
Etätyön murroksessa
Mittava etätyöhön siirtyminen on mullistanut organisaatioiden tapaa toimia. Etä- ja lähityön erilaiset yhdistelmät ja hybridimallin johtaminen edellyttävät uusia käytäntöjä niin virtuaalisessa vuorovaikutuksessa ja työyhteisön osallistamisessa kuin hyvinvoinnin johtamisessa. Tässä koulutuksessa käsitellään etäjohtamiseen liittyviä keskeisiä kysymyksiä ja kouluttajina toimivat erilaisissa organisaatioissa etätyötutkimusta tehneet Leadis-hankkeen asiantuntijat.
Koulutuksen sisältö
Osa 1 – Johtaminen murroksessa
Ensimmäisessä osassa tarkastellaan etäjohtajuutta ja esihenkilön muuttuvaa roolia, ja käsitellään johtajuudelle keskeisiä kysymyksiä, kuten uusia osaamisvaatimuksia, työntekijän ja etäjohtajan odotusten kohtaamista, työntekijän itsenäisen työskentelyn ja itsensä johtamisen taitojen tukemista. Osiossa pohditaan osallisuuden ja läsnäolon merkitystä virtuaalisessa vuorovaikutuksessa sekä keinoja sen toimivuudelle. Lisäksi keskustellaan psyykkisen, fyysisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin johtamisesta etänä. Osa 1 sisältää esihenkilöiden itsearviointiosuuden. Moduulin lopuksi sovitaan käytännön tehtävästä, jota on tarkoitus soveltaa omassa organisaatiossa.
Osa 2 – Kohti ’uutta normaalia’ – Hybridijohtajuus
Osiossa käsitellään etätyön ja lähityön yhdistävää työmallia ja hybridijohtajuutta. Osion tarkoituksena on työstää uutta toimintamallia tunnistamalla oman organisaation keskeisiä kysymyksiä esimerkiksi työn rytmittämisestä, osallisuuden tukemisesta, digitaalisen työympäristön hyödyntämisestä ja uusien pelisääntöjen tarpeista. Osana koulutusta osallistuja pääsee kehittämään etä-lähimallia pienryhmissä sekä jakamaan kokemuksia hyvistä käytänteistä ja kokeiluista. Moduulissa palataan myös edellisen moduulin käytännön tehtävään.
Kiinnostuitko koulutuksesta?
Jos haluat lisätietoa aiheesta Etätyön murroksessa, klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan koulutuksen järjestäjälle.Tutkinto / todistus
Osallistuja saa todistuksen suorittamistaan opinnoista.
Aikataulu
Koulutus järjestetään kysynnän mukaan.
Kouluttaja
- Liisa Mäkelä, professori, FT (psykologia), KTT (johtaminen), toimii Vaasan yliopistossa, Johtamisen akateemisessa yksikössä, henkilöstöjohtamisen tutkimusryhmässä.
- Heini Pensar on tohtorikoulutettava ja jatko-opiskelija Vaasan yliopiston henkilöstöjohtamisen tutkimusryhmässä Johtamisen akateemisessa yksikössä ja on aiemmin valmistunut kauppatieteen maisteriksi Lundin yliopistosta.
Kustannukset
Koulutuksen hinta on 890 € + alv. 24 %.
Mikäli samasta organisaatiosta osallistuu kaksi henkilöä, annetaan hinnasta 10% alennusta. Mikäli osallistujia on samasta organisaatiosta kolme tai enemmän, on alennus 20%.
Vaasan yliopiston Executive Education somessa
Ota yhteyttä
Vaasan yliopiston Executive Education

Vaasan yliopisto Executive Education - Syvennä osaamistasi!
Vaasan yliopisto Executive Education on johtamisen ja organisaatioiden kehittämisen sekä liiketoimintaosaamisen valmentaja, kouluttaja ja asiantuntija. Vaasan yliopisto Executive Education tarjoaa innovatiivista näkemystä kasvuun, muutostilanteisiin ja johtamisen haasteisiin. Yliopisto on yrityksille myös luonteva sparrauskumppani. Vaasan yliopisto Executive Education järjestää useita eri...
Yhteystiedot
Vaasan yliopiston Executive Education
Saadaksesi lisätietoa aiheesta Etätyön murroksessa täytä seuraavat tiedot: