Voimauttavan valokuvan ammatilliset perusteet (15 op)
Voiko kohtaamistyö olla rakkaudellista, vaikka se on ammatillista?
Tämä koulutus tarjoaa työvälineitä merkityksellisten asiakaskohtaamisten ja vuorovaikutuksen syventämiseen. Koulutuksessa opit hyödyntämään valokuvia ja dialogista katsetta vahvistaaksesi sekä omaa että asiakkaidesi hyvinvointia.
Menetelmä soveltuu laajasti käytettäväksi sosiaali- ja terveysalan, järjestöjen ja kulttuuritoimijoiden työssä. Menetelmä sopii kaiken ikäisille ja eri elämäntilanteissa oleville asiakkaille, oppilaille ja potilaille, eikä se ole ristiriidassa minkään olemassa olevan hoidon kanssa.
Koulutuksen sisältö
Voimauttavan valokuvan menetelmä perustuu tietoiseen viattomaan ja rakkaudelliseen tapaan katsoa myös silloin, kun syyt ihmisten väliseen epäluottamukseen ovat ilmeisiä tai työn perustehtävään sisältyy paljon asiakkaan rajaamista. Juuri silloin menetelmän työote voi olla erityisen vaikuttavaa.
Menetelmässä valokuvat ja valokuvaaminen ovat konkreettinen apuväline katsomisen tavan muuttamiselle. Voimauttavassa valokuvaprosessissa rakennetaan korjaavan katseen kokemuksia toisten ihmisten silmissä ja ihmisen omissa silmissä. Uudelleen määrittelyllä ja toisin katsomisella on valtavasti uudistavaa voimaa, jota voidaan käyttää ihmisten välisten vaikeiden tilanteiden ja jumittuneiden asetelmien muuttamiseen.
Koulutuksen pääteemat:
- 1. työpaja: Menetelmän periaatteisiin tutustuminen
- 2. työpaja (2 päivää): Voimauttava parikuvausretki, elämäntarinaprojektit, perhevalokuvauksen historia
- 3. työpaja: Omakuvan katsomisen tavat, kuvapelkoilmiö, tunneperheprojektit
- 4. työpaja (2 päivää): Perheprojektit, menetelmä dialogisessa työssä
- 5. työpaja: Työyhteisöprojektit, arvostava katse työyhteisössä
- 6. työpaja (2 päivää): Voimauttava parikuvausretki ja asiakasprojektien alustukset
- 7. työpaja: Kuvausretkien kuva-aarteet, dialogiset asiakasprojektit, menetelmä työotteeksi, päätös
Koulutuksen tavoitteet
Koulutuksen suoritettuaan opiskelija on omaksunut voimauttavan valokuvan menetelmän teorian ja viitekehyksen.
- Opiskelija oppii dialogiseen katseeseen perustuvaa, tunnemerkityksille herkistynyttä työotetta.
- Opiskelija oppii luomaan herkistymistä ja pehmenemistä sekä herkistymistä toisten ihmisten arvokkuudelle ja tunnetarpeille.
- Opiskelija vahvistaa kykyään katsoa asiakasta ja hänen tilannettaan kokonaisvaltaisesti.
- Opiskelija ymmärtää eettiset raamit, joiden sisällä valokuvien ammatillinen käyttö on hoidollisesti laadukasta ja perusteltua.
- Opiskelijan tunne oman työn merkityksellisyydestä vahvistuu ja hän saa voimavaroja työn tekemiseen.
Kohderyhmä
Koulutus on suunnattu sosiaali-, terveydenhuolto-, opetus- ja kasvatusalojen sekä työyhteisön kehittämisen ammattilaisille. Opintoihin osallistuminen ei edellytä valokuvaustaitoja tai erityistä kameraa.
Aikataulu
8.9.2025 - 28.8.2026
1. työpaja: ma 8.9.2025 Kouvola klo 9-18
2. työpaja: ma-ti 29.-30.9.2025 (sis. kuvausretki) Kotka
3. työpaja: ke 12.11.2025 Kotka
4. työpaja: to-pe 22.-23.1.2026 Kouvola
5. työpaja: ma 16.3.2026 Kotka
6. työpaja: to-pe 11.-12.6.2026 (sis. kuvausretki) Kouvola
7. työpaja: to-pe 27.-28.8.2026 Kouvola
Pääsääntöisesti koulutuspäivät alkavat klo 9.00 ja päättyvät klo 17.00-18.00 aikaan. Valokuvausretkipäivinä on myös osan päivää lähiopetusta, mutta kuvausretken tarkemman aikataulun kuvausparit sopivat keskenään. Työpajojen tarkemmat aikataulut vahvistetaan koulutuksen alkaessa.
Koulutuspaikka
Kouvola ja Kotka
Kouluttaja
Ohjaajana menetelmän kehittäjä Miina Savolainen, joka tunnetaan innostavana, lämpimänä ja asiantuntevana kouluttajana. Miina on palkittu voimauttavan valokuvan menetelmän kehittämistyöstään muun muassa Suomalainen Lääkäriseura Duodecimin kulttuuripalkinnolla ja Lastenkulttuurin valtionpalkinnolla 2006 sekä Helsingin yliopiston Kristiina-palkinnolla 2009.
Kustannukset
2450 €
Seuraavat toteutukset
Kymenlaakson kesäyliopisto Facebookissa
Ota yhteyttä
Osaamisen kehittäjä lähellä sinua
Kymenlaakson kesäyliopisto on asiakkaiden tarpeista lähtevä korkea-asteen koulutuspalveluja tuottava aikuiskoulutus- ja kehittämisorganisaatio, jonka tehtävä on tarjota laadukasta ja monipuolista koulutusta. Ajan ilmiöihin tartutaan, ja eri aloilla tapahtuviin muutoksiin reagoidaan kehittämällä koulutustarjontaa jatkuvasti. Verkkokoulutuksissamme osallistujia on ympäri Suomen, omat lähikoulutustilamme sijaitsevat...
Lue lisää kouluttajasta Kymenlaakson kesäyliopisto ja katso koulutustarjonta täältä