Metsämieli-ohjaajakoulutus 2 op
Metsämieli-menetelmä perustuu luonnon tutkittuihin hyvinvointi- ja terveysvaikutuksiin, joita tehostetaan erilaisin luonnon inspiroimin harjoittein. Metsämielen taustateorioista löytyy myös mm. mindfulnessia, käyttäytymistieteitä sekä positiivista psykologiaa.
Metsämieli-harjoittelu koostuu läsnäoloa ja palautumista lisäävistä harjoitteista sekä voimavaroja ja mielentaitoja vahvistavista harjoitteista.
Koulutuksessa perehdyt luonnon hyvinvointivaikutusten hyödyntämiseen, mielentaitojen merkitykseen arjessa sekä Metsämieli-menetelmän soveltamiseen ja harjoitusten ohjaamiseen. Koulutus antaa eväitä omien voimavarojen huoltamiseen sekä konkreettista osaamista Metsämieli-harjoitusten hyödyntämiseksi osana omaa työtä.
Saat omaan käyttöösi Metsämieli-harjoitekokoelman sekä laajan Dropbox-aineistokansion. Koulutuksen hyväksytysti suoritettuasi saat todistuksen sekä pätevyyden ohjata kaikkia Metsämieli-harjoitteita (siemen-, taimi- ja puu-tasot).
Koulutus antaa myös eväitä omien voimavarojen huoltamiseen. Saat Metsämieli-ohjaajana halutessasi yhteystietosi näkyville metsamieli.fi -sivuston ohjaajalistalle.
Keskeiset sisällöt
Metsämieli-ohjaajakoulutuksessa perehdymme tutkittuun tietoon luonnon hyvinvointivaikutuksista, mielentaitoihin, Metsämieli-menetelmän taustoihin sekä harjoitteiden ohjaamiseen.
- Metsämieli-menetelmän periaatteet
- Luonnontuntemus ja luonnossa liikkuminen
- Metsämieli-ohjaajana toimiminen
- Palvelun suunnittelu ja valmistelu
- Vastuullisuus
Suoritustapa
Koulutus sisältää lähiopetuspäivien lisäksi ennakkotehtävän sekä koulutuspäivien jälkeen toteutettavan jatkotehtävän. Jatkotehtävän palautuksella on kuukauden määräaika.
Metsämieli-ohjaajakoulutuksen ennakkotehtävänä on lukea Sirpa Arvosen kirja: Metsämieli – Luonnollinen menetelmä mielentaitoihin sekä kokeilla muutamia kirjan harjoitteita.
Kohderyhmä
Metsämieli-ohjaajakoulutus (2 op) on tarkoitettu ammattilaisille, jotka haluavat hyödyntää Metsämieli-menetelmää monipuolisesti omassa työssään, esim. vapaaehtoistoiminnassa, kuntoutus- ja valmennusalalla, opetus- ja kasvatusalalla, ohjelmapalveluissa tai matkailutuotteissa
Koulutuksen pääsyvaatimuksena on vähintään jokin seuraavista:
- luontoalan koulutus tai pitkäaikainen vapaaehtoistyö luontotoiminnan parissa
- psyykkisen hyvinvoinnin koulutustausta (esim. kasvatus- tai opetusala, sosiaali- ja terveydenhuolto)
- Metsämieli-peruskurssin ja/tai vetäjäkoulutuksen suorittaminen.
Osallistujalta edellytetään riittäviä fyysisiä ja psyykkisiä valmiuksia: Rauhallinen 2–3 kilometrin kävely ja seisahtelu luonnossa sujuu ponnistuksitta. Osallistujalla on jaksamista vuorovaikutukseen, arvostavaan keskusteluun, kuuntelemiseen ja keskittymiseen. Metsämieli-vetäjäkoulutuksen käyminen ensin on suositeltavaa, mikäli osallistujalla ei ole aikaisempaa kokemusta ryhmien ohjaamisesta luontoympäristössä.
Tutkinto / todistus
Koulutuksesta saa todistuksen.
Aikataulu
Perjantai 6.6.2025
10.00 Koulutuksen avaus ja tavoitteet
10.30 Metsämieli-menetelmän ydinteemat -luento
12.00 Lounas
13.00 Metsämieli-harjoitukset lähimaastossa
14.15 Tauko
14.30 Metsämieli-ohjausharjoitukset lähimaastossa
16.30 Metsämielen soveltaminen eri asiakasryhmille
17.30 Valmistautuminen ohjausharjoituksiin
18.15 Koulutuspäivän päätös
Lauantai 7.6.2025
9.00 Päivän avaus ja tavoitteet
9.15 Metsämieli-ohjausharjoitukset lähimaastossa
12.00 Lounas
13.00 Ohjaamisen taidot -luento
14.15 Osaamistasojen kartoitus, vahvuudet ja harjoitussuunnitelma
15.15 Tauko
15.30 Metsämieli-tuotteistus
16.30 Jatkotehtävien ja loppuraportin ohjeistus
17.30 Koulutuksen päätös
Koulutuspaikka
Uutta Elämää Kabinetti-neuvottelutila, Raviradantie 8–10, 50100 Mikkeli
Kouluttaja
Elina Lilja, Metsämieli-kouluttaja, luontopainotteinen työnohjaaja, lyhytterapeutti sekä monipuolinen palautumisen ammattilainen.
Kustannukset
495 €. Sisältää opetuksen, sähköisen koulutusmateriaalin ja todistuksen.
Seuraavat toteutukset
Ota yhteyttä
Mikkelin kesäyliopisto Facebookissa
Mikkelin kesäyliopisto – maankuulu koulutusosaaja Etelä-Savosta
Mikkelin kesäyliopisto järjestää vuosittain noin 250 erilaista koulutustilaisuutta: avoimia yliopisto-opintoja, työelämälähtöisiä täydennyskoulutuksia, tilauskoulutuksia organisaatioille sekä erilaisia luentoja ja seminaareja. Opiskelu Mikkelin kesäyliopistossa on avointa kaikille ilman ikä- tai pohjakoulutusvaatimuksia tai erillistä hakumenettelyä. Opiskella voit ympäri vuoden. Työelämälähtöiset täydennyskoulutuksemme ovat suunniteltu...
Lue lisää kouluttajasta Mikkelin kesäyliopisto ja katso koulutustarjonta täältä