Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto

Taitotalo
Yhteenveto
n. 18 kuukautta
18.9.2023
   
Lähiopetus
Helsinki
Tutkinto
Taitotalo

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto

Oletko kiinnostunut saamaan tietoa ja taitoa mielenterveys- ja päihdetyöstä? Koulutuksessa vahvistat ammattilaisuuttasi toimia mielenterveys- ja päihdetyön asiakkaiden sekä heidän lähi- ja läheisverkostojensa kanssa tekemällä ehkäisevää, kuntouttavaa ja toipumista edistävää mielenterveystyötä.

Tutkinto antaa tietoa eri mielenterveyden- ja päihdehäiriöistä, riippuvuuksista ja monikulttuurisuudesta. Koulutuksessa käydään läpi eri menetelmiä, kuten seksuaalisuuden puheeksiotto, traumatietoinen lähestymistapa asiakkaiden kohtaamisessa, tunnesäätelytyöskentely sekä psykoedukaatio. Koulutus antaa välineitä asiakkaiden tilanteen kokonaisvaltaiseen kartoitukseen. 

Tutkinnon suorittaminen antaa valmiuksia työskennellä mm. ehkäisevässä, hoidollisessa, kuntouttavassa, asumispalvelua tukevassa, toipumista edistävässä tai haittoja vähentävässä mielenterveys- ja päihdetyöympäristössä. 

Tutkinnon rakenne

Tutkinnon laajuus on 150 osaamispistettä. Tutkinto muodostuu pakollisista osista (100 osp) ja kahdesta valinnaisesta osasta (yhteensä 50 osp).

Pakolliset tutkinnon osat, 100 osp

  • Ammatillisuuden toteuttaminen mielenterveys- ja päihdetyössä, 50 osp
  • Lähi- ja läheisverkostoissa toimiminen, 50 osp,

Valinnaiset tutkinnon osat, 50 osp

  • Digitaalisessa vuorovaikutuksessa toimiminen, 25 osp
  • Laajentuvassa yhteisössä toimiminen, 25 osp
  • Mielenterveys- ja päihdetyön menetelmien käyttäminen, 25 os

Tästä löydät tietoa tutkinnonrakenteista.

Tutkintokoulutus

Tutkinnon suorittaminen tapahtuu henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti. Aiemmin hankittu osaaminen (koulutus ja työkokemus) otetaan huomioon henkilökohtaisessa osaamisen kehittämissuunnitelmassa (HOKS). Tutkinnon suorittaminen kestää noin 1–1,5 vuotta.

Voit suorittaa koko ammatillisen tutkinnon tai tutkinnon osan. Tutkinnon tai tutkinnon osan voit suorittaa myös ilman koulutukseen osallistumista, jos sinulla on riittävä tutkintoon vaadittava osaaminen.

Koulutuspäivät koostuvat lähiopetuksesta Taitotalon Pitäjänmäen toimipisteessä sekä verkon välityksellä tapahtuvasta etäopetuksesta. Osallistujien käytössä on Moodle-pohjainen verkko-oppimisympäristö (Taitoforum).  

Ammattitutkinto suoritetaan osoittamalla oma ammattitaito käytännön työtehtävissä omalla työpaikalla tai työssäoppimisessa koulutuksen aikana. Koulutus on näyttötutkinto. 

Taitotalossa voit suorittaa työpaikalla oppimisen jaksoja myös ulkomailla, ja näin kartuttaa kansainvälisyysosaamistasi.

Koulutus voidaan myös räätälöidä työyhteisölle.

Opiskelijaksi soveltuminen

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkintokoulutus soveltuu henkilölle, jolla on aikaisempaa sosiaali- ja terveysalan koulutusta, työkokemusta alalta tai muulla tavoin hankittua alan osaamista, kuten vapaaehtoistyötä. 

Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinnon tutkintokohtaisista terveydentilavaatimuksista määrätään Opetushallituksen määräyksessä "Opiskelijan terveydentilaa koskevat vaatimukset ammatti- ja erikoisammattitutkinnoissa". Opiskelu edellyttää riittävää suomen kielen taitoa.

Tutustu tarkemmin kelpoisuusehtoihin Sora-lainsäädäntö.

Monimuotokoulutus edellyttää alan työpaikkaa, jossa osaamista voidaan hankkia koulutus- tai oppisopimuksella. Oppisopimuskoulutuksen edellytyksenä on, että opiskelijaksi hakeutuvalla on jo valmiiksi sovittuna sosiaali- ja terveysalan työpaikka, jossa oppisopimuskoulutuksen voi toteuttaa.

Koulutusmuoto ja opiskelijamaksu

Oppisopimuksella 150 €. Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta.

Omaehtoisena koulutuksena 350 €. Lue lisää omaehtoisesta koulutuksesta.

Mikäli haluaa suorittaa vain yhden tutkinnon osan, on hinta 125 €.

Ammattitutkinnon suorittamisen jälkeen voit hakea tutkintostipendiä Työllisyysrahastolta, joka on veroton kertakorvaus, suuruudeltaan 400 euroa. Lisätietoa täältä

Tutkinto antaa sinulle yleisen jatkokelpoisuuden ammattikorkeakouluopintoihin.

 

Alkavat toteutukset:

Syksy 2023 (haku auki)

Kevät 2024 (haku aukeaa syksyllä 2023)

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Jos haluat lisätietoa aiheesta Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto, klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan koulutuksen järjestäjälle.

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto? Täytä yhteystietosi, niin koulutuksen järjestäjä ottaa sinuun yhteyttä.

Taitotalo

Taitotalo – maan laajimmat koulutusmahdollisuudet ammattilaisille, asiantuntijoille ja esimiehille

Taitotalo syntyi, kun AEL ja Amiedu yhdistivät voimansa. Alan suurimpana toimijana Taitotalolla on pitkä historia muuttuvan maailman koulutustarpeisiin vastaamisessa. Koulutustarjonta ja asiantuntijaverkosto on toimialan laajin.  Asiakkuudenhoitomallissa on panostettu siihen, että yrityksille ja opiskelijoille on ainutlaatuiset puitteet kehittää prosessejaan ja käytännön...


Lue lisää kouluttajasta Taitotalo ja katso koulutustarjonta täältä

Yhteystiedot

Taitotalo

Valimotie 8
00380 Helsinki

 Näytä puhelinnumero
www.taitotalo.fi


Arvioinnit
Arvioi tämä koulutus ensimmäisenä.
Ota yhteyttä

Saadaksesi lisätietoa aiheesta Mielenterveys- ja päihdetyön ammattitutkinto täytä seuraavat tiedot: