Työvoimakoulutus

Työvoimakoulutus kylmätekniikan ammattiin ja energiatehokkaaseen talotekniikkaan

Taitotalo, paikassa Oulu
Kesto
n. 11 kuukautta
Seuraava toteutus
1 marraskuuta, 2023 katso lisätiedot
Toteutustapa
Lähiopetus
Kesto
n. 11 kuukautta
Seuraava toteutus
1 marraskuuta, 2023 katso lisätiedot
Toteutustapa
Lähiopetus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Työvoimakoulutus kylmätekniikan ammattiin ja energiatehokkaaseen talotekniikkaan

Taitotalo
Koulutus antaa sinulle ammattiosaamisen ja pätevyyden toimia kylmäjärjestelmien asennuksen ja huollon tehtävissä. Lisäksi saat perusvalmiudet hakea alan AMK tason koulutuksiin lisäämällä ja parantamalla tietämystäsi talotekniikasta, energiatekniikasta ja AMK opintokelpoisuuteen tarvittavissa yleisistä opinnoista.

Kylmätekniikkaan ja uusiutuvaan energiaan liittyvillä aloilla on hyvät työllisyysnäkymät jatkuvasti lisääntyvien kylmäteknisten järjestelmien ja ekologisten lämmitys- ja energiaratkaisujen johdosta. Osaavat ammattilaiset parantavat omalta osaltaan yleistä ympäristövastuullisuutta.

Alakokonaisuus on kiinnostava monella tapaa: 

  • Alalla on erinomaiset työllistymismahdollisuudet
  • Ala on vahvasti teknologinen ja tekniikka kehittyy huimaa vauhtia
  • Alan avulla voidaan osaltaan ratkaista globaaleita haasteita: ilmastonmuutosta ja energian murrosta fossiilisista polttoaineista uusiutuviin energian käyttöön
  • Alan palkkaus on monipuolinen: vastuu ja osaaminen vaikuttaa palkkaan vahvasti

Koulutusten sisällöt

Menestyksekkään suorittamisen avulla voit pyrkiä alan ammattikorkeakoulu opintoihin vuoden 2024 opiskelijahaussa jos hakukelpoisuus on täyttynyt. Talotekniikan osalta opiskelija lisää tietämystään Talotekniikan AMK perusopinnoista uusiutuvista energiatuotantomuodoista, rakennusten energiatehokkuuslaskennasta, rakennusfysiikasta.

Lue tästä 31.5.2023 valmistuneiden opiskelijoiden omat kertomukset opiskelustaan.

Lisätiedot

Valinnaisena lisätavoitteena on kehittää yritystoiminnansuunnittelun ja liikeidean tuottamisen osaamista osana koulutusta. Uusiutuva energia tarjoaa lupaavan alustan liikeidean kehittämiseen ja yritystoiminnan perustamiseen.
Koulutuksen sisällössä painotetaan käytännönläheisen kokonaisuuksien hallintaa, kylmäteknisten järjestelmien ja uusiutuvien sähköjärjestelmien ymmärrystä, työturvallisuutta, asiakaskeskeisyyttä ja ympäristövastuullista suunnittelua ja toimintaa kaikilla osa-alueilla. Koulutukseen kuuluu myös työnhakuvalmennusta.
Tarkemmat kylmätekniikan ammatilliset koulutussisällöt löydät toteutuskohtaisen info-painikkeen kautta.

Toteutus

Koulutukseen valituille osallistujille laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämisen suunnitelma (HOKS) koulutuksen suorittamiseksi. Valinnaisesti voi sisällyttää opintoihin myös S2- kieliopintoja toiminnallisin, digitaalisia ympäristöjä hyödyntävin menetelmin.
Koulutus toteutetaan monimuoto opetuksena, lähiopetus painotteisena arkipäivisin kello 9.00-16.00.

Koulutus on tarkoitettu

Koulutus on tarkoitettu ns. askelkoulutuksena esim. muitten koulutusalojen AMK- ja yliopistotaustaisille henkilöille talotekniikan ja kylmätekniikan alalle. Samoin koulutus soveltuu jo valmistuneille ylioppilaille tai vähintään ammatillisen perustutkinnon tason koulutuksen saaneille, jotka haluavat hakeutua AMK talotekniikan koulutukseen omalla koulutus ja työurallaan.
Koulutus on soveltuva henkilölle, joka haluaa hakeutua talotekniikan AMK opintoihin ja syventää osaamistaan AMK talotekniikan sisäänpääsykokeen vaatimuksiin. Koulutus on soveltuva myös AMK talotekniikan avoimen väylä valitsevalle koska koulutus tutustuttaa talotekniikan AMK 1 vuoden syksyn oppiaineiden sisältöön.
Samalla henkilö hankkii ennen AMK opintojen alkamista joko e3a taikka Y3a luokan kylmätekniikan ammattipätevyyden. Tavoite määrätään kyseisen oppilaan taustan perusteella.

Toinen potentiaalinen ryhmä ovat ne AMK talotekniikan opiskelijat, jotka tarvitsevat käytännön koulutusta ja pätevyyksiä toimia järjestelmätoimittajan roolissa miettiessään omaa mahdollista jatkoa AMK opinnoissaan.

Kolmas potentiaalinen ryhmä ovat ne, jotka ovat kiinnostuneet yrittäjyydestä erityisesti lämpöpumppu alueella. Heille rakennuksen energiatehokkuuden ymmärtäminen ja energiatehokkuuden laskemisen soveltaminen on tärkeä lisätaito.

Yleisenä vaatimuksena on henkilön halu laajentaa osaamistaan kylmä- ja uusiutuvan energian alalle ja että hakija on työtön tai työttömyysuhan alainen.
Koulutukseen voivat hakeutua esim. talotekniikan, kiinteistön hoidon, kunnossapidon, energiatekniikan, LVI-tekniikan tai vastaavan koulutuksen / työkokemuksen omaavat henkilöt.

Koulutus soveltuu hyvin myös maahanmuuttajataustaisille henkilöille. Hakijalta edellytetään suomen kielen taitotasoa B1.1. Hakijalta edellytetään alkuperäisessä kotimaassa tai Suomessa suoritettua, vähintään perustutkintotasoista tutkintoa. AMK-tasoisen tutkinto edesauttaa erityisesti jatko-opintoihin etenemistä talotekniikan alalla. Hakijan esitettävä todistus suoritetusta tutkinnosta. Haastattelu toteutetaan suomen kielellä.

Lue opiskelijoiden kokemuksia 

 

Niko Salminen

Olen aina ollut kiinnostunut luonnontieteistä. Lukion jälkeen hain opiskelemaan Otaniemeen konetekniikka. Konetekniikan opiskelu oli hyvin teoria painotteista ja halusin tehdä jotain konkreettisempaa, jossa yhdistyisi teoria opiskelu ja käsillä työskentely. Päädyin opiskelemaan hammaslääketiedettä Helsinkiin. Valmistumisen jälkeen työskentelin kymmenen vuoden ajan pääosin kuntasektorilla. Töitä oli aina enemmän kuin ehti tekemään ja työtahtini oli kova, enkä osannut hidastaa tahtia. Lopulta tuli seinä vastaan enkä enää nauttinut työstäni. 

Pidettyäni taukoa terveydenhuollosta, aloin miettimään alanvaihtoa. Lehdistä olin lukenut, että kylmäasentajista on huutava pula. Aloin etsiä tietoa alasta ja koulutusvaihtoehdoista. Googlailemalla löysin Taitotalon koulutusvaihtoehdon, joka oli suunnattu alan vaihtajille, joilta löytyy akateemista koulutustaustaa. Opintojen kesto oli vain 8 kuukautta, jonka jälkeen voisi hakea Y3a kylmäasentajan lupia. Opinnot myös mahdollistivat jatko-opiskelu polun ammattikorkeakoulun talotekniikan pariin. 

Tulevana kesänä aloitan työt suomalaisessa kylmäalan firmassa. Tavoitteeni on kehittyä hyväksi ja taitavaksi asentajaksi ja oppia mahdollisimman paljon kylmätekniikasta. Tulevaisuudessa suunnitelmana on opiskelu AMK talotekniikan lvi-linjalla monimuoto-opetuksena töiden ohessa. Olen kokenut, että ala on kiinnostava ja kehittymismahdollisuudet ovat rajattomat. 

 

Janne Arenius

Hakeuduin alalle, joka oli siintänyt mielessäni jo pitkään. Pohdin jo aiemmin energia-alaa ja kun haku koulutukseen aukesi, niin aloin selvittämään mitä kaikkea sen suorittaminen vaatisi. Sain vastaukseksi motivaation, oppimiskyvyn omaksua uutta ja riittävän tietopohjan. Minulla on pohjalla kaupallinen tutkinto mutta olen myös teknisesti orientoitunut mm. IT-ohjelmistomyynti- ja projektikokemuksen kautta.

Opinnot etenivät odotetusti ja olen päässyt hyvin verkostoitumaankin. Koulutuksessa oli riittävästi teoriaa ja käytännön harjoituksia. Suoritin työssäoppimisjaksoni ja näyttöni Ruotsissa, jossa pääsin tekemään monipuolisesti eri tehtäviä asennuksista huoltoihin. Uskon että ruotsin kielen taidosta on hyötyä asiakasrajapinnassa Suomessa sekä yhteistyössä pohjoismaisten päämiesten kanssa.  Ja sain tämän koulutuksen myötä Y3A-luvankin. 

Tämän koulutuksen jälkeen tavoitteeni on päästä opiskelemaan talotekniikan insinööriopintoja, joka laajentaa työmahdollisuuksia. Alahan on nyt kovassa nosteessa ja tekijöistä on pulaa, erityisesti suunnittelupuolella. Suosittelen lämpimästi tätä koulutusohjelmaa. 

Hakeminen

Hae koulutukseen täyttämällä sähköinen hakemus osoitteessa www.te-palvelut.fi  -> haussa oleva työvoimakoulutus. Yllä olevat hakeutumislinkit ohjaavat suoraan TE-palveluiden hakeutumissivulle. Mikäli täytät sähköisen hakemuksen ilman pankkitunnuksia, on sinun vahvistettava hakemuksesi TE-toimistossa/Kuntakokeilussa ennen hakuajan päättymistä. Koulutushakemuksesi käsittelyä voit seurata www.tyomarkkinatori.fi > Oma asiointi-henkilöasiakkaat.

Huomioithan, että koulutushakemus on sitova, eikä sitä voi perua ilman pätevää syytä. Jättämällä koulutushakemuksen sitoudut osallistumaan koulutuksen valintatilaisuuteen ja aloittamaan koulutuksen, mikäli tulet siihen valituksi. Mikäli perut hakemuksen, et osallistu koulutuksen valintatilaisuuteen, tai et aloita koulutusta, TE-toimisto/kuntakokeilu selvittää oikeutesi työttömyysetuuteen (TTL 2 a luku 9 § 7 a-7 b sekä 2 a luku 10 §).

Opiskelijamaksu  

Työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta.

Tietoa työvoimakoulutuksesta ja koulutuksen aikana maksettavista taloudellisista etuuksista saa puhelimitse p. 0295 020 702 ma-pe klo 9-16.15 tai www.facebook.com/koulutusneuvonta tai nettisivuilta https://tyomarkkinatori.fi/info/valtakunnalliset-neuvontapalvelut/henkiloasiakkaan-neuvontapalvelut/koulutusneuvonta, jossa chat-palvelu ma-pe 9-16.

Tutustu myös muihin Taitotalon työvoimakoulutuksiin.

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Jos haluat lisätietoa aiheesta Työvoimakoulutus kylmätekniikan ammattiin ja energiatehokkaaseen talotekniikkaan, klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan koulutuksen järjestäjälle.

Seuraavat toteutukset

Tulossa 1 toteutus

1 marraskuuta, 2023

  • Lähiopetus
  • Oulu

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Työvoimakoulutus kylmätekniikan ammattiin ja energiatehokkaaseen talotekniikkaan? Täytä yhteystietosi, niin koulutuksen järjestäjä ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.
Taitotalo
Valimotie 8
00380 Helsinki

Taitotalo – maan laajimmat koulutusmahdollisuudet ammattilaisille, asiantuntijoille ja esimiehille

Taitotalo syntyi, kun AEL ja Amiedu yhdistivät voimansa. Alan suurimpana toimijana Taitotalolla on pitkä historia muuttuvan maailman koulutustarpeisiin vastaamisessa. Koulutustarjonta ja asiantuntijaverkosto on toimialan laajin.  Asiakkuudenhoitomallissa on panostettu siihen, että yrityksille ja opiskelijoille on ainutlaatuiset puitteet kehittää prosessejaan ja käytännön...

Lue lisää kouluttajasta Taitotalo ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu