Integratiivinen lyhytterapiakoulutus 60 op (sisältäen ratkaisukeskeiset, kognitiiviset ja psykoterapeuttiset valmiudet)
Tämän päivän maailma on hektinen ja moni kokee uupumusta, masennusta, ahdistuneisuutta ja kuormittumista. Lyhytterapia on vaikuttavaa ja tuloksellista terapiatyötä ja sen avulla pystytään vastaamaan nopeasti ihmisten tuen tarpeeseen. Lyhytterapia on ensisijainen ja helposti lähestyttävä hoitomuoto, joka on kirjattu myös mielenterveysstrategiaan.
Koulutuksessa on olennaista sen prosessimaisuus ja omakohtainen terapeuttinen harjoittelu sekä asiakkaan että terapeutin roolissa. Koulutuskokonaisuudessa opitaan käyttämään psykoterapeuttisia työmenetelmiä ja lyhytterapeuttisen vuorovaikutuksen periaatteita sekä tunnistamaan psyykkisen häiriön muodot ja soveltamaan opittua omassa työssään. Koulutuksen jälkeen sinulla on hyvät valmiudet toimia terapeuttisessa ja vuorovaikutteisessa lyhytterapiatyössä tuloksellisesti.
Integratiivinen lyhytterapiakoulutus -kokonaisuuteen kuuluu myös psykoterapiakoulutusten vaatimuksiin kuuluvat psykoterapeuttisten valmiuksien aihealueet, jotka vastaavat Valviran vaatimuksia kokonaisuudessaan. Koulutus antaa lyhytterapeuttipätevyyden, joka ei kuitenkaan ole Valviran laillistama terveydenhuollon ammattinimike. Opinnot suoritettuasi sinulla on kattavat tiedot mielenterveyden palvelujärjestelmästä, laista ja asetuksista sekä valmiudet hakea psykoterapeuttikoulutukseen.
Integratiivinen lyhytterapiakoulutus on laajuudeltaan 60 opintopistettä ja se toteutetaan reaaliaikaisena koulutuksena.
Koulutuksen tavoite
Koulutuksen jälkeen opiskelija osaa käyttää tarkoituksenmukaisesti ratkaisukeskeisiä ja kognitiivisia integroituja lyhytterapian menetelmiä ja soveltaa niitä omassa työssään. Lisäksi hänellä on hyvät perustiedot psykoterapiavalmiuksien menetelmistä.
Opiskelija osaa tukea voimaannuttavasti ja terapeuttisin menetelmin asiakkaitaan heidän toipumisprosesseissaan ja puuttua heidän keskeisiin haasteisiinsa rakentavalla tavalla. Lisäksi opiskelija osaa soveltaa työssään teoreettista tietoa eri mielenterveyden häiriöistä ja haasteista.
Koulutuksen suoritettuaan opiskelija osaa muun muassa:
- selittää, mitä erilaiset mielenterveyden haasteet ja häiriöt ovat
- selittää, mitä terapeuttinen vuorovaikutuksellinen työote on ja kuinka sitä hyödynnetään asiakkaan kohtaamisessa
- soveltaa tarkoituksenmukaisesti lyhytterapeuttisia menetelmiä mielenterveyden haasteiden ja häiriöiden hoitamiseen ja kuntouttavaan työhön
- tunnistaa ja kuvata, millaisia haasteita mielenterveyden ongelmat aiheuttavat eri-ikäisille henkilöille
- käyttää ratkaisukeskeisen ja kognitiivisen mallin mukaisia integratiivisia terapiamenetelmiä työskennellessään lasten, nuorten ja aikuisten kanssa
- toteuttaa tavoitteellisen ja tuloksellisen lyhytterapeuttisen työskentelyprosessin, jota hän pystyy arvioimaan yhdessä asiakkaan kanssa
Koulutuksen sisältö
Koulutuksen painopiste on ratkaisukeskeisessä teoriassa sekä työmenetelmissä, joihin integroidaan kognitiiviset lyhytterapeuttiset menetelmät. Lisäksi painotus on reflektiivisissä ja dialogisissa työmenetelmissä, joilla pyritään myönteisen muutoksen mahdollistamiseen vuorovaikutuksellisissa ohjaus- ja terapiatilanteissa eri ikäisten asiakkaiden kanssa.
Koulutus on laajuudeltaan 60 opintopistettä ja se järjestetään läsnäolokoulutuksena, johon sisältyy 24 opetuspäivää ja lisäksi 15 tuntia (10 päivänä) asiakastyönohjausta pienryhmissä, paritutorointia, itsenäisiä harjoituksia, vertaisryhmätyöskentelyä lähijaksojen välissä, soveltavan kirjallisuuden lukemista sekä kirjallisia välitehtäviä. Opiskelija suorittaa myös 100 tuntia dokumentoitua lyhytterapeuttista työskentelyä asiakkaiden kanssa. Opiskelija tekee opintojen aikana opinnäytetyön ja ratkaisukeskeisen lyhytterapian kehittämistehtävän sekä omaa ammatti-identiteettiä koskevan kirjallisen reflektion.
Integratiivinen lyhytterapiakoulutus jakautuu seuraaviin kokonaisuuksiin opintopisteittäin
Psykoterapeuttiset valmiudet (30 op)
- Opinnäytetyö
- Teoriaseminaarit ja kirjallisuus
- Pienryhmätyöskentely
- Kirjalliset välitehtävät
- Kirjallisuuteen perehtyminen
- Mielenterveyslain tunteminen
Lyhytterapia opinnot (30 op)
- Syventävä ratkaisukeskeinen ja kognitiivinen kirjallisuus
- Pienryhmätyönohjaus
- Pienryhmätapaamiset
- Asiakastyöskentely
- Lyhytterapeuttisen kasvun ja kehittymisen reflektio
- Paritutorointi
- Kehittämistehtävä
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Jos haluat lisätietoa aiheesta Integratiivinen lyhytterapiakoulutus 60 op (sisältäen ratkaisukeskeiset, kognitiiviset ja psykoterapeuttiset valmiudet), klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan koulutuksen järjestäjälle.Seuraavat toteutukset
Kohderyhmä
Integratiivinen lyhytterapiakoulutus on tarkoitettu lisä- ja täydennyskoulutukseksi sosiaali-, terveys-, opetus- ja kasvatusalan ammattilaisille, jotka haluavat hyödyntää lyhytterapeuttisia menetelmiä työssään ja lisätä ammatillista osaamistaan sekä työssäjaksamistaan ratkaisukeskeisellä ja kognitiivisella työotteella.
Peruskoulutukseksi soveltuu sosiaali- ja terveys-, opetus- tai kasvatusalan opistoasteen tutkinto tai korkeakoulututkinto. Tullakseen hyväksytyksi koulutukseen hakijalla tulee olla vähintään 120 op:n yhtenäinen peruskoulutus ko. alalta.
Lisätietoa hakemisesta:
Koulutukseen ilmoittaudutaan sähköisellä lomakkeella. Ilmoittautuessasi sinun tulee liittää mukaan
- perustutkinnon todistus
- vapaamuotoinen hakemus
Otsikoi hakemus ”Vapaamuotoinen hakemus Integratiivinen lyhytterapia 60 op + oma nimi”
Kerro hakemuksessasi:
- omat yhteystietosi
- koulutustaustasi
- työkokemuksesi
- mahdollinen nykyinen työyhteisösi; miksi hakeudut koulutukseen ja mitkä ovat tavoitteesi
- miten toivoisit voivasi hyödyntää koulutusta tulevaisuudessa?
- miten aiot hankkia harjoitusasiakkaat koulutusta varten?
- kuvaile suunnitelmasi sitoutua opintoihin
- mitkä ominaisuutesi tekevät sinusta mielestäsi soveltuvan lyhytterapeutiksi?
Aikataulu
12.3.2025-30.6.2027
15+5 koulutuspäivää
- 12.3.2025 opetus
- 16.4.2025 opetus
- 14.5.2025 opetus
- 8.9.2025 opetus
- 15.10.2025 työnohjaus
- 10.11.2025 opetus
- 8.12.2025 työnohjaus
- 15.-16.1.2026 opetus + työnohjaus
- 18.-19.2.26 opetus + työnohjaus
- 18.-19.3.26 opetus + työnohjaus
- 15.-16.4.26 opetus + työnohjaus
- 12.-13.5.26 opetus + opetus
- 15.-16.6.26 opetus + työnohjaus
- 25.-26.8.2025 opetus + työnohjaus
- 17.-18.9.26 opetus + opetus
- 14.-15.10.2026 opetus + opetus
- 19.11.2026 opetus
- 20.11.2026 työnohjaus
- 8.-9.12.2026 opetus + työnojaus
5 opetuspäivää vuodelle 2027 lisätään myöhemmin.
Koulutuspaikka
Hiihtomajantie 2 96400 Rovaniemi, Santasport Lapin Urheiluopisto, linkki etänä osallistuville lähetetään ennen koulutusta.
Opinnot voi halutessaan suorittaa täysin etäyhteyksin.
Kouluttaja
Sarianna Virpikari, kouluttajapsykoterapeutti, vaativan erityistason (ratkaisukeskeinen) ja erityistason (kognitiivinen) psykoterapeutti ( Valvira, Kela) psykiatrian sairaanhoitaja YAMK, terveystieteiden maisteri, ammatillinen opettaja, työnohjaaja (STOry), seksuaalineuvoja
Lisäksi vierailevat kouluttajat
Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti Petri Kylmänen (sairaanhoitaja YAMK)
Seksuaaliterapeutti Johanna Luomala
Perheterapeutti, Psykiatrinen erikoissairaanhoitaja, lyhytterapeutti, työnohjaaja (STOry) Mika Haataja
Kustannukset
Osallistumismaksu 4850 €, josta maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä varausmaksuna 100 €. Varausmaksua ei palauteta, jos perut ilmoittautumisesi (poikkeuksena tilanne, ettei opiskelijaa hyväksytä koulutukseen).
Maksu sisältää opetuksen ja materiaalin. Osallistumismaksu laskutetaan useammassa kuukausittaisessa erässä opintojen aloituksen varmistuttua.
Ota yhteyttä
Tervetuloa opiskelemaan Lapin kesäyliopistoon
Lapin kesäyliopisto järjestää ammatillista täydennyskoulutusta eri aloille, avoimia yliopisto-opintoja, kielikursseja, tilauskoulutusta yrityksille ja organisaatioille, harrastamiseen ja hyvinvointiin liittyviä koulutuksia sekä ikääntyvien yliopistotoimintaa ympäri vuoden. Koulutuksia toteutetaan myös asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden mukaan. Tutustu koulutuksiin ja löydä itsellesi sopiva kurssi tai...
Lue lisää kouluttajasta Lapin kesäyliopisto ja katso koulutustarjonta täältä