Voimauttavan valokuvan ammatilliset perusteet (10 op) Marjaniemen kartanossa
Turun kesäyliopisto
Voimauttavan valokuvan ammatilliset perusteet (10 op) Marjaniemen kartanossa
Ihmistyön keskeiset teemat, kuten minäkuva, elämänhistoria, perhesuhteet tai ryhmän dynamiikka ovat usein tunnepitoisia ja abstrakteja asioita, joita on vaikea tavoittaa työn perinteisellä työvälineellä, puheen ja kielen avulla. Voimauttavan valokuvaprosessin avulla pyritään rakentamaan syvempiä ymmärretyksi ja nähdyksi tulemisen kokemuksia ja moniäänisyyttä esimerkiksi perheenjäsenten, vertaisryhmän tai luokkayhteisön jäsenten tai asiakkaan ja työntekijöiden välille.
Voimauttava prosessi perustuu dialogisuuteen, jossa asiakkaan ja työntekijän väliltä poistuu työhön usein sisältyvää valtataistelua, jolloin valokuvaprosessista rakentuu moniääninen ja kunnioittava tila, jossa asiakkaan oma identiteettityö ja hänessä olevat voimavarat pääsevät esille. Keskiössä on asiakkaan sekä hänen ympärillään olevien ihmisten kyky vuorovaikutukseen.
Pedagogisessa työssä menetelmä tukee esimerkiksi opetettavan aineksen omakohtaista, syvällistä ja moniäänistä ymmärtämistä, oppilas-opettajasuhteen ja ryhmädynamiikan rakentumista sekä opiskelijan myönteistä käsitystä itsestään oppijana. Työyhteisön kehittämisessä menetelmän avulla vahvistetaan työn merkityksellisyyden kokemusta, työyhteisön arvostavia ja kuuntelevia vuorovaikutustapoja, tutkitaan arvoja ja tehdään näkyväksi kuormittavan vastavoimaa
Koronakevään aikana saadut voimauttavan valokuvan koulutusten parhaat etäkokemukset on hyödynnetty: koulutukseen on lisätty voimauttavan valokuvan tunneherkkiä, dialogisia ja kasvokkaisia etävälineitä.
Koulutuksen sisältö
Prosessiin kuuluvat harjoitustehtävät toteutetaan oman työyhteisön asiakkaiden, oppilaiden tai potilaiden ja heidän verkostonsa kanssa. Prosessin keskiössä on asiakkaan identiteettityö ja korjaava nähdyksi tuleminen sekä asiakkaan, hänen läheistensä sekä työntekijöiden keskinäisen vuorovaikutuksen dialogisuuden parantaminen. Prosessiin kuuluu myös työhyvinvointia ja työn merkityksellisyyden kokemusta lisäävä työyhteisön kehittämistehtävä.
Osallistujan henkilökohtainen prosessi kulkee opintojen punaisena lankana. Osallistuja toteuttaa ohjatusti voimauttavat valokuvaprojektit omassa lähipiirissään ja työyhteisössään, sekä työntekijöiden että asiakkaiden (oppilaiden, potilaiden) kanssa. Kaikkien opintojaksojen välillä on itsenäisiä harjoitustehtäviä, joihin osallistuja hakee henkilökohtaista elämäntilannettaan sekä työyhteisönsä ajankohtaista tarvetta palvelevan näkökulman.
Koulutuksen tavoite
Koulutus antaa perusteet-tason valmiudet käyttää voimauttavan valokuvan menetelmää osana työntekijän omaa perustehtävää sosiaali-, terveys- ja opetusalalla tai työyhteisön kehittämisessä.
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Jos haluat lisätietoa aiheesta Voimauttavan valokuvan ammatilliset perusteet (10 op) Marjaniemen kartanossa, klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan kouluttajalle.Kohderyhmä
Koulutus on suunnattu pedagogisen, hoidollisen, terapeuttisen ja sosiaalialan työntekijöille.
Aikataulu
15.04.2021 – 08.03.2022
1. opintojakso to 15.4.2021
2. opintojakso ma-ti 31.5.–1.6.2021
3. opintojakso to 19.8.2021
4. opintojakso to-pe 7.–8.10.2021
5. opintojakso ke-to 15.–16.12.2021
6. opintojakso ma-ti 7.–8.3.2022
Koulutuspäivät: klo 9.00–19.00. Kuvauspäivinä harjoitukset saattavat jatkua pidempäänkin.
Seuraamme koronatilannetta ja tarvittaessa lähijaksoja toteutetaan joustavasti etäyhteyksien välityksellä. Jokaiselle osallistujalle etsitään turvallinen osallistumistapa, joten myös riskiryhmiin kuuluvat voivat osallistua koulutukseen.
Mikäli lähijaksoja koronatilanteen vuoksi järjestetään etänä, etäkokoontumisia hyödynnetään menetelmän työotteen siirtämiseksi myös oman arkityön etätilanteisiin, emotionaalisesti merkityksellisellä tavalla. Tarvittaessa myös kontaktiopetuksessa toteutuvat lähijaksot voidaan toteuttaa siten, että osa ryhmästä voi olla kasvokkain yhteydessä muun ryhmän kanssa kotoaan käsin. Jokaiselle osallistujalle etsitään joustavat tavat osallistua siten, että etänäkin osallistuva saa koulutuksesta kokemuksellisesti yhtä rikkaan kokonaisuuden kuin lähijaksoihin mukaan pääsevät osallistujat.
Koulutuspaikka
Koulutus järjestetään Turun Ruissalossa, viehättävässä ympäristössä kauniin luonnon keskellä Villa Marjaniemessä.
Villa Marjaniemi, Marjaniementie 50, 20100 Turku
Kouluttaja
Sosiaali- ja taidekasvattaja Miina Savolainen
Miina Savolainen on helsinkiläinen yhteisötaiteeseen painottunut valokuvaaja, taide- ja sosiaalikasvattaja. Taiteellisen työn ohella hän tutkii, kehittää ja opettaa valokuvan käyttöä pedagogisena ja terapeuttisena menetelmänä. Työn tuloksena on syntynyt voimauttavan valokuvan menetelmä, jota sovelletaan erityisesti hoito- ja kasvatusalojen täydennyskoulutuksessa sekä työyhteisöjen kehittämisessä. Miina Savolainen on innostava ja paneutunut opettaja, joka on täydennyskouluttanut 2000-luvun alusta 3 000 hoito- ja pedagogisten alojen ammattilaista soveltamaan voimauttavan valokuvan menetelmää asiakastyössään ja työyhteisön kehittämisessä.
Kustannukset
2290 €
Hinta sisältää koulutuksen ja henkilökohtaisen ohjauksen, kamerakaluston käytön, käytettävät filmit ja kuvien kehityksen. Hintaan sisältyy myös aamukahvi, lounas ja iltapäiväkahvi koulutuksen lähipäivinä. Ilmoita Lisätietoja-kohdassa mahdollinen erityisruokavaliosi.
Huom! Mikäli haluat maksaa maksun erissä (maks. kolme erää), ilmoita siitä myös ilmoittautumislomakkeen Lisätietoja-kohdassa.
Ota yhteyttä
Turun kesäyliopisto

Turun kesäyliopisto tarjoaa yksilöille, ammattiryhmille ja organisaatioille mahdollisuuden kehittymiseen ja oppimisen iloon elämän eri vaiheissa. Opetus on avointa kaikille iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta. Kursseja ja koulutuksia erilaisiin koulutustarpeisiin on saatavilla ympäri vuoden. Turun kesäyliopiston monipuolisesta tarjonnasta löytyy kursseja niin oman osaamisen kehittämiseen,...
Yhteystiedot
Turun kesäyliopisto
Saadaksesi lisätietoa aiheesta Voimauttavan valokuvan ammatilliset perusteet (10 op) Marjaniemen kartanossa täytä seuraavat tiedot: