Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili

TOP 20: Myyjän kysytyimmät ominaisuudet

Myyjän kysytyimmät ominaisuudet

Myynnin ammattilainen, näille taidoille on kysyntää!

Koulutus.fi kävi läpi joukon myyntialan työpaikkailmoituksia kartoittaakseen, mitä taitoja ja ominaisuuksia myynnin alan ammattilaisella tulisi olla. Saimme selville TOP 20 ominaisuutta, joita suomalaisilla markkinoilla toimivat myyntitehtäviä tarjoavat työnantajat eniten arvostavat.

Kokemus on valttia, vai onko?

Jos etsit uutta roolia myynnin parista tai haluat siirtyä alalle, ota huomioon, että aikaisempi kokemus myynnillisistä tehtävistä on todella arvostettua. Valmistaudu siis osoittamaan konkreettisesti, mitä olet edellisissä tehtävissäsi saanut aikaan. Vakuuttelu omista myyntitaidoista kalpenee hetkessä myynti- tai kasvulukujen rinnalla. Lukujen ohella myös tarinoilla on merkitystä. Oletko onnistunut "pelastamaan" jo menetetyksi luullun asiakkuuden? Kerro tämä haastattelijalle!

Kuten lähes missä tahansa muussakin työssä, suositukset ovat kovaa huutoa myös myynnin alalla. Myyntityöhön pyrkiessä suurin merkitys saattaa kuitenkin vanhan esimiehen näkemyksien sijaan olla asiakkaan referenssillä. Älä siis epäröi pyytää vanhalta tai nykyiseltä asiakkuudelta suositusta omasta toiminnastasi myyjänä – yleisesti ottaen ihmiset ovat erittäin auttamishaluisia tällaisissa asioissa.

Jos olet vasta siirtymässä alalle tai kokemusta on toistaiseksi vähän, valmistaudu osoittamaan potentiaaliselle työnantajalle työkokemuksen sijaan korkea motivaatiosi ja pettämätön asenteesi. Usein työpaikkailmoituksissa saatetaan kokemustoiveen ohella mainita, että "oikea asenne" korvaa kokemuksen puutteen. Useissa ilmoituksissa (24 %) arvostettiin myös työntekijän halua kehittyä tai kehittää itseään myyjänä. Hyvällä motivaatiolla ja asenteella on siis mainio mahdollisuus peitota kokemus myynnin työpaikkaa haettaessa.

Kielitaito kunniaan

Suomen kielen osaaminen niin kirjallisesti kuin suullisesti oli yksi halutuimmista myynnin ammattilaisen ominaisuuksista. Tutkituista ilmoituksista 55 % sisälsi tämän edellytyksen, vaikkakin osasta ilmoituksista erillinen maininta suomen kielen osaamisesta on saattanut jäädä oletusluontoisuutensa vuoksi pois. Englannin kieli nousi vielä suomeakin arvostetummaksi, kun 69 % ilmoituksista sisälsi odotuksen englannin taitamisesta. Muiden kielten voi sanoa loistaneen poissaolollaan, joskin ruotsin ja saksan kielen osaamista arvostettiin tai niiden osaaminen nähtiin etuna muutamissa ilmoituksissa.

Vastaa työmarkkinoiden vaatimuksiin

Alta löydät listan myyjän kysytyimmistä taidoista ja ominaisuuksista. Nämä toimivat niin hyvänä muistilistana omaa ammatillista kehittymistä pohtiessa kuin työkaluna työnhaussa. 

1. Myyntikokemus / näytöt myyntityöstä

79 %

2. Englannin kieli

69 %

3. Suomen kieli

55 %

4. Relevantti koulutustausta

50 %

5. Yrityksen toimialan tuntemus

48 %

6. Kommunikointitaidot (vuorovaikutus-, neuvottelu- ja esiintymistaidot)

45 %

7. Oma-aloitteisuus ja itsenäinen työote

38 %

8. Tuloshakuisuus

31%

9. Ratkaisukeskeisyys

31 %

10. Luonteva toimiminen asiakasrajapinnassa

29 %

11. Halu kehittyä / kehittää itseään myynnin huippuosaajaksi

24 %

12. Positiivisuus

24 %

13. Tiimityötaidot tai tiimihenkisyys

24 %

14. Aikaansaava ja aktiviinen työote

21 %

15. Ymmärrys liiketoimintaprosesseista ja yritysmaailmasta

21 %

16. Oikea asenne

21 %

17. Tietotekninen osaaminen (esim. MS Office)

21 %

18. Kyky suunnitelmallisuuteen tavoitteiden saavuttamiseksi

21 %

19. Yhteistyökyky eri sidosryhmien kanssa

17 %

20. Uusasiakashankinta

17 %

Haluatko kehittää osaamistasi?

Katso ainakin näiden koulutuskategorioiden tarjonta ja löydä tarpeisiisi sopiva kurssi:

Kielet  Kommunikointi Myyntitaidot

Selvityksessä oli mukana 42 työpaikkailmoitusta, joiden tehtävänimikkeet olivat account manager, asiakaspäällikkö, asiakkuuspäällikkö tai vastaava. Ilmoitukset ovat helmi- ja maaliskuun 2018 aikana julkaistuja ja ne on kerätty työpaikkailmoituksia julkaisevien internetsivustojen hakupalveluista.

Viimeksi päivitetty: 04 huhti 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 16.1.2019

TOP 20: Sairaanhoitajan kysytyimmät ominaisuudet

Sairaanhoitajakoulutuksen lisäksi sairaanhoitaja tarvitsee useita taitoja ja ominaisuuksia menestyäkseen hektisessä ammatissa. Koulutus.fi selvitti TOP 20 ominaisuutta, joita työnantajat juuri nyt etsivät tulevilta sairaanhoidon ammattilaisiltaan.

Ura
Lue lisää
Viimeksi päivitetty 25.6.2019

Mitä on osaamisen kehittäminen?

Osaamisen kehittäminen tarkoittaa sellaisten taitojen ja valmiuksien kehittämistä, jotka vievät sinua eteenpäin niin henkilökohtaisella tasolla ja kuin urallasi.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 20.4.2017

Koulutusalan kysely 2017 – Henkilöstöhallinto

Koulutus.fi:n vuosittainen Koulutuskysely toteuttiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös henkilöstöhallinnon ammattilaisten keskuudessa. Kyselyn tulokset osoittavat, että koulutusalan kehitysnäkymät pysyvät myönteisinä vuodelle 2017.

Lue lisää
Studentum.fi
Koulutusvinkkejä suoraan sähköpostiisi?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla! Saat koulutusvinkkejä ja tietoa ajankohtaisista teemoista osaamisen kehittämisen saralla.