Ohjelmoijat juttelevat tietokoneiden edessä.
28 tammi 2022

TOP 20: Ohjelmoijan kysytyimmät ominaisuudet

koulutus.fi kävi läpi joukon ohjelmointialan työpaikkailmoituksia selvittääkseen, mitä taitoja ja ominaisuuksia ohjelmointialan ammattilaisella tulisi olla. Saimme selville TOP 20 ominaisuutta, joita suomalaisilla markkinoilla toimivat ohjelmointitehtäviä tarjoavat työnantajat eniten arvostavat.

Ohjelmoinnin osaamisen tärkeys

Ohjelmoijan työtehtävistä haaveilevan kannattaa tiedostaa, että työnantajat arvostavat eniten aiempaa ohjelmointikokemusta ja näyttöjä ohjelmoinnin osaamisesta (43 %). Osaaminen on voitu hankkia esimerkiksi relevantin koulutuksen (33 %), työkokemuksen tai harrastusten kautta. Työhakemukseen kannattaa liittää esimerkit aiemmin tehdyistä projekteista, kuten vaikkapa Github-tili. Äläkä ylläty, jos joudut todistamaan osaamisesi työhaastattelutilanteessa.

Ohjelmointikielten ja työkalujen taitaminen

Lähes jokaisessa ilmoituksessa oli listattuna erilaisten ohjelmointikielten ja työkalujen osaaminen. Selainpuolen eli front end -ohjelmoijan paikkaa hakevalta toivottiin pääosin JavaScriptin ja Reactin osaamista. Sen sijaan palvelinpuolen osaajalta eli back end -ohjelmoijalta toivottiin pääasiassa Javan, C#:n ja Pythonin taitamista. Joissakin ilmoituksissa palvelinpuolen ohjelmoijan paikkaa hakevan toivottiin olevan kiinnostunut myös selainpuolen kehityksestä – ja sama toisin päin. Ohjelmointitehtävissä saatat siis päätyä ohjelmoimaan muillakin kielillä ja työkaluilla kuin mitä odotit. Siksi myös kehittymisen ja uuden oppimisen halu nähtiin hyvänä lisänä, kun ilmoituksista melkein kolmannes sisälsi kyseisen kriteerin.

Yksinäistä koodaamista?

Vaikka yleinen mielikuva on, että ohjelmoijat koodaavat yksikseen pimeässä huoneessa, se ei pidä paikkaansa – ainakaan työelämässä. Toki ohjelmointi on itsenäistä työtä, ja oma-aloitteisuutta ja itsenäistä työotetta tarvitaan (25 %). Projektin onnistumisen kannalta huudossa ovat kuitenkin vielä enemmän tiimityöskentelytaidot (30 %), sillä työtä tehdään tiiviisti tiimin kanssa. Edellisen lisäksi myös ongelmanratkaisutaidot (18 %) ja viestintätaidot (20 %) olivat toivottuja ominaisuuksia.

Alta löydät listan taidoista ja ominaisuuksista, joita ohjelmoijilta edellytetään juuri nyt.

1. Ohjelmointikokemus / näytöt ohjelmoinnin osaamisesta

43 %

2. JavaScript-kieli

38 %

3. SQL

35 %

4. Relevantti koulutustausta

33 %

5. Java-kieli

33 %

6. Halu kehittyä

30 %

7. Tiimityöskentelytaidot

30 %

8. React

30 %

9. C#-kieli

28 %

10. TypeScript

28 %

11. Oma-aloitteisuus ja itsenäinen työote

25 %

12. Python-kieli

25 %

13. Englannin kieli

23 %

14. Angular-sovellukset

23 %

15. Viestintätaidot

20 %

16. Perustietämys web-tekniikoista

18 %

17. Ongelmanratkaisutaidot

18 %

18. Ketterät menetelmät (esim. Agile, Scrum)

18 %

19. .NET

18 %

20. Node

18 %

Haluatko kehittää osaamistasi ohjelmointialan ammattilaisena?

Katso ainakin näiden koulutuskategorioiden tarjonta ja löydä tarpeisiisi sopiva kurssi:

Ohjelmointi Kommunikointi

Selvityksessä oli mukana 40 työpaikkailmoitusta, joiden tehtävänimikkeet olivat ohjelmistosuunnittelija, software developer, frontend developer ja backend developer. Ilmoitukset ovat marras- ja joulukuun 2021 aikana julkaistuja ja ne on kerätty Duunitori.fi-hakupalvelusta.

Viimeksi päivitetty: 28 tammi 2022

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 12.7.2019

Täydennyskoulutusta asianajajalle

Asianajaja antaa oikeudellista neuvontaa yksityishenkilöille ja yhteisöille. Asianajaja avustaa asianosaisia tuomioistuimissa ja muissa viranomaisissa. Asianajaja voi työskennellä itsenäisenä yrittäjänä, osakkaana yhtiömuotoisessa toimistossa, toisen palveluksessa tai julkisena oikeusavustajana. Työ on itsenäistä ja vaativaa asiantuntija- ja asiakaspalvelutyötä, joka vaatii salassapitovelvollisuut ...
Lue lisää
Viimeksi päivitetty 31.7.2019

Oppisopimusinfo

Oppisopimus on työpaikalla tapahtuvaa oppimista. Oppisopimusinfostamme löydät kattavasti tietoa oppisopimuskoulutukseen liittyvistä käytännön asioista.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 13.6.2021

Matleena Aarikallio kertoo MBA-opinnoistaan

“MBA-tutkinto on täydellinen yhdistelmä tiukkaa asiaa, konkreettisia esimerkkejä ja tärkeitä kestävän kehityksen teemoja”, sanoo vuoden 2021 MBA-stipendin saanut Matleena Aarikallio.

Lue lisää
studentum.fi
Tilaa uutiskirjeemme
Saat koulutusvinkkejä, tarjouksia ja uutisia suoraan sähköpostiisi.