Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili

Tunnetko itsesi huijariksi töissä?

Huijarisyndroona

Tuntuuko sinusta, että olet saanut työpaikkasi kuin taivaanlahjana sen sijaan, että olisit todella ansainnut sen? Olet jollain tavalla suurennellut osaamistasi ja saanut työpaikan sen turvin? Odotat kämmenet hioten hetkeä, jolloin kollegoille paljastuu "totuus".

Et ole yksin! Tutkimukset osoittavat, että jopa 70% ihmisistä potee niin sanottua huijarisyndroomaa joskus elämässään. Koulutus.fi kokosi 5 vinkkiä, jotka auttavat sinua pääsemään eroon negatiivisista ajatuksista!

Miten tiedät potevasi huijarisyndroomaa?

Onko vastauksesi "Kyllä" johonkin seuraavista väittämistä? Se voi tarkoittaa, että sinua piinaa huijarisyndrooma.

  • Pidät onnistumisiasi tuurina tai sattumana.
  • Olet huolissasi, että muut huomaavat, ettet ole työpaikkasi tai roolisi arvoinen.
  • Koet, että olet huijannut muita uskomaan, että olet parempi kuin oikeasti oletkaan.
  • Sinusta tuntuu, että toiset liioittelevat menestystäsi tai onnistumisiasi.
  • Pelkäät päätöksentekoa, ettet vain tekisi vääriä päätöksiä ja näin ollen "epäpätevyytesi" tulisi huomatuksi.

5 vinkkiä, joilla parannat itsesi huijarisyndroomasta

1. Hyväksy, että sinulla on ollut ainakin hieman osaa omiIn onnistumisiisi

Tuuria? Osuva ajoitus? Sattumaa? Ehkä joskus, mutta jos toistuvasti menestyt tekemisissäsi, on aika ymmärtää ja hyväksyä, että yhteinen tekijä onnistumisissa on itse asiassa sinä itse. On paljon ihmisiä, jotka samoin edellytyksin eivät olleet edes puoliksi yhtä hyviä kuin sinä.

Onko kuinka todennäköistä, että olisit onnistunut huijaamaan niin rekrytoijaa, esimiestäsi kuin työtovereitasi siitä, että olet tarpeeksi hyvä tähän työhön?

2. kokoa saamasi positiivinen palaute saatavillesi

Huonoina päivinä saattaa kaivata pientä tsemppausta, ettei joutuisi "olen-huijari-ja-epäpätevä-työntekijä" -kierteeseen. Siksi huijarisyndroomasta kärsivän voi olla hyvä aloittaa keräämään yhteen kaikki se positiivinen palaute, jota on eri muodoissa omalle kohdalle osunut. Palautteet voi kerätä esimerkiksi sähköpostikansioon, Word-dokumenttiin tai vaikka päiväkirjaan. Pointti on, että palaute on helposti saatavilla sitä tarvitessasi.

3. Sano se ääneen!

Kenties huonoin puoli huijarisyndroomassa on se, että siitä kärsivä kokee olevansa aivan yksin asian kanssa. Jos kuitenkin uskaltaudut nostamaan asian esiin jonkun kanssa, tulet varmasti saamaan suuren helpotuksen - ja todennäköisesti myös mojovat naurut päin naamaa. Voi toisaalta olla, että keskustelutoverisi kokee samanlaisia tunteita ja asiasta keskustelemalla saatte molemmat objektiivisemman näkökannan omiin kykyihinne ja suorituksiinne. Tämän vinkin kanssa et siis voi mennä vikaan!

4. Uskalla tehdä päätöksiä ja uskalla epäonnistua

Fakta on, että päätöksen tekemättä jättäminen ei yleensä ole niin turvallista kuin voisi luulla, vaan pikemminkin päinvastoin, sillä olet juuttunut ahdistavaan tilanteeseen ja unohtanut mahdollisuutesi kehittyä. Rohkea päätös johtaa sinut tuloksesta riippumatta ainakin eteenpäin! "Uskalla voittaa" ja "virheistä oppii." Kliseistä? Jep. Helpommin sanottu kuin tehty? Ei.

5. Tunnusta, jos et tiedä jotain

Jotta et todella muuttuisi huijariksi, tulee sinun uskaltaa myöntää, kun et tiedä vastauksia esitettyihin kysymyksiin tai ongelmatilanteisiin. Tuo esille, mitä tiedät varmuudella, ja muun asian osalta voit sanoa, että otat selvää. Arvaaminen tai luuloihin perustuva vastaaminen voi johtaa siihen, että sinua pidetään epäluotettavana. Uskalla olla väärässä, mutta muista myös olla rehellinen siitä, mitä et tiedä!

Tunnetko itsesi edelleen huijariksi? Koulutuksen tuoma varmuus voi osaltaan auttaa huijarisyndrooman selättämisessä. Voit aloittaa etsimällä täydennyskoulutusta omalta alaltasi. Apua voi saada myös esimerkiksi henkilökohtaisen kehittymisen koulutuksista tai hyvinvointialan koulutuksista.

Viimeksi päivitetty: 19 loka 2018

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 3.12.2018

Mindfulness – kuusi helppoa harjoitusta työpäivääsi

Oletko valmis kokeilemaan jotain uutta töissä, jos se vähentää stressiä ja ahdistusta? Entä jos yöunesi, luovuutesi ja keskittymisesi paranevat? Positiivisten tutkimustulosten myötä yhä useammat yritykset ympäri maailmaa ovat havainneet mindfulnessin hyvät puolet. Mutta mitä on mindfulness ja vaikuttaako se todella työpäivään?

Teemat: Hyvinvointi , Stressi
Lue lisää
Viimeksi päivitetty 19.4.2018

TOP 20: Ohjelmoijan kysytyimmät ominaisuudet

Koulutus.fi kävi läpi joukon ohjelmointialan työpaikkailmoituksia kartoittaakseen, mitä taitoja ja ominaisuuksia ohjelmointialan ammattilaisella tulisi olla. Saimme selville TOP 20 ominaisuutta, joita suomalaisilla markkinoilla toimivat ohjelmointitehtäviä tarjoavat työnantajat eniten arvostavat.

Teemat: Kommunikointi , Ura
Lue lisää
Viimeksi päivitetty 7.2.2018

5 vinkkiä parempaan johtajuuteen

Johtajana toimiminen on sekä jännittävää että haastavaa. Mutta millainen on hyvä johtaja? Olet sitten juuri johtajana aloittanut, tai jo pidempään työtä tehnyt – kehittyä voit aina. Kysyimme viideltä johtajalta, mitkä tekijät heidän mielestään tekevät hyvän johtajan.

Teemat: Johtaminen , Ura
Lue lisää

Etsitkö koulutusta?

Koulutus.fi:n ilmaisen tarjouspyyntöpalvelun kautta saat apua koulutusten etsintään.

Täytä lomake tästä

Tarjouspyyntöpalvelu

Tilaa uutiskirjeemme
Tilaa uutiskirje työelämän koulutuksista.
joulukuu 2018
ma
ti
ke
to
pe
la
su
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6