Hoiva-avustaja työvoimakoulutus (726196)

Hoiva-avustajana huolehdit asiakkaiden perustarpeista ja työskentelet ikääntyneiden ja vammaispalvelujen avustavissa tehtävissä.
Hoiva-avustaja työskentelee usein kodinomaisissa hoitoympäristöissä, esimerkiksi palvelutaloissa ja hoivakodeissa. Hoiva-avustaja ei ole yksin työvuorossa, eikä vastaa lääkehoidon toteutuksesta.
Hoiva-avustajan työtehtäviin kuuluu asiakkaan avustamista päivittäisissä toimissa (peseytyminen, pukeutuminen, ruokailu, ulkoilu ja liikkuminen) sekä asiakkaan toimintakyvyn ja mielekkään arjen tukemista käyttämällä työssään esimerkiksi musiikkia, taidetta, liikuntaa ja luontoa. Työtehtäviin sisältyy myös erilaisia avustavia tehtäviä esimerkiksi ruoka- ja vaatehuollossa sekä puhtaanapidossa.
Koulutus sisältää suomen kielen opetusta ja tukea sitä tarvitseville. Opit ammattisanastoa ja harjoittelet työssä tarvittavaa ammattikieltä.
Opintojen alussa sinulle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Opintojen kesto voi vaihdella yksilöllisesti henkilökohtaistamisen mukaisesti.
Koulutuksen jälkeen opiskelija osaa avustaa sosiaali- ja terveysalan asiakkaita. Koulutuksen jälkeen opiskelija osaa myös tukea asiakkaita arjessa. Esimerkiksi:
- ruokailu
- henkilökohtainen hygienia
- ulkoilu
- viriketoiminta
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Jos haluat lisätietoa aiheesta Hoiva-avustaja työvoimakoulutus (726196), klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan koulutuksen järjestäjälle.Kohderyhmä
Työvoimakoulutus on tarkoitettu ensisijaisesti työttömille ja työttömyysuhan alaisille työllisyyspalveluiden asiakkaille, joiden työnhaku on voimassa ja jotka ovat täyttäneet 20 vuotta.
Hoiva-avustajakoulutuksen hakijoilta edellytetään lisäksi:
- kiinnostusta sosiaali- ja terveysalan avustaviin tehtäviin
- halua toimia avustajana ikääntyneille ja/tai vammaisille
- hyvää terveydentilaa
- valmiutta tehdä vuorotyötä
- hyviä vuorovaikutustaitoja
- suomen kielen suullista ja kirjallista taitoa vähintään tasolla A2.1. (opiskelija selviytyy itsenäisesti arjen asioista suomen kielellä)
Opiskelijavalintoihin sisältyy suomen kielen testi hakijoille, joiden äidinkieli on muu kuin suomi (kielitesti 4.6.2025 Stadin ammattiopistolla, Teollisuuskatu, Kampus 1).
Terveyden- ja sosiaalihuollon toimintaympäristöissä vaaditaan myös opiskelijoilta tartuntatautilain (Tartunta-tautilaki 1.3.2018) mukainen rokotussuoja. Rokotussuoja on oltava voimassa opintojen sitä vaatiessa.
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto on SoRa-lainsäädännön alainen koulutus. Opiskelu ja ammatissa toimiminen edellyttävät hyvää fyysistä toimintakykyä, henkistä tasapainoa ja kykyä olla vuorovaikutuksessa erilaisten ihmisten kanssa. Hakijan tulee olla terveydeltään alalle soveltuva ja lisäksi on oltava moitteeton rikosrekisteri.
On huomioitava, että työvoimakoulutuksen jälkeen vähintään 3 kuukauden mittaisissa työ- tai palvelussuhteissa työnantajalla on velvollisuus pyytää työntekijää esittämään itsestään rikosrekisteriote, jos työtehtäviin kuuluu pysyväisluontoisesti ja olennaisesti iäkkäiden kanssa toimimista.
Tutkinto / todistus
Koulutus on laajuudeltaan 60 osaamispistettä. Koulutuksen aikana opiskellaan kolme sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon osaa:
- Asiakkaan kohtaaminen ja ohjaaminen (AKO) 20 osp
- Hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistäminen (HYTO) 25 osp
- Asiakkaan toimintakyvyn vahvistaminen (ATVA) 15 osp
Aikataulu
Koulutus järjestetään 18.8.2025 - 25.9.2026 (Huom! Opintojen kesto voi vaihdella yksilöllisesti henkilökohtaistamisen mukaisesti). Koulutuksessa on kaksi lomajaksoa: 29.12.2025 -6.1.2026 ja 6.7.-31.7.2026.
Koulutus on kokopäiväistä opiskelua, johon sisältyy lähiopiskelua ja kaksi työssäoppimisjaksoa. Opintoihin kuuluu myös jonkin verran itsenäistä opiskelua.
Koulutuspaikka
Lähiopetus toteutetaan arkisin klo 8.30-16.00 Stadin ammattiopiston Teollisuuskadun toimipisteessä (Teollisuuskatu 23, Helsinki, Kampus 1).
Työssäoppiminen tapahtuu esimerkiksi ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä tai päivätoiminnassa. Työssäoppiminen tapahtuu kaksivuorotyönä eli työskentely tapahtuu arkena, iltaisin ja viikonloppuisin työpaikan työvuorojen mukaisesti.
Jokainen tutkinnon osa sisältää näytön, joka suoritetaan työssä oppimisen päätteeksi. Näytössä opiskelija osoittaa ammattitaitonsa toimimalla hoiva-avustajan työtehtävissä.
Kouluttaja
StadinAO
Kustannukset
Työvoimakoulutus on osallistujille maksutonta.
Seuraavat toteutukset
Ota yhteyttä
Opiskele itsellesi uusi suunta
Pohditko alan vaihtoa, uuden ammatin opiskelua tai kiinnostaako sinua kehittyminen nykyisessä työssäsi? Stadin AO on Suomen suurin ammatillista koulutusta tarjoava oppilaitos. Meillä opiskelee noin 22 000 nuorta ja aikuista. Teemme monipuolista koulutusyhteistyötä myös organisaatioiden kanssa. Stadin AO:ssa voi opiskella lähes 30 eri...
Lue lisää kouluttajasta Stadin AO ja katso koulutustarjonta täältä