Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili

Työvoimakoulutus – mikä se on?

Työvoimakoulutus on ammatillista koulutusta, joka tähtää työllistymiseen. Yleensä tavoitteena on suorittaa perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto samalla työtä tehden. Koulutus on moniulotteista, sillä siihen sisältyy niin käytäntö kuin teoria – työkokemuksen kartuttaminen ja tutkinnon suorittaminen!

Suorittamasi tutkinto ja työn kautta lisääntynyt osaaminen auttavat työpaikan saamisessa. Haussa oleviin työvoimakoulutuksiin voit tutustua täällä.

Kun on kyse työvoimakoulutuksesta, oppilaitos tai muu kouluttajataho tekee yhteistyötä TE-palveluiden kanssa koulutuksen järjestämisessä. Voit siis löytää työvoimakoulutuksia monista eri kanavista, kuten oppilaitosten sivuilta, Koulutus.fi:stä tai TE-palveluiden sivuilta. Muista, että ilmoittautuminen tehdään yleensä nimenomaan TE-palveluille, mutta usein myös työvoimakouluttajalle (oppilaitos tai koulutusyritys) tulee täyttää hakulomake. Perehdy siis tarkkaan kiinnostavan koulutuksen hakuohjeisiin tai kysy lisätietoja kouluttajalta.

Työvoimakoulutus - mikä se on? Kuinka pääsee mukaan? Miten rahoitan opinnot?

Löydä itsellesi sopiva työvoimakoulutus

Mitä nämä kaikki eri termit oikein ovat?

Työvoimapoliittinen koulutus on toinen nimitys työvoimakoulutukselle.

RekryKoulutus eli rekrytoiva koulutusohjelma tarjoaa helpotusta työkokemuksen tai täsmäosaamisen puutteeseen. Ne siis tarjoavat työnhakijoille tilaisuuden kehittää osaamistaan työelämän tarpeita paremmin vastaaviksi. Tavoitteena on vakituinen työpaikka. Lähtökohtana ovat aina yritysten oikeat osaamis- ja rekrytointitarpeet.

F.E.C. (Further Educated with Companies) -ohjelmat tähtäävät nopeaan työllistämiseen yhdistämällä työtä etsivän ja osaavaa työvoimaa tarvitsevan työnantajan jatkokoulutuksen avulla. Ohjelman aikana vuorottelevat tietopuolinen opetus ja käytännön työskentely. Ohjelman kokonaiskesto on noin 6 kk. Koulutus on suunnattu korkeasti koulutetuille / asiantuntijatehtävissä olleille työttömille ja työttömyysuhan alaisille henkilöille.

Omaehtoinen koulutus on tavallaan myös yksi työvoimakoulutuksen haara. Voit lukea tästä vaihtoehdosta lisää täällä (LINKKI TULOSSA - sisältöä päivitetään). 

Sopiiko työvoimakoulutus minulle?

  • Työvoimakoulutus on suunnattu ensisijaisesti työttömille ja henkilöille, joiden työt ovat loppumassa. Töissäkin oleva voi kuitenkin tulla valituksi.

  • Työvoimakoulutukset ovat aikuiskoulutusta, joten kohderyhmää ovat erityisesti yli 20-vuotiaat.

  • Opiskelijoiksi valitaan henkilöitä, jotka soveltuvat kysessä olevaan koulutukseen ja sen tavoitteena olevaan työhön. Tämä tarkoittaa, että opiskelijan tulee sopia alalle taitojensa, ominaisuuksiensa ja terveydellisen tilansa perusteella.

  • Kiinnostuksesi ja motivaatiosi opiskeluun vaikuttavat valintaan paljoon. Mieti siis, onko opiskeltava ala sinun juttusi. Valinnassa arvioidaan myös koulutustaustaasi, työkokemustasi ja sitä, millainen vaikutus koulutuksella on työllistymiseesi.

  • TE-toimiston pitää todeta hakijan koulutustarve. Jos siis vastaat yllä mainittuihin kriteereihin ja olet motivoitunut palaamaan työelämään kouluttautumalla tai innokas uudelleenkouluttautumaan alalle, jonka työllisyystilanne on hyvä, voi työvoimakoulutus olla juttusi!

Miten rahoitan opintoni?

Lue lisää aikuisopiskelijan rahoitusvaihtoehdoista Opintojen rahoitus -oppaasta.

Miten haen työvoimakoulutukseen?

Työvoimakoulutuksen voi löytää monta kautta, mutta varsinainen koulutukseen hakeutuminen tapahtuu ensisijaisesti verkossa, TE-toimiston sivuilla. Kun kiinnostava koulutus on löytynyt, voit hakea mukaan vaikka heti täyttämällä hakemuksen. Lähetetty hakemus ohjautuu koulutuksen opiskelijavalinnoista vastaavalle TE-toimistolle.

TE-toimisto tekee opiskelijavalinnat hakemuksien sekä tarvittaessa soveltuvuuskokeiden ja haastatteluiden pohjalta. Kun opiskelijat on valittu, ilmoittavat he päätöksestä hakijoille. Opiskelijavalinnassa arvioidaan koulutustaustaa, työkokemusta ja sitä, millainen vaikutus koulutuksella on hakijan työllistymiseen. Kiinnostus ja motivaatio opiskelua, opiskeltavaa alaa ja työllistymistä kohtaan ovat erittäin tärkeitä valintaan vaikuttavia tekijöitä.

Opiskelijat valitaan hakemusten, haastattelujen ja tarvittaessa soveltuvuuskokeiden perusteella. Valinnoista vastaava TE-toimisto ilmoittaa päätöksestä hakijoille kirjeitse n. 1 kk kuluessa koulutuksen hakuajan päättymisestä.

Tietoa koulutukseen hakeutumisesta ja koulutuksen aikaisista taloudellisista etuuksista saa valtakunnallisesta Työlinjan koulutusneuvonnasta, joka on avoinna ma-pe klo 9-16.15. Saat yhteyden neuvontaan puhelimitse numerosta 0295 020 702 tai sähköpostitse osoitteella koulutusneuvonta@te-toimisto.fi.

Siirry haussa oleviin työvoimakoulutuksiin

Viimeksi päivitetty: 07 loka 2019

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 25.6.2019

Mitä on osaamisen kehittäminen?

Osaamisen kehittäminen tarkoittaa sellaisten taitojen ja valmiuksien kehittämistä, jotka vievät sinua eteenpäin niin henkilökohtaisella tasolla ja kuin urallasi.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 1.7.2019

Pikaopas Excelin käyttöön

Excelin käyttö on yleistynyt yhä useammalla alalla sekä opinnoissa että työnteossa. Listasimme omat suosikkikomentomme, jotta myös sinä pääsisit ottamaan niistä parhaan hyödyn irti.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 20.3.2018

Englannin kielen testi

Tee englannin kielen testi ja testaa, mitä tiedät englannin kielen lyhenteistä, slangisanoista, kieliopista ja liiketoimintaenglannista.

Lue lisää