Kokki | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
-
Useita (2)
-
Oppisopimus
Tarjoilija | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto
-
Useita (2)
-
Oppisopimus
Ravintolan asiakaspalvelun ammattitutkintokoulutus kokeneille ammattilaisille
-
Vantaa
-
Oppisopimus
Leipomoalan kertauskurssi yrityksille
-
Porvoo
-
Tilauskoulutus
Dieettikokki | Erityisruokavaliopalvelujen erikoisammattitutkinto
-
Helsinki
-
Hybriditoteutus, Oppisopimus
Leipuri-kondiittori | Elintarvikealan perustutkinto
-
Porvoo
-
Hybriditoteutus
Ravitsemisalalle aputyötehtäviin maahanmuuttajille | Osatutkinto
-
Useita (2)
-
Lähiopetus, Hybriditoteutus
Ravintolakokki tai Suurtalouskokki | Ruokapalvelujen ammattitutkinto
-
Useita (2)
-
Oppisopimus
Ravintola-alalla riittää töitä monenlaiselle tekijälle
Ravintola- ja matkailualan palvelut liittyvät läheisesti toisiinsa. Asiakaspalvelulähtöiset alat yhdistetään useimmiten hotellitoimintaan, missä yhdistyvät niin turismi kuin ravintolapalvelut, mutta ne käsittävät paljon muitakin työpaikkoja ja palveluita. Ravintola- ja turismialan yritykset tuottavat ravitsemus-, majoitus- ja kokouspalveluita hyvin erityyppisissä ympäristöissä.
Muutosherkällä ravintola-alalla ammattitaitoa on päivitettävä
Useimmiten ravintola-alalla työskentelevältä vaaditaan alan tutkinto. Ammatillisia koulutuksia ovat matkailualan perustutkinto sekä hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto.
Ammattikorkeakoulusta valmistutaan restonomiksi.
Majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinto on alan ammattilaisen pätevöitymiseen ja osaamisen osoittamiseen tarkoitettu tutkintokoulutus.
Perinteisen koulutuksen lisäksi tutkinnon voi suorittaa joustavasti työssäoppimisena tai oppisopimuksella.
Ravintola-alan yritysten elinkaari on usein lyhyt ja kilpailu on kovaa. Lisäksi kuluttajien kulutustottumukset ja ruokatrendit vaihtelevat merkittävästi. Myös lakimuutokset esimerkiksi alkoholilainsäädännössä vaikuttavat ravintola-alalla työskentelyyn. Tämän vuoksi pelkkä tutkinto ei aina riitä, vaan alalla työskentelevän on seurattava alan muutoksia jatkuvasti ja kehitettävä ammattitaitoaan täydennyskoulutuksissa.
Syvennä ravintola-alan ammattitaitoa tutkinnoilla tai lyhytkursseilla
Ravintola-alan ammattipätevyyttä voi syventää erilaisilla lyhytkursseilla, mutta myös lisätutkinnoilla. Ravintola- ja matkailualan koulutusaiheita ovat esimerkiksi
- erityisruokavaliot
- viinikurssit
- ravintola-alan talous
- mestarin tutkinnot, kuten kondiittorimestari
Koska ala on kansainvälinen, ravintola- ja matkailualan koulutuksia järjestetään paljon myös englanniksi ja ruotsiksi.
Lähteet: Ammattinetti