Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili

Etsitkö etäkoulutusta? Kokosimme verkko- ja etäkoulutukset     Etäopiskelu-osioon

Ohjelmoinnin suosio kasvaa – mikä ohjelmointikieli sopii sinulle?

Oletko utelias ohjelmoinnin suhteen? Ohjelmoijan ammatti on entistä kysytympi. Mutta mitä sinun tulisi tietää eri ohjelmointikielistä? Ja mikä niistä voisi sopia parhaiten tarpeisiisi?

Ohjelmointikieli pitää sisällään erilaisia sääntöjä ja logiikkaa, joita hyödyntäen kirjoitetaan ohjelmaa. Kun otetaan huomioon yhteiskunnan yhä nopeampi digitaalinen edistys, ammattitaitoisten ohjelmoijien tarve kasvaa. Ohjelmoijia tarvitaan erilaisiin yhteiskunnallisiin tehtäviin, kulttuurista ja viihteestä julkiseen sektoriin ja infrastruktuuriin.

Kysymys kuuluukin, mitä ohjelmointikielillä pystyy luomaan? Se riippuu täysin siitä, mitä haluat luoda. Eri ohjelmointikielet sopivat eri tarkoituksiin. Siksi keräsimme viisi hyödyllisintä ohjelmointikieltä, jotka antavat sinulle hyvät eväät, mikäli haaveilet ohjelmoijan työstä.

Java

Java kehitettiin 90-luvun puolivälissä, ja se on yksi käytetyimmistä ohjelmointikielistä tänä päivänä. Kieli perustuu samaan syntaksiin kuin C ja C++ -kielet. Tehokkuutensa ja monipuolisuutensa ansiosta sitä pystyy käyttämään moniin eri tarkoituksiin, kuten yleiseen kehitykseen tai pelien ohjelmointiin.

Javan edut

 • Yksi Javan tärkeimmistä eduista on suuri tietorakenteiden- ja kehysten täydellinen kirjasto, jota hyödyntämällä monimutkaisia koodinpätkiä ei tarvitse kirjoittaa manuaalisesti.
 • Java on erittäin suosittu ohjelmointityökalu, jota käyttävät miljoonat ohjelmoijat. Erilaisten selvitysten mukaan Java on yleensä kärkipäässä, kun puhutaan käyttäjien määrästä.
 • Java on yhteensopiva useimpien käyttöjärjestelmien kanssa, johon lukeutuvat Windows, MacOS, Linux ja Solaris.

JavaScript

Samankaltaisesta nimestä huolimatta JavaScript eroaa Javasta. Kielet jakavat saman syntaksin eli kielioppisäännön, mutta yleisesti yhtäläisyyksiä ei ole paljoakaan.

Mikäli olet kiinnostunut web-kehityksestä, JavaScript sopii sinulle. Esimerkiksi verkkokaupan asiointiin liittyvät ominaisuudet ohjelmoidaan usein JavaScriptin avulla. Muita esimerkkejä ovat evästeperusteinen mainonta, ponnahdusviestit, painikkeet tai muu vuorovaikutteinen sisältö verkossa. Kieli on siis erittäin hyödyllinen, jos olet kiinnostunut työskentelemään web-kehityksen parissa.

JavaScriptin hyödyt

 • JavaScriptiä voi kirjoittaa suoraan selaimessa, eikä sinun tarvitse asentaa kehitysympäristöä tai muita kolmannen osapuolen sovelluksia.

 • Kieli on nopea ja kirjoitettu koodi voidaan useimmissa tapauksissa ajaa suoraan.

 • JavaScript on usein yhteensopiva monien kolmansien osapuolten sovellusten kanssa, mikä voi helpottaa ohjelmointia.

Python

Python on monipuolinen ja funktionaalinen ohjelmointikieli, joka on kehitetty monien ohjelmointikielten tavoin 90-luvulla.

Pythonilla voi kehittää erilaisia sovelluksia sekä puhelimiin että tietokoneisiin. Ohjelmointikielen käyttäjäystävällinen syntaksi on helpompi oppia kuin muut kielet. Helpon syntaksin varjopuoli on kuitenkin se, että Python-koodaajilla saattaa olla vaikeuksia sopeutua muihin ohjelmointikieliin.

Pythonin hyödyt

 • Yksi Pythonin vahvimmista ominaisuuksista on syntaksi, mikä tekee siitä käyttäjäystävällisemmän.

 • Pythonilla on hyvät yhteydet yksinkertaisiin ja vakaisiin koodikirjastoihin, jonka vuoksi monet ohjelmoijat pitävät kieltä hyvin tehokkaana.

 • Kielen lähdekoodi on avointa, jonka vuoksi sitä voi käyttää vapaasti erilaisiin tarkoituksiin.

C#

C#, jota kutsutaan usein myös nimellä ”C-sharp”, on 90-luvun lopulla kehitetty ohjelmointikieli. Vaikka C# perustuu C++-kieleen, sillä on eniten yhtäläisyyksiä Javan kanssa. Pythonin tavoin, C# on yksi suosituimmista kielistä aloittelijoiden keskuudessa.

C#-ohjelmointikieltä käytetään ensisijaisesti pelikehitykseen sekä Windows-pohjaisiin sovelluksiin. Kieli on integroitu hyvin Windowsiin, mutta se onkin ainoa käyttöjärjestelmä, jota C# voi käyttää.

C#:n hyödyt

 • Kielen yksinkertainen rakenne mahdollistaa monimutkaisen koodin toimittamisen helpommin.

 • Kuten monilla muilla kielillä, myös C#:lla on pääsy suuriin koodikirjastoihin.

 • C#:lla on hyvä suoja. Mikäli hakemuksesi hakkeroidaan, on hakkerin vaikeampi päästä lähdekoodiin käsiksi.

C++

C++:lla on samankaltaisuuksia C#:n kanssa, ja se perustuu C-kieleen. Mikäli osaat C-ohjelmointikieltä, opit helposti myös C++ ja C# -kieliä. C++ on artikkelin kielistä vanhin, sillä se on kehitetty jo 80-luvulla.

C++-ohjelmointikieltä käytetään usein ohjelmistojärjestelmien, ohjelmien sekä ensisijaisesti pelien ohjelmointiin. Vaikka C++ on monipuolisempi kieli verrattuna Javaan, on se tämän artikkelin kielistä hankalin oppia. Kielen opettelu on kuitenkin sen arvoista, sillä se on laaja ja tuotantotehokas. Monet suositut sovellukset, kuten Adobe-tuotteet, Chrome ja Paypal ovat kehitetty C++:lla.

C++:n hyödyt

 • Kielellä on helppo ohjelmoida suuria projekteja.

 • Tehokkuutensa ansiosta kielellä voi luoda projekteja tyhjästä.

 • C++:n syntaksi on samankaltainen kuin monilla muilla ohjelmointikielillä, mikä auttaa uuden kielen opettelussa.

Haluatko oppia ohjelmointia tai kehittää ohjelmointiosaamistasi?

Klikkaa alta ja löydä tarpeisiisi sopiva ohjelmoinnin kurssi!

Ohjelmoinnin koulutuksia

Viimeksi päivitetty: 01 heinä 2019

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 3.2.2020

6 johtamistyyliä – ja miten niitä tulisi käyttää

Tiedätkö, millainen on oma johtamistyylisi? Tutustu kuuteen tyypilliseen johtamistapaan ja opi soveltamaan eri tyylejä osaksi johtajuuttasi!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 17.4.2019

Kasvun ajattelu ja tavoitteet – Oletko Muuttumaton Meri vai Kasvun Kalle?

Mitä unelmien saavuttamiseen tarvitaan? Menestyminen lähtee ajatuksista, jotka voivat toimia eduksesi tai sinua vastaan.

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 4.7.2019

Kattava osaaminen auttaa myös sosiaali- ja terveysalalla

Miten sosiaali- ja terveysalalla työskentelevät viihtyisivät ja jaksaisivat töissä paremmin, eivät haluaisi vaihtaa alaa tai jopa palaisivat takaisin alan töihin?

Lue lisää
studentum.fi
Koulutusvinkkejä suoraan sähköpostiisi?
Tilaa uutiskirjeemme ja pysy ajan tasalla! Saat koulutusvinkkejä ja tietoa ajankohtaisista teemoista osaamisen kehittämisen saralla.