Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili

10 asiaa, joita ei koskaan tulisi sanoa ensitapaamisella

11 asiaa, joita ei koskaan tulisi sanoa ensitapaamisella

Olemme kaikki tehneet sen joskus. Et tarkoita mitään pahaa, mutta ennen kuin huomaatkaan, lipsahtaa suustasi sammakko. Eikä vähiten tilanteissa, joissa on tuntemattomia ihmisiä läsnä. Parhaimmillaan lipsahdukset johtavat siihen, että annat kehnon ensivaikutelman itsestäsi. Pahimmillaan voit vakavasti vahingoittaa uskottavuuttasi, suhteitasi tai jopa tulevaisuuden uramahdollisuuksiasi. Jotta voit välttää ikävät tilanteet, listasimme 10 asiaa, joita ei koskaan tulisi sanoa, kun tapaat henkilön ensimmäistä kertaa.

1. “Olen niin kyllästynyt työhöni/pomooni”

Sinulla on vain muutama sekunti aikaa tehdä ensivaikutelma. Älä tuhlaa sitä negatiiviseen keskusteluun! Negatiivissävytteinen keskustelu vähentää molempien osapuolten energiaa ja saattaa antaa sinusta ikävän kuvan. Huolimatta siitä, kuinka kyllästynyt olet työoloihisi, kannattaa tällaiset kommentit pitää itsellään uusien tuttavien läsnäollessa. Heillä tuskin on avaimia tilanteesi ratkaisemiseen. Valittamalla voit saattaa itsesi huonoon valoon tai aiheuttaa kiusallisen olon keskustelukumppanillesi.

2. “Minä...minä...ja minä”

Harva hurmaantuu henkilöstä, joka hallitsee koko ajan keskustelua tai puhuu jatkuvasti itsestään. Puheen tasolla itseensä keskittyvää henkilöä voidaan helposti pitää itsekeskeisenä ja ajatella, ettei hän ole kiinnostunut muiden kuulumisista. Yritä kuunnella enemmän kuin puhut, ja kun puhut, osoita mielummin mielenkiintoa ympärilläsi olevia ihmisiä kohtaan esimerkiksi kysymällä heiltä mukavia kysymyksiä. Se on lähes aina toimivampaa kuin keskittyä omaan kiehtovuuteesi.

3. “Oletko kuullut, että...”

Jos levität juoruja uuden tuttavan kuullen, voit helposti leimaantua epäluotettavaksi. Toisesta ihmisesta pahan puhuminen saa yleensä juoruilijan itsensä näyttämään tilanteen rosvolta. Ja arvaa kuka joutuu hankalaan tilanteeseen, kun juoruilusi kohde saa tietää, mitä olet sanonut...

4. "Olen hieman väsynyt tänään – eilen oli ihan sairas ilta”

Kerro yksikin yli 25-vuotias, joka on vaikuttunut tästä lauseesta kokouksen tai liikelounaan yhteydessä. Aikuisena kukin on vastuussa itsestään ja vapaa-ajastaan sekä siitä, etteivät vapaa-ajan toilailut vaikuta negatiivisesti työhön tai arkipäivään. Jos tilanne on kuitenkin päässyt livahtamaan hiipivän krapulan puolelle, pure huultasi, äläkä näytä sitä. Luultavasti olit edellisiltana hyvin tietoinen alkoholin ja univajeen seurauksista, joten pidä kiinni itsekunnioituksestasi ja työetiikastasi äläkä valita – etenkään henkilölle, jota et tunne niin hyvin.

5. “Et näytä yhtään siltä kuin kuvittelin!”

Tällainen rehellinen kommentointi iskee harvoin toiseen osapuoleen. Vastaanottaja voi käsittää asian niin, että olet yllättynyt, tuomitseva tai jopa pettynyt hänen ulkonäkönsä suhteen. Sen sijaan, että hän keskittyisi kaikkeen mukavaan, mitä sanot hänelle tämän kommentin jälkeen, henkilö todennäköisesti jää vain miettimään, minkälainen kuva sinulla on hänestä aiemmin ollut ja oletko ollut positiivisesti vai negatiivisesti yllättynyt.

6. “Olet paljon mukavampi kuin kuvittelin sinun olevan!”

Tällainen kommentti on toki kohteliaisuus, mutta saattaa jättää katkeran jälkimaun henkilölle, jonka kanssa puhut. Sen lisäksi, että paljastat alhaiset odotuksesi, kommentti viittaa myös siihen, että olet henkilö, jolla on ennalta luotuja mielipiteitä muista. Tämän kommentin laukominen ei ole kovin fiksua jos haluat antaa hyvän ensivaikutelman ja luoda perustan hyvälle suhteelle.

7. “Ihan oikeesti”

Sen sijaan, että tämä ilmaus vahvistaisi vilpittömyyttäsi, saattaa se asettaa rehellisyytesi kyseenalaiseksi. "Ihan oikeesti, se oli tietotekniikka, joka tilanteessa petti!" tai "Kyllä, olen ratkaissut ongelman, ihan oikeesti!" ovat esimerkkejä kommenteista, jotka saavat henkilön, jolle puhut, miettimään, oliko kaikki sanomasi sittenkään ihan totta.

8. “Kuinka paljon tienaat?”

Suomessa on hyväksyttävämpää kysyä toiselta uuden kodin neliömetrihinnasta kuin hänen palkkatasostaan. Monet tuntevat olonsa epämukavaksi palkkakysymyksistä, koska ne saatetaan kokea yksityisiksi asioiksi. Olet sitten todella utelias tai tulee sinun vain välttämättä tietää asia, on olemassa verkkopalveluja, jotka voivat helpottaa tiedonjanoasi siitä, mitä muut ansaitsevat.

9. “Tuo on täysin mahdotonta”

Sanoo kuka? Sinä?

On täysin OK myötäillä jotakuta tai tunnistaa tilanteen, tehtävän tai projektin mahdolliset ongelmat, mutta sen väittäminen, että jotain on täysin mahdotonta ratkaista, osoittaa vain pessimistisyyttä sekä luottamuksen ja luovuuden puutetta. Ole nöyrä, koska aina voi olla ratkaisuja ja mahdollisuuksia, joita et ole ajatellut.

10. “Onnea! Koska on laskettu aika?”

Kaikkien loukkauksien äiti! Jos heität tämän kysymyksen naiselle, joka ei ole raskaana, ei delete-nappia ole olemassa. Eikä myöskään tekosyitä, jotka voisivat lieventää tekemääsi kommenttia. Ellei sinulla ole kiinteitä todisteita (kuten positiivinen raskaustesti), et koskaan saa – toistan, et koskaan – kysyä uudelta (tai ylipäätään keneltäkään) naispuoliselta tuttavuudelta mahdollisesta raskaudesta. Huomaa myös, että vaikka kyseinen nainen todella on raskaana, kysymys saattaa silti olla liian intiimi ensitapaamisella.

Siinäpä se! 10 asiaa, joita sinun ei tulisi sanoa ensitapaamisella, jos haluat välttää itsesi tai toisen osapuolen nolaamisen.

Mietitkö nyt, mitä sinun tulisi tehdä, jotta loisit hyvä ensivaikutelman? Etsi kommunikoinnin ja vuorovaikutuksen koulutuksia täältä!

Viimeksi päivitetty: 04 huhti 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 14.3.2018

Haastattelussa Pekka Syrjänen: juridiikan alalla muutostahti on nopea

Pekka Syrjänen on kulkenut pitkän matkan valtionhallinnon juridiikan sokkeloissa. Hän on nähnyt ja hoitanut Valtiokonttorissa mm. valtion maksuvapautusjuridiikkaa, rikosvahinkoasioita ja sotilastapaturmalain uudistamista.

Teemat: Juridiikka , Ura
Lue lisää
Viimeksi päivitetty 11.5.2018

TOP 20: Opettajan kysytyimmät ominaisuudet ja taidot

Etsitkö luokanopettajan virkaa tai haluat kehittää osaamistasi opettajana? Lue listamme luokanopettajan halutuimmista ominaisuuksista ja menesty työmarkkinoilla!

Teemat: Koulutus , Ura
Lue lisää
Viimeksi päivitetty 20.3.2018

Englannin kielen testi

Tee englannin kielen testi ja testaa, mitä tiedät englannin kielen lyhenteistä, slangisanoista, kieliopista ja liiketoimintaenglannista.

Teemat: Testit , Ura
Lue lisää

Etsitkö koulutusta?

Koulutus.fi:n ilmaisen tarjouspyyntöpalvelun kautta saat apua koulutusten etsintään.

Täytä lomake tästä

Tarjouspyyntöpalvelu

Tilaa uutiskirjeemme
Tilaa uutiskirje työelämän koulutuksista.
joulukuu 2018
ma
ti
ke
to
pe
la
su
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6