Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili

Työvoimakoulutus – mikä se on?

Työvoimakoulutus on ammatillista koulutusta, joka tähtää työllistymiseen. Yleensä tavoitteena on suorittaa perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto samalla työtä tehden. Koulutus on moniulotteista, sillä siihen sisältyy niin käytäntö kuin teoria – työkokemuksen kartuttaminen ja tutkinnon suorittaminen!

Suorittamasi tutkinto ja työn kautta lisääntynyt osaaminen auttavat työpaikan saamisessa. Haussa oleviin työvoimakoulutuksiin voit tutustua täällä.

Työvoimakoulutus - mikä se on? Kuinka pääsee mukaan? Miten rahoitan opinnot?

Löydä itsellesi sopiva työvoimakoulutus

Mitä nämä kaikki eri termit oikein ovat?

Työvoimapoliittinen koulutus on toinen nimitys työvoimakoulutukselle.

RekryKoulutus eli rekrytoiva koulutusohjelma tarjoaa helpotusta työkokemuksen tai täsmäosaamisen puutteeseen. Ne siis tarjoavat työnhakijoille tilaisuuden kehittää osaamistaan työelämän tarpeita paremmin vastaaviksi. Tavoitteena on vakituinen työpaikka. Lähtökohtana ovat aina yritysten oikeat osaamis- ja rekrytointitarpeet.

F.E.C. (Further Educated with Companies) -ohjelmat tähtäävät nopeaan työllistämiseen yhdistämällä työtä etsivän ja osaavaa työvoimaa tarvitsevan työnantajan jatkokoulutuksen avulla. Ohjelman aikana vuorottelevat tietopuolinen opetus ja käytännön työskentely. Ohjelman kokonaiskesto on noin 6 kk. Koulutus on suunnattu korkeasti koulutetuille / asiantuntijatehtävissä olleille työttömille ja työttömyysuhan alaisille henkilöille.

Sopiiko työvoimakoulutus minulle?

  • Työvoimakoulutus on suunnattu ensisijaisesti työttömille ja henkilöille, joiden työt ovat loppumassa. Töissäkin oleva voi kuitenkin tulla valituksi.

  • Työvoimakoulutukset ovat aikuiskoulutusta, joten kohderyhmää ovat erityisesti yli 20-vuotiaat.

  • Opiskelijoiksi valitaan henkilöitä, jotka soveltuvat kysessä olevaan koulutukseen ja sen tavoitteena olevaan työhön. Tämä tarkoittaa, että opiskelijan tulee sopia alalle taitojensa, ominaisuuksiensa ja terveydellisen tilansa perusteella.

  • Kiinnostuksesi ja motivaatiosi opiskeluun vaikuttavat valintaan paljoon. Mieti siis, onko opiskeltava ala sinun juttusi. Valinnassa arvioidaan myös koulutustaustaasi, työkokemustasi ja sitä, millainen vaikutus koulutuksella on työllistymiseesi.

  • TE-toimiston pitää todeta hakijan koulutustarve. Jos siis vastaat yllä mainittuihin kriteereihin ja olet motivoitunut palaamaan työelämään kouluttautumalla tai innokas uudelleenkouluttautumaan alalle, jonka työllisyystilanne on hyvä, voi työvoimakoulutus olla juttusi!

Miten rahoitan opintoni?

Lue lisää aikuisopiskelijan rahoitusvaihtoehdoista täältä.

Miten haen työvoimakoulutukseen?

Työvoimakoulutuksen voi löytää monta kautta, mutta varsinainen koulutukseen hakeutuminen tapahtuu ensisijaisesti verkossa, TE-toimiston sivuilla. Kun kiinnostava koulutus on löytynyt, voit hakea mukaan vaikka heti täyttämällä hakemuksen. Lähetetty hakemus ohjautuu koulutuksen opiskelijavalinnoista vastaavalle TE-toimistolle.

TE-toimisto tekee opiskelijavalinnat hakemuksien sekä tarvittaessa soveltuvuuskokeiden ja haastatteluiden pohjalta. Kun opiskelijat on valittu, ilmoittavat he päätöksestä hakijoille. Opiskelijavalinnassa arvioidaan koulutustaustaa, työkokemusta ja sitä, millainen vaikutus koulutuksella on hakijan työllistymiseen. Kiinnostus ja motivaatio opiskelua, opiskeltavaa alaa ja työllistymistä kohtaan ovat erittäin tärkeitä valintaan vaikuttavia tekijöitä.

Opiskelijat valitaan hakemusten, haastattelujen ja tarvittaessa soveltuvuuskokeiden perusteella. Valinnoista vastaava TE-toimisto ilmoittaa päätöksestä hakijoille kirjeitse n. 1 kk kuluessa koulutuksen hakuajan päättymisestä.

Löydä itsellesi sopiva työvoimakoulutus

Viimeksi päivitetty: 23 touko 2019

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 10.4.2018

Selvennys siviili- ja julkisoikeuden aloihin

Tutustu juridiikkaoppaaseemme ja saat selkeyden eri termeistä ja niiden merkityksistä. Lisäksi opit erottamaan siviilioikeuden ja julkisoikeuden toisistaan.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 16.4.2019

Oppisopimusinfo – mitä oppisopimuksesta pitäisi tietää?

Oppisopimus on työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Oppisopimusinfostamme löydät kattavasti tietoa oppisopimuskoulutukseen liittyvistä käytännön asioista.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 1.7.2019

Tunnetko itsesi huijariksi töissä?

Vaikka olisitkin kuin ihmeen kaupalla onnistunut huijaamaan niin rekrytoijaa, pomoasi kuin työkavereitasi, on ehkä kuitenkin todennäköisempää, että olet pätevä siinä, mitä teet. Tunnista ja päihitä huijarisyndrooman oireet!

Lue lisää