Ruokapalvelujen ammattitutkinto

Ruokapalvelujen ammattitutkinnon suorittaminen antaa laaja-alaiset tiedot ja taidot työskennellä ravintola- tai suurtalouskokin työtehtävissä. Ruokapalvelujen ammattitutkinto on tarkoitettu keittiöalan kokemusta omaaville henkilöille.
Huom! Myös yksittäisten tutkinnonosien suorittaminen ammattitaidon kehittämiseksi on mahdollista.
Tutkinnon tavoitteet
Ruokapalvelujen ammattitutkinnon suorittanut osaa
- suunnitella työtehtävänsä ruoanvalmistuksen tehtävissä,
- toimia kokkina ja työryhmän jäsenenä ruoanvalmistustehtävissä,
- toimia asiakaslähtöisesti, laatutietoisesti, kannattavasti, taloudellisesti ja hygieniavaatimusten sekä kestävän toimintatavan mukaisesti
- toimia työyhteisössä ja kehittää osaamistaan.
Ammattitutkinnossa voi erikoistua ravintolan tai suurtalouden ruoanvalmistustehtäviin. Tutkinto suoritetaan omalla työpaikalla, jossa toimit ravintolakokin tai suurtalouskokin työtehtävissä.
Tutkinnon ravintolaruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut ravintolakokki osaa
työskennellä ammattitaitoisesti, itsenäisesti ja vastuullisesti ravintolan toiminta-ajatuksen ja liikeidean mukaisesti• työskennellä taloudellisesti ja laadukkaasti
esikäsitellä raaka-aineita oikein jalostusasteen mukaisesti
valmistaa alku-, pää- ja jälkiruoka-annoksia ja ateriakokonaisuuksia viimeistellä ja laittaa ruoka-annokset esille tarkoituksenmukaisella tavalla
palvella asiakkaita asiakaslähtöisesti ja kohteliaasti.
Tutkinnon suurtalousruoanvalmistuksen osaamisalan suorittanut suurtalouskokki osaa
- työskennellä suunnitelmallisesti ja vastuullisesti ammattikeittiön erilaisissa ruoanvalmistus- ja asiakaspalvelutehtävissä
- toimia organisaation toiminta-ajatuksen mukaisesti
- työskennellä taloudellisesti ja laadukkaasti
- valmistaa erilaisia ruokalajeja ja ateriakokonaisuuksia
- käyttää ammattimaisesti ja tehokkaasti ammattikeittiön koneita ja laitteita
- palvella asiakkaita asiakaslähtöisesti ja kohteliaasti.
Tutkinnon rakenne
Ruokapalvelujen ammattitutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä (osp).
Koko tutkinto muodostuu yhdestä pakollisesta tutkinnon osasta sekä kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta.
Tutkinnon pakollinen osa, 50 osp:
- Ruoanvalmistus ravintolakeittiössä, 60 osp tai
- Ruoanvalmistus suurtaloudessa, 60 osp
Tutkinnon valinnaiset osat, 90 osp (valitaan kaksi)
- Erityisruokavalioiden valmistaminen, 50 osp
- Kasvisruokien valmistaminen, 40 osp
- Kylmänä tarjottavien ruokien valmistaminen, 50 osp
- Ruoanvalmistus eri tuotantomenetelmillä, 30 osp
- Ruoanvalmistus tilauspalveluissa, 40 osp
- Toisen osaamisalan pakollinen tutkinnon osa, 40 osp
Tutkinnossa vaadittavaa osaamista osoitetaan omalla työpaikalla henkilökohtaisen suunnitelman mukaisesti näytöillä.
Koulutuksen toteutus
Koulutus toteutetaan monimuotokoulutuksena, joka koostuu lähiopetuksesta oppilaitoksessa sekä itsenäisestä ohjatusta etäopiskelusta. Koulutus sisältää suunnittelutehtäviä, projektitöitä ja mahdollisia kehittämistehtäviä. Koulutus toteutetaan työvaltaisena ja edellyttää työskentelyä ruoanvalmistustehtävissä opiskeluaikana.
Jokaiselle tutkinnon suorittajalle laaditaan henkilökohtainen osaamisenkehittämissuunnitelma (HOKS) tutkinnon suorittamiseksi tarvittavan ammattitaidon hankkimisesta. Ruokapalvelujen ammattitutkinnosta on mahdollista suorittaa, myös yksittäisiä tutkinnonosia.
Koulutuksen kesto (noin yksi vuosi) määräytyy tarkemmin henkilökohtaisen osaamisenkehittämissuunnitelman perusteella.
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Jos haluat lisätietoa aiheesta Ruokapalvelujen ammattitutkinto, klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan koulutuksen järjestäjälle.Seuraavat toteutukset
Kohderyhmä
Koulutus järjestetään oppisopimuskoulutuksena. Koulutukseen voi hakea joustavasti sopivan työpaikan löydyttyä. Täytä hakemus Opintopolussa.
Tutkinto / todistus
Ruokapalvelujen ammattitutkinto
Ota yhteyttä
Opiskele itsellesi uusi suunta
Pohditko alan vaihtoa, uuden ammatin opiskelua tai kiinnostaako sinua kehittyminen nykyisessä työssäsi? Opiskelu Stadin AO:ssa avaa sinulle mahdollisuuksia löytää uusi suunta elämällesi. Stadin AO:lla on monipuolinen koulutustarjonta uuden ammatin opiskeluun ja ammatillisen osaamisen päivittämiseen. Se sisältää 27 ammatillista perustutkintoa, yli 30...
Lue lisää kouluttajasta Stadin AO ja katso koulutustarjonta täältä