Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili

Hyvä järjestelmäkuvaus

TIVIA
Yhteenveto
2 päivää
Sopimuksen mukaan
suomi
   
Tilauskoulutus
Pääkaupunkiseutu, Useita paikkakuntia
Koulutus
 Hyvä järjestelmäkuvaus

Hyvä järjestelmäkuvaus

Hyvien, oikea-aikaisesti tuotettujen kuvausten ansiosta iso Työsuojelujärjestelmä onnistuttiin toteuttamaan kustannustehokkaasti ja nopeasti. Kehittäminen tehtiin ketterästi, mutta asetetut laatuvaatimukset huomioiden.

Hyvän järjestelmäkuvauksen avulla myös järjestelmän ylläpito on hoitunut edullisesti ja kompastelematta ensimmäiset vuodet, ja näyttää jatkuvan tulevaisuudessakin, kun kuvaukset pidetään kunnossa sovittujen käytäntöjen mukaisesti.

Hyvät tietojärjestelmän kuvaukset muodostavat katkeamattoman ketjun käyttäjien tarpeista aina toimivaan ohjelmakoodiin asti. Ketju on kuitenkin vain niin vahva kuin sen heikoin lenkki. Jos yksi lenkki keskeltä puuttuu, ketjun käyttöarvo puolittuu. Satunnaisista hyvistäkään kuvauksista ei muodostu toimivaa kokonaisuutta, jos niiden liittyminen liiketoimintaan tai ohjelmiston yksityiskohtiin on epäselvää.

Järjestelmäkuvaus syntyy tietojärjestelmän kehittämishankkeen aikana, osana itse järjestelmää. Kuvauksia tarvitaan niin ohjelmoinnin kuin testaamisenkin lähdetietona. Hankkeen jälkeen hyvä järjestelmäkuvaus palvelee tietojärjestelmän ylläpitoa ja jatkokehittämistä sekä tietojärjestelmän uusien sidosryhmien perehdyttämistä. Perinteinen ja valitettavan yleinen, mutta virheellinen toimintamalli on 1) jäädytettävien vaatimusmäärittelyjen tuottaminen ennen hankkeen käynnistämistä, 2) muutosehdotusten peilaaminen alkuperäisiä vaatimuksia vasten ja 3) dokumentoinnin vaatiminen järjestelmän toimittajalta hankkeen lopussa.

Ketterästi ja Lean-periaatteiden mukaan toimittaessa erillisiä vaiheita ei ole tarpeen tunnistaa, vaan ensimmäisestä idean kuvaamisesta järjestelmän tuotantoon ottoon ja ylläpitoon asti kootaan ja ylläpidetään samaa, kiinteän rakenteen mukaista yhtenäistä kuvausta järjestelmästä.

Koulutuksen tavoite

Tällä kurssilla osallistujat saavat kattavan kokonaiskuvan hyvän järjestelmäkuvauksen rakenteesta ja sisällöstä. He oppivat:

 • tuottamaan asiallisia kuvauksia
 • arvioimaan tärkeimpien kuvausten välistä eheyttä ja laatua
 • tietojärjestelmän koko elinkaaren kattavan vaatimusten ja kuvausten hallinnan prosessin
 • järjestelmällisen, kaikkia tietojärjestelmän elinkaaren vaiheita ja niihin liittyviä toimijoita palvelevan menettelyn, jossa eri kuvaustyyppien roolit ja yhteydet toisiinsa kirkastuvat uudella tavalla.

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Jos haluat lisätietoa aiheesta Hyvä järjestelmäkuvaus, klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan koulutuksen järjestäjälle.

Kohderyhmä

Ristiriidattomien ja riittävän täsmällisten kuvausten tunnistaminen ja tuottaminen tai ainakin ymmärtäminen ovat tärkeitä taitoja useille hankinnan osapuolille, kuten esimerkiksi: tietojärjestelmien tilaajille, käyttäjäryhmien edustajille, järjestelmäarkkitehdeille ja -suunnittelijoille, toimitusprojektimyyjille, sovellusten kehittäjille, testaajille ja järjestelmän käytön kouluttajille.

Aikataulu

10.5. klo 9–16 Ensimmäinen päivä

 • Tietojärjestelmän elinkaari ja järjestelmäkuvauksen käyttö
 • Kuvausten tuottamisen prosessi - kuvaukset kehittämisprosessin tuotoksena
 • Järjestelmän yleiskuvaus ja käyttöympäristö
 • Sidosryhmäanalyysi ja käyttäjäryhmien profilointi sekä kuvaaminen
 • Käyttötarinat - tarinat ovat hyviä testien tilannekuvauksia
 • Prosessikaaviot ja tiedon kulku

11.5. klo 9–16 Toinen päivä

 • Käsitteistö ja data
 • Käyttötilanteiden tunnistaminen ja kuvaaminen
 • Toiminnallisten vaatimusten tunnistaminen ja toimintojen kuvaaminen
 • Laadullisten vaatimusten määrittely
 • Tietojärjestelmän tuotekuvausdokumentointi ja versioiden hallinta
 • Järjestelmäkuvauksen kuntotarkastus
 • Määrittelyn ja dokumentoinnin vastuun jako.

Kurssi perustuu aihealueeseen liittyviin luentoihin, esimerkkeihin ja harjoituksiin. Osallistujille jaettavaan materiaaliin kuuluu suuri joukko järjestelmäkuvausten malleja ja hankintaprosessissa tarvittavia työvälineitä. Koulutuksen aikana harjoitellaan tärkeimpien kuvausten laatimista ja esiteltyjen, materiaaliin sisältyvien kuvauspohjien sekä työvälineiden käyttöä.

Koulutuspaikka

Pääkaupunkiseutu

Tarkempi koulutuspaikka tarkentuu pian.

Koulutus järjestetään luokkakoulutuksena.

Kouluttaja

Kouluttajina toimivat Pekka Forselius ja Anne Valsta.

Pekka on ICT-projektijohtamisen moniosaaja, muun muassa kirjojen Onnistunut tietojärjestelmän hankinta ja Hankehallinnan työkalupakki kirjoittaja. Hän toimii ohjelmistotyön mittaamiseen erikoistuneen Finnish Software Measurement Association (FiSMA) ry:n vanhempana neuvonantajana.

Anne on vastannut Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa vaatimusmäärittelyn ja projektijohtamisen kouluttamisesta sekä lukuisten, todellisille asiakkaille tehtyjen projektien ja opinnäytteiden ohjaamisesta. Anne on FiSMA ry:n hallituksen jäsen.

Kustannukset

 • Jäsenhinta 1 190 € + alv 24 %
 • Normaalihinta 1 390 € + alv 24 %

 Jäsenhinta koskee TIVIA-yhteisön henkilöjäseniä ja yhteisöjäsenten henkilökuntaa.

Hinta sisältää kahvit, lounaan ja materiaalin. 

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää koulutuksesta Hyvä järjestelmäkuvaus? Täytä yhteystietosi, niin koulutuksen järjestäjä ottaa sinuun yhteyttä.

TIVIA

IT-ammattilaisten osaamisen asialla

TIVIA on puolueeton IT-alan järjestö. TIVIAn tavoitteena on kehittää niin jäsenistön kuin muiden IT-ammattilaisten osaamista monipuolisten koulutusten ja tapahtumien kautta. Yksi TIVIAn tärkeimmistä tehtävistä on IT-ammattilaisten osaamisen ja arvostuksen nostaminen. TIVIA järjestää jäsenyhdistyksien kanssa vuosittain toista sataa mielenkiintoista IT-aiheista koulutusta,...


Lue lisää kouluttajasta TIVIA ja katso koulutustarjonta täältä

Yhteystiedot

TIVIA

Lars Sonckin kaari 12
02600 Espoo

 Näytä puhelinnumero
tivia.fi


Arvioinnit
Arvioinnit
Arvioi tämä koulutus ensimmäisenä.

Arvioinnit kouluttajasta
(4,3)
Perustuu 150 arviointiin
Näytä kouluttajan kaikki arvioinnit
Tämäkin voisi kiinnostaa sinua...

Tietoturvakoulutuksia –50 %

Sulavalta saat Microsoft-tietoturvakoulutukset alan huipuilta – Microsoftin viralliselta koulutuskumppanilta. Hyödynnä kesäkampanjan tarjous!

Ota yhteyttä

Saadaksesi lisätietoa aiheesta Hyvä järjestelmäkuvaus täytä seuraavat tiedot: