
Välinehuoltoalan perustutkinto, välinehuoltaja (uranro 712735)
Välinehuoltajan työ on tartuntojen leviämistä ehkäisevää infektioiden torjuntatyötä ja potilaan hyväksi tapahtuvaa välillistä hoitotyötä, jota ohjaavat eettiset, hygieeniset ja aseptiset periaatteet. Välinehuoltajalta vaadittavia ominaisuuksia ovat muun muassa huolellisuus, tarkkuus, luotettavuus, keskittymiskyky, täsmällisyys, kyky toimia muuttuvissa tilanteissa ja olosuhteissa sekä vastuunottokyky.
Tutkintokoulutuksen sisältö
Pakolliset tutkinnon osat, 115 osp
- Välineiden puhdistaminen ja desinfiointi infektioiden torjuntatyössä (45 osp)
- Välineiden pakkaamisprosessissa toimiminen (30 osp)
- Sterilointi osana infektioiden torjuntaa (40 osp)
Valinnaiset tutkinnon osat, joista valitaan kaksi, 30 osp
- Alakohtainen välinehuolto (15 osp)
- Laboratoriovälinehuolto tutkimuslaitoksissa, kliinisissä palveluyksiköissä ja teollisuudessa (15 osp)
- Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksikön infektioiden torjuntatyössä toimiminen (15 osp)
- Terveydenhuollon logistisissa palveluissa toimiminen (15 osp)
- Toiminnanohjaustehtävissä toimiminen ja prosessin laadunvalvonta terveydenhuollon tukiprosesseissa (15 osp)
Valinnaisena tutkinnon osana voidaan tunnustaa myös aikaisemmin hankittua osaamista tutkinnonperusteiden muodostumissäännön mukaisesti.
Yhteiset tutkinnon osat, 35 osp
- Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen
- Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- Yhteiskunta- ja työelämäosaaminen
Tutustu tutkinnon perusteisiin täältä.
Koulutukseen sisältyy online-webinaareja, lähiopiskelua, ohjattua verkko-opiskelua sekä työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Koulutuksen kesto on 1,5–2 vuotta opintojen henkilökohtaistaminen ja aikaisempi osaaminen huomioiden.
Opiskelijaksi soveltuminen
Koulutuksen tavoitteena on suorittaa välinehuoltoalan perustutkinto ja työllistyä erilaisiin välinehuoltoalan työtehtäviin. Välinehuoltopalveluja tarjoavia työpaikkoja ovat esimerkiksi sairaaloiden, hammashoitoloiden, terveyskeskusten ja laboratorioiden välinehuollot.
Koulutus on tarkoitettu työttömille ja työttömyysuhan alaisille, jotka soveltuvat välinehuollon tehtäviin.
Koulutus on avoin kaikille perusopetuksen oppimäärän suorittaneille, jotka haluavat suorittaa välinehuoltoalan perustutkinnon. Hakijoilla tulee olla hyvä terveys (koulutus on SORA-lainsäädännön alaista koulutusta), riittävä fyysinen kunto ja riittävä suomen kielen taito sekä tietotekniset valmiudet.
Koulutukseen valittavalla on oltava riittävän hyvä suomen kielen suullinen ja kirjallinen taito sekä hyvät oppimisvalmiudet. Hakijan tulee hallita perustaidot niin tietotekniikassa kuin matematiikassa. Opiskelu edellyttää mahdollisuutta käyttää tietokonetta ja osallistua myös verkko-opetukseen. Hakijalla tulee olla valmius valmistuttuaan tehdä kolmivuoro- ja viikonlopputyötä. Koulutukseen sisältyvien työelämäjaksojen aikana työskennellään arkisin kahdessa vuorossa.
Tutustuthan myös THL:n ohjeistukseen rokotuksista sekä tartuntataudeista täältä.
Hakeutuminen
Hae viimeistään 14.5.2023 työ- ja elinkeinotoimiston kautta tai työ- ja elinkeinoministeriön internetsivuilla https://tyomarkkinatori.fi/ olevalla sähköisellä hakulomakkeella. Koulutuksen numero on 712735.
Täytä hakemus huolellisesti perusteluineen. Esivalinta tehdään TE-palveluille tulleiden koulutushakemusten perusteella.
Opiskelijat valitaan koulutukseen hakemusten, soveltuvuustestin ja haastattelujen perusteella. Hakijoille lähetetään sähköpostitse kartoituskysely viikolla 21, johon tulee vastata 28.5. mennessä. Soveltuvuustestipäivä pidetään Taitotalolla (Valimotie 8) 5.6.2023 ja siihen lähetetään sähköpostitse erillinen kutsu 29.5.
Haastattelut pidetään etänä Teams-yhteydellä 14.-16.6.2023. Kutsu haastatteluihin lähetetään sähköpostitse.
Valituille ilmoitetaan opiskelijavalinnoista 21.6.2023 mennessä.
Huomioithan, että koulutushakemus on sitova, eikä sitä voi perua ilman pätevää syytä. Päteviä syitä voivat olla esimerkiksi työllistyminen tai muun koulutuspaikan saaminen.
Haku päättyy 14.5.2023.
Koulutusmuoto ja opiskelijamaksu
Työhallinnon valtionosuusrahoitteinen koulutus on opiskelijalle maksutonta.
Tietoa koulutukseen hakeutumisesta ja koulutuksen aikaisista taloudellisista etuuksista saa valtakunnallisesta puhelinpalvelusta, Koulutusneuvonnasta ma–pe klo klo 9.00–16.15 numerosta 0295 020 702 tai www.facebook.com/koulutusneuvonta.
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Jos haluat lisätietoa aiheesta Välinehuoltoalan perustutkinto, välinehuoltaja (uranro 712735), klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan koulutuksen järjestäjälle.Ota yhteyttä
Taitotalo

Taitotalo – maan laajimmat koulutusmahdollisuudet ammattilaisille, asiantuntijoille ja esimiehille
Taitotalo syntyi, kun AEL ja Amiedu yhdistivät voimansa. Alan suurimpana toimijana Taitotalolla on pitkä historia muuttuvan maailman koulutustarpeisiin vastaamisessa. Koulutustarjonta ja asiantuntijaverkosto on toimialan laajin. Asiakkuudenhoitomallissa on panostettu siihen, että yrityksille ja opiskelijoille on ainutlaatuiset puitteet kehittää prosessejaan ja käytännön...
Yhteystiedot
Taitotalo
Saadaksesi lisätietoa aiheesta Välinehuoltoalan perustutkinto, välinehuoltaja (uranro 712735) täytä seuraavat tiedot: