Voimavarakeskeinen työnohjaajakoulutus 2025–2027 (60 op)

Työnohjaus on menetelmä, jonka tarkoituksena on helpottaa ja auttaa työelämään liittyvien kysymysten kohtaamista. Voimavarakeskeisessä työnohjaajakoulutuksessa opiskellaan asiakkaita arvostavia dialogisia lähestymistapoja, joiden tavoitteena on vahvistaa työyhteisön, organisaation ja yksittäisen työntekijän toimijuutta ja kyvykkyyttä sekä tukea tavoitteellista työntekoa.
Työnohjausta käytetään niin yksittäisiin asiakassuhteisiin liittyvien toimintatapojen, työyhteisön ja tiimin toimivuuden, ihmisten ja itsen johtamisen kuin organisaatioiden rakenteiden tutkimiseen ja kehittämiseen. Työnohjausta on erityisesti hyödynnetty sosiaali- ja terveysalalla, mutta yhä useammin myös liike-elämässä esimerkiksi esimiestyön tukena.
Suomessa valtaosa työnohjaajista tekee työnohjausta oman työnsä ohessa – sivutoimisesti. Tosin viime vuosina yhä useampi koulutuksen käynyt työnohjaaja perustaa oman yrityksen tai aloittaa itsenäisenä ammatinharjoittajana toimimisen. Voimavarakeskeinen työnohjaajakoulutus antaa välineitä myös asiakastyöhön sekä ihmisten ja oman itsensä johtamiseen.
Suomen työnohjaajat ry on määritellyt minimikriteerit työnohjaajakoulutuksille. Kuopiossa vuonna 2025 alkava Voimavarakeskeinen työnohjaajakoulutus täyttää Suomen työnohjaajat ry:n kriteerit ja koulutuksen käynyt voi hakea Suomen työnohjaajien jäsenyyttä sekä käyttää nimikettä työnohjaaja.
Koulutuksen sisältö
Koulutuksessa käsiteltävät keskeiset sisältöalueet:
- Sosiaalinen konstruktionismi työnohjauksen taustateoriana
- Dialogisuus, narratiivisuus, ratkaisukeskeisyys ja reflektiivisyys työnohjauksessa
- Yksilö-, ryhmä- ja työyhteisöjen työnohjaus
- Työnohjaajan identiteetti ja etiikka
Koulutus sisältää 36 lähiopetuspäivää, vertaisryhmätyöskentelyä sekä ohjattua etäopiskelua.
Koulutuksen tavoite
Koulutuksen tavoitteena on perehdyttää osallistujat voimavarakeskeisen työskentelyn filosofiaan, teoriaan ja käytäntöön työnohjauksessa. Koulutus antaa osallistujille valmiudet toimia itsenäisinä työnohjaajina ja prosessikonsulttina.
Kohderyhmä
Voimavarakeskeinen työnohjaajakoulutus sopii kasvatus-, opetus-, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille sekä työyhteisön kehittämistehtävissä toimiville, joilla on vähintään opistotasoinen peruskoulutus ja omakohtaista kokemusta työnohjauksesta tai sitä lähellä olevasta prosessista.
Aikataulu
Koulutus kestää 2,5 vuotta ja se järjestetään Kuopiossa.
Vuoden 2025 lähiopetuspäivät:
Valintahaastattelut: pe 23.5.2025
Avausseminaari: ti-ke 26.-27.8.2025
ti-ke: 30.9.-1.10.2025
to-pe: 30.-31.10.2025
ma-ti: 24.-25.11.2025
Tarkemmat kellonajat ilmoitetaan pian.
Koulutuspaikka
Koulutus järjestetään lähiopetuksena Kuopiossa.
Kouluttaja
- Koulutuksen johtaja: Tiina Ahonen sosionomi, psykoterapeutti, perhe- ja pariterapiakouluttaja, työnohjaajakouluttaja
- Päivi Jordan-Kilkki, MuM musiikkiterapeutti, psykoterapeutti, pari- ja perheterapeuttikouluttaja, työnohjaajakouluttaja
- Kaisa Vuolukka, KV
Kustannukset
6900 €. Hinta ei sisällä, eikä siihen lisätä arvonlisäveroa.
Hintaan sisältyy lähiopetuspäivien teoriaopetus, työnohjausharjoittelun työnohjaus ja opetuksen yhteydessä jaettava materiaali.
Seuraavat toteutukset
Ota yhteyttä
SnellmanEDU – sijoita itseesi, kehitä osaamistasi
SnellmanEDU:n kesäyliopiston toiminta koostuu ammatillisesta täydennyskoulutuksesta, yleissivistävästä koulutuksesta kaiken ikäisille, avoimesta korkeakouluopetuksesta sekä Lasten yliopistotoiminnasta. SnellmanEDU:n tarjonnassa ovat myös Ikääntyvien yliopiston tilaisuudet. SnellmanEDU järjestää vuosittain yli 250 koulutusta. Lähiopetuksen osalta toiminta-alueena on Pohjois-Savo. Etäopetuksessa SnellmanEDU on ollut jo pitkään uranuurtaja....
Lue lisää kouluttajasta SnellmanEDU ja katso koulutustarjonta täältä