Polvivamman ja -leikkauksen jälkeinen fysioterapia
Polvivamman tai -leikkauksen jälkeinen kuntoutusprosessi edellyttää määrätietoista, säännöllistä ja nousujohteista harjoittelua. Tämän koulutuksen tavoitteena on antaa osallistujille konkreettisia ja välittömästi käytännön työhön sovellettavissa olevia työkaluja näihin kuntoutuskokonaisuuksiin.
Koulutuksen tavoite
Koulutuksen jälkeen
- ymmärrät eri polvivammojen ja -toimenpiteiden jälkeiset kuntoutumisprosessit ja fysioterapian progressiot osana hoitoa,
- osaat arvioida alaraajaliikeketjun toimintaa suhteessa yksilölliseen tilanteeseen sekä soveltaa tietämystäsi fysioterapian suunnittelussa ja toteutuksessa,
- osaat rakentaa yksilöllisen polvivamman fysioterapiaprosessin tarkoitunsenmukaisine progressioineen,
- ymmärrät motorisen oppimisen sekä non-lineaarisen pedagogiikan perusperiaatteet fysioterapiassa ja osaat soveltaa näitä rakentaessasi käytännön fysioterapiaa
Koulutuksen sisältö
Koulutuksessa perehdytään polvivamman jälkeiseen fysioterapiaan ja tavallisimpien tähystyskirurgisten polvileikkausten postoperatiivisiin fysioterapiaprosesseihin. Keskitymme kuntoutuksen sisältöön ja tavoitteisiin, fysioterapian toteutukseen sekä tarkoituksenmukaisen harjoitteluohjelman rakentamiseen, joka sopii kunkin kuntoutusvaiheen tavoitteisiin yksilöllisesti.
Lisäksi koulutuksessa syvennytään siihen, mitä asioita fysioterapiassa on hyvä huomioida ja havainnoida sekä toisaalta miten kuntouttavan harjoittelun progressiot voisi rakentaa tarkoituksenmukaisesti.
Luento-osuuksissa asiaan perehdytään polven biomekaniikasta alkaen aina yksityiskohtaisiin kuntoutusohjeisiin ja motorisen oppimisen periaatteiden hyödyntämiseen saakka edeten. Ennen kaikkea koulutuksen pääpaino on käytännön tekemisessä ja esimerkiksi harjoitteiden rakentamisessa ja niiden progressioissa.
Koulutus koostuu kahdesta lähiopetuspäivästä sekä orientaatiota varten laaditusta verkkopohjaisesta materiaalipankista. Materiaalipankissa on mukana myös ortopedin haastatteluja eri toimenpiteisiin, leikkaustekniikoihin ja toimenpiteiden jälkeisiin rajoituksiin sekä hoitolinjan valintaan liittyen.
Lisäksi koulutuksen taustamateriaaleihin kuuluu laaja-alainen ja yksityiskohtaisesti havainnollistettu harjoitepankki, kattavat tutkimus- ja lähdeviitteet, esimerkkiprotokollia kuntoutukseen sekä laajat luentomateriaalit.
Koulutuksessa pureudumme muun muassa seuraaviin aihepiireihin:
- polven biomekaniikka
- fysioterapia akuutin polvivamman jälkeen
- hoitolinjan valinta (operatiivinen vs. ei-operatiivinen)
- kudosten paranemisprosessi
- polvileikkauksen jälkeinen postoperatiivinen fysioterapia
- yksilölliset kuntoutusperiaatteet ja tavoitteet
- fysioterapian sisältö vaiheittaisten tavoitteiden mukaan ja eri polvitoimenpiteiden jälkeen
- motorisen oppimisen periaatteiden hyödyntäminen
- turvallinen urheiluun paluu ja testaaminen
Käsiteltävät polvivammat ja -toimenpiteet:
- polven ligamenttivammat
- nivelkierukkavammat
- ACL-vamma ja -rekonstruktio
- polvilumpion sijoiltaanmeno ja MPFL-rekonstruktio
Kohderyhmä
Fysioterapeutit, jalkaterapeutit, osteopaatit ja muut polven kuntoutuksen parissa työskentelevät terveydenhuollon ammattilaiset sekä alan opiskelijat.
Aikataulu
18.9. - 19.9.2025
Koulutuspaikka
LAB-ammattikorkeakoulu, Mukkulankatu 19
Kouluttaja
Marko Grönholm, fysioterapeutti
Marko on tehnyt koko työuransa ortopedisten ja traumatologisten potilaiden sekä urheilijoiden parissa. Hän vastaa Terveystalon fysioterapiasta Turussa ja toimii koulutustehtävissä ympäri Suomea. Marko on ollut mukana useiden fysioterapia-alan kirjojen julkaisuprosesseissa ja hän isännöi Fysioterapiaa liikkeellä -podcastia. Instagramissa Markon tavoittaa tunnuksella @movement_physio ja hänen nettisivunsa löytyvät osoitteesta www.movementphysio.fi. Suomen Fysioterapeutit on valinnut Markon Vuoden Fysioterapeutiksi 2022.
Kouluttajana Marko esittää asiat selkeästi ja käytännöllisesti havainnollistaen. Hän lähestyy fysioterapiaa liikkeen kautta ja soveltaa mm. motorisen oppimisen periaatteita omassa työssään luovasti ja innovatiivisesti.
Kustannukset
Fysioterapeutit, jalkaterapeutit, osteopaatit ja muut polven kuntoutuksen parissa työskentelevät terveydenhuollon ammattilaiset sekä alan opiskelijat.
Seuraavat toteutukset
Ota yhteyttä
LAB-ammattikorkeakoulu
LAB-ammattikorkeakoulu on työelämän innovaatiokorkeakoulu, jonka vahvuuksia ovat kiertotalous, design, innovaatiot sekä hyvinvointi. LAB toimii Lahdessa, Lappeenrannassa sekä verkossa ja tarjoaa koulutusta viidellä eri alalla: sosiaali- ja terveysala tekniikka liiketalous hotelli-, ravintola- ja matkailuala muotoilu, kuvataide ja visuaalinen viestintä LABilla on...
Lue lisää kouluttajasta LAB-ammattikorkeakoulu ja katso koulutustarjonta täältä