⏲️ MBA-stipendin hakuaika päättyy 14.6. – vielä ehdit hakea stipendiä! »

Koulutus
Ei arviointeja

Vaatimusmäärittelyn perusteet

Kumura Oy, paikassa Vantaa (+1 sijaintia)
Kesto
2 päivää
Hinta
1 300 EUR + alv 24 % (yht. 1 612 EUR)
Seuraava toteutus
28 marraskuuta, 2023 katso lisätiedot
Toteutustapa
Etätoteutus
Kesto
2 päivää
Hinta
1 300 EUR + alv 24 % (yht. 1 612 EUR)
Seuraava toteutus
28 marraskuuta, 2023 katso lisätiedot
Toteutustapa
Etätoteutus
alkaen 1 300 EUR + alv 24 % / osallistuja

Vaatimusmäärittelyn perusteet

Vaatimusmäärittelyn perusteet

Tämän Vaatimusmäärittelyn perusteet -valmennuksen käytyäsi

 • ymmärrät vaatimustenhallinnan kokonaisuutena alkaen tahtotilan kirkastamisesta lopputuotteen arviointiin asti
 • sinulla on työkaluja vahvistaa organisaatiosi kehitystyön laatua ja sitä kautta hyvää asiakaskokemusta
 • olet valmis johtamaan vaatimusmäärittelyä ja toimimaan sitä sisältävissä projekteissa.

Taidot vaatimusmäärittelyn kaikkiin vaiheisiin ja erityistilanteisiin

Tässä valmennuksessa vaatimusmäärittelyn näkökulma on laajempi kuin usein käytetty kehitettävän ohjelmiston vaatimusten kartoittaminen ja dokumentointi. Sen sijaan, että keskittyisimme pelkästään IT-ratkaisun järjestelmävaatimuksiin ja -määrityksiin, tarkastelemme vaatimustenhallintaa kokonaisuutena alkaen vision ja liiketoimintavaatimusten ymmärtämisestä. Nämä opit ovat sovellettavissa mihin tahansa kehitystyöhön.

Projektin, ohjelmistotuotannon tai minkä tahansa kehittämistyön perimmäinen tavoite on päätyä asiakasvaatimukset täyttävään lopputulokseen. Vaatimustenhallinta huolehtii asiakasvaatimusten määrittämisestä ja niiden käsittelystä kehitysprosessin aikana, jotta lopputuotteessa olisi kaikki halutut ominaisuudet. Vaatimustenhallinnan onnistuessa lopputuotteessa ei ole myöskään mitään ylimääräistä.

Perehdyt valmennuksessa vaatimushallinnan prosessiin aina ratkaistavan ongelman ymmärtämisestä vaatimusten keräämiseen, dokumentointiin ja todentamiseen asti. Tutustut niin vaatimusten johtamiseen kuin vaatimusten tarkentamiseen määrittelydokumentaatioksi. Käymme koulutuksessa läpi erilaiset vaatimukset ja vaatimusmäärittelyn tyypillisimmät haasteet sekä niiden ratkaisutavat. Opit, mitä odotuksia erilaisilla sidosryhmillä on vaatimusmäärittelylle, millainen on hyvä vaatimus ja miten vaatimuksia priorisoidaan.

Vaatimusmäärittelyn perusteet -valmennuksessa tutustut sekä perinteiseen malliin että ketterään vaatimusmäärittelyyn. Saat myös näkökulmaa erityistilanteisiin, kuten julkiseen hankintaan. Valmennuksen jälkeen tiedät, mitä eroa on käyttötapauksella ja käyttäjätarinalla, ja miten niitä hyödynnetään. Lisäksi saat ideoita, miten kehittää oman organisaatiosi vaatimusmäärittelyä paremmalle tasolle.

Viet opit työhösi jo valmennuksen aikana!

Jos sinulla on alkamassa tai meneillään projekti, jossa työskentelet vaatimusmäärittelyn kanssa, voit kohdentaa harjoituksia suoraan omaan työhösi. Oikea projekti ei kuitenkaan ole välttämätön.

Harjoitustehtävien lisäksi aihealustukset sekä reflektointi ja oppien jakaminen muiden osallistujien kanssa varmistavat, että saat valmennuksesta valmiuksia ja varmuuksia tuottaaksesi käytännön vaatimuksia ja määrittelyjä työssäsi.

Vaatimustenhallinta ratkaisee, toteuttaako kehitystyö organisaatiosi strategiaa

Työskennellessäsi vaatimusten kanssa toimit tehtäväkentällä, joka leikkaa läpi koko organisaatiosi asiakasrajapinnasta tuotekehitykseen ja strategiavastuulliseen johtoon asti. Siksi vaatimusmäärittelyn perusteiden hallinta kuuluu kaikille kehitystyöhön tai päätöksentekoon osallistuville. Onnistunut vaatimusmäärittely on avain muun muassa

 • strategian kannalta oikeiden kehityshankkeiden valitsemiseen
 • asiakkaiden sekä muiden ulkoisten ja sisäisten sidosryhmien tarpeiden ja odotusten täyttämiseen
 • organisaatiosi tehokkaaseen ja tulokselliseen projekti- ja muuhun kehitystyöhön
 • tuottavaan toimittaja-tilaajasuhteeseen/tavoitteet täyttävään IT-hankintaan.

Valmennuksen avulla voit omalta osaltasi edistää yllä olevien tavoitteiden täyttämistä. Mukaasi saat tietotaidon lisäksi mallipohjia ja muistilistoja, joita voit hyödyntää tulevissa vaatimusmäärittelyn tehtävissäsi.

Seuraavat toteutukset

Tulossa 1 toteutus

28 marraskuuta, 2023

 • Etätoteutus
 • Verkossa

Kohderyhmä

Hyödyt valmennuksesta olet sitten aloitteleva tai kokenut määrittelijä, projektipäällikkö tai esimerkiksi IT-järjestelmän tilaaja. Saatat kaivata aiheesta kertausta ja päivitystä tai olet vaatimustenhallinnan parissa työtehtäviä aloitteleva projektiammattilainen. Käymme valmennuksessa läpi vaatimusmäärittelyn merkityksen ja periaatteet sekä konkreettisia ohjeita ja malleja.

Koulutuksen aikataulu

Tarkempi ohjelma aikatauluineen tulee ilmoittautumisen jälkeen.

Sisältö:

 • Vaatimusmäärittelyn perusteet ja prosessi
 • Vaatimusmäärittelyn erilaiset käyttötarkoitukset
  • Projektinhallinnasta liiketoiminnan kehittämiseen
  • Ohjelmistokehityksestä tietojärjestelmän hankintaan
 • Erilaiset vaatimukset
  • Liiketoiminnalliset vaatimukset
  • Toiminnalliset vaatimukset
  • Ei-toiminnalliset vaatimukset
  • Millainen on hyvä vaatimus?
 • Vaatimusten priorisointi ja muutoksenhallinta
 • Vaatimusten dokumentointi ja tarkentaminen määrittelymuotoon
  • Käyttötapaukset / Use caset
  • Käyttäjätarinat / User storyt
 • Miten kehittää vaatimusmäärittelyjä omassa organisaatiossa

Kouluttaja

Ilona Särkelä 

Ilonalla on monipuolinen kokemus liiketoiminnan ja IT:n kehitystehtävistä ja -projekteista. Vaatimusmäärittelyjä ja vaatimustenhallintaa hän on tehnyt sekä ketterissä että vesiputousmallin projekteissa. Ilonalle tuttuja rooleja ovat mm. projektipäällikkö, product owner ja business analyst / määrittelijä.

Jussi Harmanen

Jussilla on laaja käytännön kokemus projektityöstä ja ketterästä kehittämisestä eri rooleissa sekä niiden valmentamisesta. Jussi on kehittänyt, räätälöinyt ja optimoinut kehittämisen johtamisen käytäntöjä sekä fasilitoinut muutoksen toteutumista. Jussin työpäivät täyttyvät edellä mainittujen lisäksi kehittämisen johtamisen ammattilaisten tai sellaisiksi haluavien mentoroinneista ja tukemisesta arjessa.

Kustannukset

1 300,00 €(+ALV 24%)

Jos organisaatiostanne ilmoittautuu:

 • 2 henkilöä / alennus -10% per osallistuja
 • 3-4 henkilöä / alennus -15% per osallistuja

Yhteydenottopyyntö

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Vaatimusmäärittelyn perusteet? Täytä yhteystietosi, niin koulutuksen järjestäjä ottaa sinuun yhteyttä.
Kumura Oy
Metsänneidonkuja 6
02130 Espoo

Kumura Oy – Koska projektien kuuluu onnistua

Jos etsit Adapron valmennuksia, olet oikeassa paikassa: Adapro on nyt osa Kumuraa! Valitsemalla koulutuksen meiltä Kumuralta syvennät projektitoiminnan taitojasi tai aloitat projektiammattilaisen urasi kattavin tiedoin Suomen eturivin valmentajien avulla! Koulutusvalikoimastamme löydät monipuolisen tarjoaman projektikulttuurin kehittämiseen ja -toiminnan tehostamiseen. Saat meiltä...

Lue lisää kouluttajasta Kumura Oy ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu