Joogaopettajakoulutus (25 op)
Tervetuloa perustason joogaopettajakoulutukseen (RYT 200 h). Tässä Virabhadra Namaskara -koulutuksessa käytetään pohjana soturiasanoista rakentuvaa liikesarjaa. Perustason opettajakoulutuksissa perehdytään joogaan syvällisesti ja ne antavat tuleville ohjaajille laajan valikoiman työkaluja.
Koulutus toteutetaan käytännönläheisesti ja sen aikana tarkastellaan yksityiskohtaisesti asana- ja hengitysharjoitusten tekniikkaa. Opittuja tekniikoita voi soveltaa erilaisiin joogasuuntauksiin.
Olennainen tavoite joogassa on mielen hallinta ja koulutuksessa asana- ja hengitysharjoitukset tukevat tätä pyrkimystä. Asanaharjoittelussa keskitytään kehon liikkuvuuden ja voiman kehittämiseen ja hengitys opetellaan synkronoimaan osaksi asanaharjoitusta. Harjoittelun tavassa korostuu harjoituksen hallittu hidastaminen, eli harjoitukset kestävät pitkään, jotta vaikutukset syvenevät.
Koulutuksen sisältö
Koulutuksessa harjoitellaan joogaohjelmien rakentamista ja ohjaamista. Joogaohjelmia rakentaessa painotetaan hermostoa rauhoittavia harjoituksia. Lähestymistapa edesauttaa turvallisuutta ja rauhoittumista, mutta harjoittelu itsessään ei ole helpompaa tai fyysisesti kevyempää. Koulutuksessa käsitellään myös opettamisen pedagogiikkaa, mikä auttaa soveltamaan erilaisia oppimismenetelmiä ohjaustyössä.
Toiminnallisen anatomian ja fysiologian opiskelun kautta ymmärrys erilaisista kehollisista rakenteista ja haasteista lisääntyy ja ohjaaminen erilaisissa tilanteissa selkeytyy. Tässä koulutuksessa anatomian opetus painottuu elimistöihin. Joogafilosofian kokonaisuudessa opitaan joogan keskeiset käsitteet ja teoria niiden taustalla.
Omaan harjoitukseen ja henkilökohtaiseen joogapolkuun syventyminen on tärkeä osa koulutusta. Oppilaat muodostavat itsenäisen kotiharjoituksen, jota tehdään lähiopetusviikonloppujen välillä. Näin omaa kehitystään on mahdollista havainnoida konkreettisesti koulutuksen aikana.
Koulutuksen toteutus
Lähiopetusviikonloput sisältävät käytännön harjoituksia, itsenäistä työskentelyä, ryhmä- ja paritöitä sekä vuorovaikutteista oppimista opettajien kanssa. Koulutuksessa ei ole etäosallistumismahdollisuutta.
Omalla ajalla tehdään joogaharjoituksen lisäksi anatomiaan, joogafilosofiaan sekä opettamiseen liittyviä tehtäviä. Koulutuksessa on myös mahdollista osallistua vapaaehtoiseen loppukokeeseen. Loppukoe suoritetaan näyttökokeena, johon sisältyy oman harjoituksen näyttö sekä opetusnäyttö. Loppukoe ei sisälly koulutuksen hintaan.
Koulutus sisältää seuraavat osiot
- 75 h käytännön harjoituksia (asana-, hengitys-, meditaatio- ja rentoutumisharjoituksia)
- 30 h anatomiaa ja fysiologiaa sekä biomekaniikkaa, joiden painopiste on toiminnallisuudessa
- 30 h joogan historiaa, filosofiaa sekä joogan eettisiä ohjeita
- 50 h ammatillisia perusteita joogan opettamiseen kuten pedagogiikkaa, ammatillisen kehityksen ymmärtämistä sekä opetusharjoittelua käytännön tilanteissa ja harjoituksissa
- 15 h vapaasti valittavia opintoja, jotka sisältyvät edellä mainittuihin kokonaisuuksiin.
Koulutuksen tavoitteet
Joogaopettajakoulutuksen tavoitteena on antaa tulevalle ohjaajalle laaja-alainen ymmärrys joogasta ja monenlaisia työkaluja joogan ohjaamiseen.
Koulutuksen suoritettuaan opiskelija osaa
- analysoida yksityiskohtaisesti koulutuksessa opiskeltavia asana- ja hengitysharjoituksia
- rakentaa erityyppisiä joogaohjelmia, joiden erityispiirteenä on harjoituksen hallittu hidastaminen
- ohjata hermostoa rauhoittavia, turvallisesti tehtyjä harjoituksia
- asanaharjoituksen avustustekniikoita
- ymmärtää kehollisia rakenteita ja haasteita anatomiaan ja fysiologiaan perehtymällä
- ohjata oppilasta erilaisissa tilanteissa
- opettaa joogaa erilaisten pedagogisten oppimismenetelmien avulla.
Kohderyhmä
Koulutus sopii joogaa säännöllisesti harrastaville, joogaa jo opettaville sekä joogan opettamisesta kiinnostuneille. Koulutukseen voi osallistua myös syventääkseen omaa joogapolkuaan, ilman tavoitetta joogan opettajuudesta. Opiskelijoiden oman taustan ei tarvitse olla sidottu mihinkään tiettyyn joogasuuntaukseen.
Tutkinto / todistus
Koulutuksen sekä vapaaehtoisen loppukokeen suorittamisesta hyväksytysti saa RYT (Registered Yoga Teacher) 200 h -todistuksen.
Aikataulu
10.10.2025 - 10.1.2027
Lähiopetusviikonloput: perjantaisin klo 17.00-19.30 , lauantaisin klo 9.00 -17.00 ja sunnuntaisin klo 9.00-16.00
Osio 1: 10.-12.10.2025
Osio 2: 5.-7.12.2025
Osio 3: 30.1.-1.2.2026
Osio 4: 27.2.-1.3.2026
Osio 5: 22.-24.5.2026
Osio 6: 21.-23.8.2026
Osio 7: 18.-20.9.2026
Osio 8: 30.10.-1.11.2026
Osio 9: 11.-13.12.2026
Osio 10: 8.-10.1.2027
Loppukoe: 27.-28.2.2027
Koulutuspaikka
Kymenlaakson kesäyliopisto, Laivurinkatu 7, Kotka
Kouluttaja
Emma Slow on joogaopettaja ja -kouluttaja sekä joogaterapeutti. Lisäksi hänellä on taustalla fysioterapian opinnot. Emma toimii koulutuksen vastuuopettajana.
Anneli Rautiainen on Iyengarjoogan opettaja ja kouluttaja, jonka erikoisalaa yksilöllisen ohjauksen korostaminen ja monipuolisen pedagogian soveltaminen.
Janne Kontala on uskontotieteen tohtori, joka on erikoistunut joogan filosofiaan ja meditatiivisiin harjoituksiin.
Iitu Leinonen on joogaopettaja ja -kouluttaja sekä valtiotieteiden kandidaatti. Hänen erikoisalaansa ovat klassisen joogaharjoituksen syventävät tekniikat.
Mikko Mononen on joogaopettaja ja -kouluttaja. Hänen erityisalansa koulutuksessa on joogan meditatiiviset menetelmät.
Kustannukset
2600 €
Seuraavat toteutukset
Kymenlaakson kesäyliopisto Facebookissa
Ota yhteyttä
Osaamisen kehittäjä lähellä sinua
Kymenlaakson kesäyliopisto on asiakkaiden tarpeista lähtevä korkea-asteen koulutuspalveluja tuottava aikuiskoulutus- ja kehittämisorganisaatio, jonka tehtävä on tarjota laadukasta ja monipuolista koulutusta. Ajan ilmiöihin tartutaan, ja eri aloilla tapahtuviin muutoksiin reagoidaan kehittämällä koulutustarjontaa jatkuvasti. Verkkokoulutuksissamme osallistujia on ympäri Suomen, omat lähikoulutustilamme sijaitsevat...
Lue lisää kouluttajasta Kymenlaakson kesäyliopisto ja katso koulutustarjonta täältä