Mentalisaatioterapeuttinen näkökulma mielenterveysongelmien hoitoon
Mentalisoinnilla eli mielentämisellä tarkoitetaan kykyä pitää mieli mielessä, eli kykyä olla tasapuolisesti selvillä omista ja toisen tunteista, tarpeista ja ajatuksista. Se on mielen moniulotteinen toiminto, jolla luodaan, havainnoidaan ja tarkastellaan käyttäytymisen taustalla olevia mielentiloja.
Mentalisaatiokyky on pisimmälle kehittynyt ihmismielen toiminto ja kehityksellinen saavutus. Se rakentuu riittävän turvallisissa kiintymyssuhteissamme. Se on luonteeltaan hauras ja herkästi haavoittuva. Jokainen meistä menettää sen ajoittain esimerkiksi yllättävissä stressitilanteissa. Kykymme ei siis voi eikä tarvitse olla täydellinen. Kysymys on enemmän siitä, miten kykenemme saavuttamaan riittävän toimivan ja vaikeissakin vastoinkäymistilanteissa palautuvan kyvyn mentalisointiin.
Mielenterveys voidaankin nähdä mentalisaation näkökulmasta kykynä ylläpitää toimivaa mielentämistä sekä kykynä joustavasti työstää haasteellisissa tilanteissa syntyvät mentalisaatiokatkokset. Puutteellinen mentalisointikyky on yksi yleisistä riskitekijöistä psyykkiselle oireilulle ja korostuu erityisesti haastavimmissa mielenterveyden häiriöissä. Mentalisaatioon perustuvien terapioiden tavoitteena on puutteellisen mentalisaatiokyvyn kehityksen käynnistäminen ja edistäminen.
Koulutuksen sisältö
Koulutus johdattelee mentalisaatioon ilmiönä, mentalisaatioterapian sovellusalueisiin erityisesti pitkäaikaisissa mielenterveysongelmissa sekä mentalisointinäkökulman ja mentalisaatiohoidon perusperiaatteiden hyödyntämiseen hoitotyössä.
Koulutuksessa tutustutaan siihen, mitä mentalisointi on ja opetellaan tunnistamaan toimivaa mentalisaatiokykyä, siinä tapahtuvia katkoksia sekä katkosten huomioimista, perehdytään mentalisaatioterapeuttisen hoitomallin sovellusalueisiin ja tieteelliseen näyttöön, sekä syvennytään ja harjoitellaan mielentämistaitojen huomioimista ja käyttöä hoitotyössä sekä potilaan että työntekijän itsensä näkökulmasta. Koulutus on käytännönläheinen ja sisältää ryhmätyöskentelyä.
Kohderyhmä
Sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaiset ja muut ihmissuhdetyötä tekevät
Aikataulu
29.8.2025 klo 9.30-15.30
Koulutuspäivän ohjelma:
klo 9.00–9.30 Ilmoittautuminen
klo 9.30–11.00 Mitä on mentalisointi ja miten se katoaa?
klo 11.00–11.45 lounastauko
klo 11.45–13.15 Mentalisaation kliiniset sovellukset: vaikuttavuus ja sen mekanismit
klo 13.15–13.45 kahvitauko
klo 13.45–15.15 Mentalisaatioterapian hoidollinen lähestymistapa
klo 15.15–15.30 Loppukeskustelu ja päivän päätös
Koulutuspaikka
Turun kesäyliopisto, Sirkkalankatu 4. Ei etäosallistumismahdollisuutta.
Kouluttaja
Matti Keinänen, psykiatrian (TY) ja kliinisen psykologian (JY) dosentti, psykoterapiakouluttaja VET, Accredited MBT-practitioner, Accredited MBT-supervisor (Anna Freud Centre, London)
Jarno Tuominen, psykologian dosentti (TY), Accredited MBT-practitioner (Anna Freud Centre)
Kustannukset
195 €. Hinta ei sisällä eikä siihen lisätä arvonlisäveroa.
Seuraavat toteutukset
Ota yhteyttä
Turun kesäyliopisto – kaikille avointa kaikkina vuodenaikoina
Turun kesäyliopisto tarjoaa yksilöille, ammattiryhmille ja organisaatioille mahdollisuuden kehittymiseen ja oppimisen iloon elämän eri vaiheissa. Opetus on avointa kaikille iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta. Kursseja ja koulutuksia erilaisiin koulutustarpeisiin on saatavilla ympäri vuoden. Turun kesäyliopiston monipuolisesta tarjonnasta löytyy kursseja niin oman osaamisen kehittämiseen,...
Lue lisää kouluttajasta Turun kesäyliopisto ja katso koulutustarjonta täältä