ja ammattimaista palvelua arvostetaan korkealle ravintola-alalla. Esimerkiksi tarjoilijan tulee ruuan tarjoilun lisäksi olla kielitaitoinen, asiakaspalvelun ammattilainen ja tuntea hygieniasäädökset. Tarjoilijan työssä asiakaspalvelutaidot ovat ehdottoman tärkeitä – on pärjättävä mitä erilaisimmissa tilanteissa erilaisten ihmisten kanssa.

Kokin työ vaatii suurta intohimoa ruokaa kohtaan. Työskentely keittiössä on fyysisesti raskasta, ja yleisesti ottaen suuri osa töistä painottuu viikonlopuille ja ilta-aikaan. Kokin ammatti tarjoaa kuitenkin parhaimmillaan vaihtelevan työympäristön sekä mahdollisuuden itsensä toteuttamiselle ja jatkuvalle kehittämiselle. Kokin työssä täydennyskoulutukset ja myös itsenäinen taitojen kehittäminen ovat suuressa roolissa. Monia motivoikin se, että kokin työssä ei tule koskaan valmiiksi.

Baarityöntekijän työ keskittyy usein yövuoroihin. Ala vaatii hyviä asiakaspalvelutaitoja, stressinsietokykyä ja kärsivällisyyttä, mutta toisaalta antaa sosiaalisen työympäristön ja mahdollisuuden kehittyä työssään. Baarityöntekijän on mahdollista työskennellä mitä erilaisimmissa työympäristöissä kuten drinkkibaareissa, yökerhoissa tai vaikkapa laivalla.

Kilpailu ravintola-alalla on kovaa, joten ammattitaitoisille ja kouluttautunueille työntekijöille löytyy varmasti kysyntää. Ravintola-alan työntekijöille suunnatut koulutukset voivat käsitellä muun muassa seuraavia aiheita:

 • Aistinvarainen arviointi
 • Baaritarjoilu
 • Baarin myynti- ja palvelutoiminnot
 • Viinitarjoilu
 • Liekityksen perustekniikat
 • Erityisruokavalioaterioiden valmistus
 • Etnisen ravintolan ruoanvalmistus
 • WSET-koulutukset (viinikoulutus)

Ravintola-alan koulutus avaa ovia ja erikoistumismahdollisuuksia

Ravintola-ala on monipuolinen ala, joka tarjoaa mahdollisuuden työskennellä erilaisissa tehtävissä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ravintola-alan koulutus on käytännönläheistä ja valmistaa työelämään. Koulutuksia löytyy niin alalle pyrkiville kuin jo kokeneemmille ravintola-alan työntekijöille, riippuen kurssista ja omista koulutustarpeista.

Ravintola-ala on jatkuvasti kasvava toimiala, joka tarjoaa työmahdollisuuksia sekä kotimaassa että ulkomailla. Ravintola-ala on hyvin monipuolinen ala, jolla työskennellessä työtehtävät vaihtelevat yrityksen ja erikoistumissuunnan mukaan. Ravintola-alalla työllistyminen on suhteellisen helppoa, sillä ala on hyvin työvoimaintensiivinen.

Ravintola-alan koulutus valmistaa työelämään

Ravintola-alan opinnot ovat yleensä hyvin käytännönläheisiä ja ne kytkeytyvät vahvasti työelämään. Opinnot sisältävät usein lukuisia työharjoitteluita alan toimipisteessä, jolloin opiskelija saa todenmukaisen kuvan toimialasta ja sen työtehtävistä.

Ravintola työpaikkana edellyttää myös ymmärrystä liiketoiminnasta, jota alan koulutus pyrkii yleensä tarjoamaan. Myös esimerkiksi kansainvälisyys ja esteettisyys ovat ravintola-alan perustaitojen lisäksi tärkeitä, ja alan koulutus pyrkiikin usein antamaan jonkinlaista pohjaa näille.

Ala tarjoaa useita koulutusmahdollisuuksia

Suurkeittiö-, catering- ja ravintola-alan koulutukset voivat olla pidempiaikaisia, tutkintoon tähtääviä koulutuksia tai johonkin tiettyyn erikoisalaan keskittyviä intensiivikursseja. Osa koulutuksen järjestäjistä tarjoaa myös mahdollisuuden suorittaa ravintola-alan tutkinnon oppisopimuskoulutuksena. Valitse itsellesi sopiva koulutus ravintola-alan laajasta valikoimasta!

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Opetushallitus; Opintopolku

Etsitkö koulutusta?

Koulutus.fi:n ilmaisen tarjouspyyntöpalvelun kautta saat apua koulutusten etsintään.

Täytä lomake tästä

Tarjouspyyntöpalvelu

Vertaile koulutuksia
Katso videoesittelyjä
Etsi kurssi kalenterin avulla
helmikuu 2019
ma
ti
ke
to
pe
la
su
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Inspiraatioksi
Koulunkäyntiavustajaksi oppisopi...
Opiskelijatarina: Amiedu

Suomeen seitsemän vuotta sitten muuttanut Anna Rubanova työskentelee koulunkäyntiavustajana valmistavalla luokalla 1-2 luokkalaisten maahanmuuttajien kanssa. Kun koulun rehtori ehdotti oppisopimusta, Anna innostui heti mahdollisuudesta. 

Koulunkäyntiavustajaksi maahanmuuttajakoulutuksella
Kokemus vahvistui osaamiseksi Te...
Opiskelijatarina: Amiedu

Jari Hirvonen on Caverionilla vastuunkantaja ja sitoutunut ammattilainen. Tekniikan erikoisammattitutkinto toi Hirvoselle uutta osaamista ja auttoi työnkuvan muutoksessa.

Lue lisää
Kiinteistöpalveluiden ammattitut...
Opiskelijatarina: Amiedu

Mirsad Hadsiu aloitti Heka-Kumpula Oy:ssä viisi vuotta sitten ja tekee nyt asuntojen huoltotöitä. Mirsad opiskelee kiinteistöpalvelujen ammattitutkintoa, joka syventää hänen myös Amiedussa suorittamaansa kiinteistöpalvelujen perustutkintoa.

Lue lisää