MBA-stipendin hakuaika on käynnissä – lue lisää ja täytä hakemus täällä »

Näyttää 1-20 koulutusta 72 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-20 koulutusta 72 tuloksesta

Ravintola- ja matkailuala kulkevat usein käsi kädessä

Ravintola- ja matkailualan palvelut liittyvät läheisesti toisiinsa. Asiakaspalvelulähtöiset alat yhdistetään useimmiten hotellitoimintaan, missä yhdistyvät niin turismi kuin ravintolapalvelut, mutta ne käsittävät paljon muitakin työpaikkoja ja palveluita. Ravintola- ja turismialan yritykset tuottavat ravitsemus-, majoitus- ja kokouspalveluita hyvin erityyppisissä ympäristöissä.

Matkailuala muuttuu muuttuvan maailman mukana

Turismi- tai matkailuala tuottaa matkatoimisto-, liikenne-, majoitus ja ravitsemispalveluita. Palveluita tuotetaan niin loma- kuin liikematkustajille, eli kohderyhmää ovat sekä kuluttajat että työasioissa matkustavat organisaatioiden edustajat. Alalla työskennellään erityisesti matkatoimistoissa ja hotelleissa.

Matkailuala on hyvin kansainvälinen ja sen verkostot yltävät maiden rajojen yli. Alalla korostuvat asiakaslähtöisyys, turvallisuus ja tuloksellinen liiketoiminta.

Kansainvälinen matkailu on suuressa suosiossa ja kasvaa edelleen. Erityisesti omatoimimatkailun suosio on kasvanut, mikä on johtanut siihen, että matkailupalveluiden tarjoaminen muuttuu yhä enemmän konsultoivaksi.

Matkailualan muuttuvien tarpeiden vuoksi myös alalla työskentelevän on hyvä päivittää ammattitaitoaan, kuten asiakaspalvelutaitoja ja tietojärjestelmän tuntemusta ja pysyttävä matkailutrendien edelläkävijänä. Koska ala on globaali, on ammattilaisen syytä ylläpitää myös kansainvälisiä verkostojaan ja kielitaitoaan.

Muutosherkällä ravintola-alalla ammattitaitoa on päivitettävä

Useimmiten ravintola-alalla työskentelevältä vaaditaan tutkinto. Ammatillisia koulutuksia ovat matkailualan perustutkinto sekä hotelli-, ravintola- ja cateringalan perustutkinto. Ammattikorkeakoulusta valmistutaan restonomiksi. Majoitus- ja ravitsemisalan esimiehen erikoisammattitutkinto on alan ammattilaisen pätevöitymiseen ja osaamisen osoittamiseen tarkoitettu tutkintokoulutus.

Perinteisen koulutuksen lisäksi tutkinnon voi suorittaa joustavasti työssäoppimisena tai oppisopimuksella.

Ravintola-alan yritysten elinkaari on usein lyhyt ja kilpailu on kovaa. Lisäksi kuluttajien kulutustottumukset ja ruokatrendit vaihtelevat merkittävästi. Myös lakimuutokset esimerkiksi alkoholilainsäädännössä vaikuttavat ravintola-alalla työskentelyyn. Tämän vuoksi pelkkä tutkinto ei aina riitä, vaan alalla työskentelevän on seurattava alan muutoksia jatkuvasti ja kehitettävä ammattitaitoaan täydennyskoulutuksissa.

Syvennä ravintola-alan ammattitaitoa tutkinnoilla tai lyhytkursseilla

Ravintola-alan ammattipätevyyttä voi syventää erilaisilla lyhytkursseilla, mutta myös lisätutkinnoilla. Ravintola- ja matkailualan koulutusaiheita ovat esimerkiksi

  • erityisruokavaliot
  • viinikurssit
  • ravintola-alan talous
  • mestarin tutkinnot, kuten kondiittorimestari

Koska ala on kansainvälinen, ravintola- ja matkailualan koulutuksia järjestetään paljon myös englanniksi ja ruotsiksi.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Ammattinetti

Vertaile koulutuksia