🎓 MBA-stipendin haku on avattu! Hae stipendiä 16.6. mennessä »

Pohjoisesta puhaltaa – kestäviin ja merkittäviin ratkaisuihin tähtäävälle Matleena Aarikalliolle ensimmäistä kertaa jaettava MBA-stipendi

Nyt ensimmäistä kertaa myönnetyn MBA-stipendin saajaksi on valittu oululainen Matleena Aarikallio, jonka intohimoinen ja määrätietoinen asenne sekä pyrkimys yhteiskunnallisesti vaikuttaviin ratkaisuihin vakuutti stipenditoimikunnan.

Matleena Aarikallio

Nyt marraskuussa 2020 ensimmäistä kertaa myönnetyn MBA-stipendin saajaksi on valittu oululainen Matleena Aarikallio, jonka intohimoinen ja määrätietoinen asenne sekä pyrkimys yhteiskunnallisesti vaikuttaviin ratkaisuihin vakuutti stipenditoimikunnan. Stipendin myöntää Aalto EE, ja haku toteutettiin yhteistyössä koulutus.fi:n kanssa. Haastattelimme Matleenaa ja kysyimme tarkemmin hänen arvoistaan, urastaan ja tulevaisuuden suunnitelmista.

Matleena Aarikallio, 39,  on työskennellyt viimeiset kymmenen vuotta maahanmuuttajien kotouttamiseen, työllistymiseen ja yrittäjyyden edistämiseen liittyvien asioiden parissa. Tällä hetkellä hän työskentelee Startup Refugeesin Pohjois-Suomen johdossa.

Takana on useamman kuukauden kestänyt intensiivinen hakuprosessi, johon on sisältynyt muun muassa kaksi haastattelukierrosta. Ei ole kulunut päivääkään, kun Matleena ei olisi kuluneina viikkoina pyöritellyt MBA-stipendiin liittyviä asioita mielessään. Valinnan jälkeen asia on ollut vielä vahvemmin ajatuksissa.

“On tässä ollut todellakin sulattelemista. Pikkuhiljaa alan uskoa, että tämän on totta”, Matleena sanoo.

Stipendin hakeminen ei ollut läpihuutojuttu

MBA-stipendihaku oli auki koulutus.fi:ssä 15.6.–16.8. välisen ajan.

“Kiinnostuin MBA-tutkinnosta heinä-elokuun taitteessa, kun juttelin perheeni kanssa urastani. Olen saanut paljon aikaiseksi, mutta oman teoriaosaamisen rajat alkavat tulla vastaan. Olen oppinut työtä tekemällä, mutta tarvitsen erilaista osaamista kehittyäkseni. Äitini ehdotti MBA-tutkintoa, ja aloin harkita asiaa. Googlettelin hieman, ja törmäsin MBA-stipendihakuun, joka tuntui mahtavalta mahdollisuudelta”, Matleena kertaa.

Alkuun hän jätti vielä hakemuksen täyttämättä, sillä stipendin saaminen tuntui kaukaiselta ajatukselta. 

“Ajattelin, ettei minulla ole mitään saumaa. Varmasti hakijoiden joukossa olisi liikemaailmasta mahtavia, osaavia tyyppejä. Lopulta päätin kuitenkin, että haen. Olin rakennellut mielessäni ajatusta, että ehkä sittenkin. Kun haun päätyttyä sain tiedon valintaprosessissa etenemisestä, en ole jarrutellut enää yhtään!”

Vahva oikeudentaju ajanut puolustamaan heikompia

Matleenan epäröinti hakemusta tehdessä kertoo hänelle tyypillisestä vaatimattomuudesta. 

“Annan kyllä mielelläni kunniaa muille, kun he ovat onnistuneet työssään. Itseäni minun on hankala ylistää, mutta onnistuneista työprojekteista puhun mielelläni.”

Matleena on jo nuoresta iästä asti ollut heikompien puolella.

“Minulla on vahva oikeudentaju, ja esimerkiksi koulukiusaamiseen olen aina puuttunut äänekkäästi. Samanlainen olen edelleen. En osaa antaa tällaisten asioiden olla”, Matleena kertoo.


"Tykkään itse puhua minulle tärkeistä teemoista hyvinkin kiihkeästi. Haluan tehdä asioita, jotka ovat kestäviä ja yhteiskunnallisesti tai yleismaailmallisesti kehittäviä."

– Matleena Aarikallio


“Ihailen ystävissäni sellaista tietynlaista kevyttä otetta elämään. Tykkään itse puhua minulle tärkeistä teemoista hyvinkin kiihkeästi. Haluan tehdä asioita, jotka ovat kestäviä ja yhteiskunnallisesti tai yleismaailmallisesti kehittäviä. Uskon, että olen lähipiirissänikin onnistunut ravistelemaan ja muuttamaan ihmisten ajattelutapoja esimerkiksi maahanmuutosta ja hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä. Innostun spontaanisti uusista innovaatioista ja joudun usein jarruttelemaan haluani olla mukana kaikessa”, Matleena jatkaa. 

Esimiehenä Matleena saa valtavasti energiaa ja iloa muiden ja tiimin onnistumisista. 

“Osaan iloita muiden onnistumisista, ja koen niistä vilpitöntä riemua. Tämä on yksi niistä asioista, jotka tekevät minusta hyvän esihenkilön”, Matleena sanoo.

Opettajakoulutuksen kautta kolmannelle sektorille

Matleena on kotoisin Kuopiosta, mutta muutti Helsingin Meilahteen 16-vuotiaana aloittaakseen opinnot kansainvälisessä lukiossa. Lukion loppupuolella hän kiinnostui kasvatustieteistä, ja pääsi sisään opettajakoulutukseen sekä Helsinkiin että Ouluun. Valinta kohdistui ehkä hieman yllättäen Ouluun, kun Matleena huomasi siellä vierailtuaan viihtyvänsä kaupungissa.

“Huomasin aika nopeasti opintojeni aikana, että opettajuus ei olekaan se oma juttu. Opintoja sai onneksi modata aika vapaasti omien kiinnostuksen kohteiden mukaan, mutta alanvalinta mietitytti kyllä. Valmistumisen jälkeen siirryin sitten kolmannen sektorin työtehtäviin. Pedagogisesta pätevyydestä on ollut monessa hyötyä, joten enää en missään nimessä ajattele opiskelleeni väärää alaa.”

Matleenan ensimmäinen kolmannen sektorin työprojekti käsitteli maahanmuuttajanaisten kotouttamista ja työllistymisen edistämistä. Tuo ensimmäinen kosketus työhön vei heti mennessään, ja kaikki Matleenan tekeminen on sen jälkeen liittynyt maahanmuuttajien kotouttamiseen ja työllistymiseen. Hän on työskennellyt eri sukupuolta olevien ja eri-ikäisten maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden kanssa. 

Lisäksi Matleenan perhe toimii tukiperheenä kolmelapsiselle turvapaikanhakijaperheelle.

“Maahanmuuttajien kotouttaminen on meidän kaikkien asia”

Maahanmuuttajien kotouttamisen helpottaminen  ja työllistymisen edistäminen vaativat tiettyjä rakenteellisia muutoksia yhteiskunnassa. Matleenalla on kuitenkin selkeä viesti meille kaikille: 

“Ihmisten sopeutuminen osaksi yhteiskuntaa on meidän kaikkien asia. Yhteiskunnan, yritysten, yksilöiden. Kehottaisin miettimään, pitääkö vaikkapa taksikuskin osata aina täydellistä suomea, vai voisiko kyytiläinen auttaa esimerkiksi osoitteen kanssa? Onko virheetön kieli tärkeämpää kuin työllistyminen?”

Suomalainen yhteiskunta on rakennettu töiden tekemisen ympärille. Tullakseen osaksi yhteiskuntaa maahanmuuttajien on päästävä työhön kiinni.

“Tällä hetkellä maahanmuuttajien ja turvapaikanhakijoiden työllistymistä hidastaa etenkin se, että moneen työhön vaaditaan suomalainen tutkintokoulutus. Toivoisin, että työn tekemistä ja työllistymistä helpotettaisiin. Voisi olla vaihtoehtoisia tapoja, eikä aina tarvitsisi esimerkiksi osata viimeisen päälle lukea ja kirjoittaa, jotta voisi tehdä töitä. Kokonaisen tutkinnon suorittaminen vie aikaa ja myös yhteiskunnan varoja”, Matleena muistuttaa.

Turhautumisten kautta onnistumisiin

Matleena on kohdannut uransa aikana paljon haasteita ja turhautumisen hetkiä. 

“Monet työllistymiskysymysten haasteista eivät liity yksilöön, vaan yhteiskunnan rakenteisiin. Niitä on hankala muuttaa. Sellaiset hetket todella turhauttavat, kun tieto ei vaikkapa liiku kunnolla tai kun tekemäämme työtä ei tunnisteta – toiset kaipaavat työntekijöitä ja voivottelevat tekijäpulaa, vaikka työhön haluavia ihmisiä olisi toisaalla jonoksi asti.”


"Monet työllistymiskysymysten haasteista eivät liity yksilöön, vaan yhteiskunnan rakenteisiin."

– Matleena Aarikallio


“Olen myös oppinut, että joitain byrokratian tuulimyllyjä vastaan ei välttämättä kannata pyristellä. Te-toimistojen käytänteet olivat alkuun itselleni hyvin vieraat, ja yhteistyön käynnistyessä tiettyjen prosessien joustamattomuus vaati totuttelua. Meillä on kuitenkin Oulussa hyvät ja luottamukselliset suhteet Te-viranomaisiin ja kehitämme yhteistyötä jatkuvasti.”

“Vuoden 2018 Oulun seksuaalirikokset aiheuttivat ymmärrettävästi paljon pelkoa ja vihaa, jotka tekivät hallaa tekemällemme hyvälle työlle. Ensimmäistä kertaa tekemääni työhön liittyi häpeän tunnetta, koska moni liitti sen ikäviin tapauksiin.”

Haasteet ovat toimineet myös henkilökohtaisina kasvun paikkoina.

“Ensimmäisessä työprojektissani sain aikamoisen tulikasteen, kun sekä projektipäällikkö että projektikoordinaattori lähtivät samaan aikaan toisiin tehtäviin. Aloitin työni googlettamalla, mitä projektityö on. Pitkälle on tultu siitä”, Matleena nauraa.

Turhautumisia enemmän matkan varrelle on osunut onnistumisia.

Nykyisessä työssään Startup Refugeesilla Matleena on toiminut kolmen vuoden ajan. Startup Refugees on vuonna 2015 syntynyt sosiaalinen innovaatio, jossa tuetaan turvapaikanhakijoiden, pakolaisten ja muiden maahanmuuttajien työllistymistä ja yrittäjyyttä.

“Olemme kehittäneet nopean työllistämisen toimintamallin tukemaan maahanmuuttajien työllistymistä sekä vastaamaan työvoiman saatavuuden haasteisiin monilla aloilla. Kehittämämme yrittäjyysohjelma tukee muualta Suomeen muuttaneiden polkua kohti yrittäjyyttä Suomessa. Tämän työn aloittaminen on ollut yksi urani käännekohtia”, Matleena kertoo.


"Kun haluaa saada todellista vaikuttavuutta aikaiseksi, on välillä hyväksyttävä, että työ on hidasta."

– Matleena Aarikallio


“Kun haluaa saada todellista vaikuttavuutta aikaiseksi, on välillä hyväksyttävä, että työ on hidasta. Hieno esimerkki on taannoin Hesarissakin uutisoitu Ojala Groupin rekrytointikeissi, jossa pienellä paikkakunnalla Sievissä sijaitsevalle tehtaalle tarvittiin kipeästi metallialan työntekijöitä. Kokeilu alkoi yhdestä henkilöstä, kun pietarsaarelainen Ali aloitti Ojala Groupilla. Ensin seurattiin, miten työt sujuivat ja miten Ali viihtyi työssä ja paikkakunnalla. Molemmat osapuolet olivat tyytyväisiä, ja vähitellen parin vuoden aikana kokeiluun otettiin lisää tekijöitä. He ovat tuoneet yritykselle valtavasti lisäarvoa. Pitkäjänteisyyttä on tässä työssä tosiaankin oltava.”

Matleena on saanut aiemminkin tunnustusta osaamisestaan, sillä hänelle myönnettiin Oulun seudun Vihreät naiset ry:n Naisen työ -tunnustus vuonna 2018 turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien kotoutumisen ja työllistymisen eteen tehdystä työstä.  

MBA-tutkinto käännekohta uralle

Matleena uskoo, että MBA-tutkinto tulee mullistamaan hänen elämänsä. 

“Tuntuu siltä, että valtavat ovet jonnekin ovat nyt avautuneet, ja uskon pystyväni tekemään aiempaa suurempia asioita. Jos lasten saamista ei lasketa, mitään näin suurta minulle ei ole koskaan tapahtunut!”

Matleena myös odottaa tutustuvansa muihin tutkinnon suorittajiin ja pääsevänsä keskustelemaan tiiviisti ryhmän kanssa. 

“On hienoa, kun ihmiset tulevat eri taustoista ja ajattelevat asioista eri tavalla. Keskusteluista aukeaa usein jotain mahtavaa. Itse hermostun harvoin, vaikka kanssani oltaisiin eri mieltä. Jos joku ajattelee ihan eri tavalla kuin minä, minua kiinnostaa, miksi. Että ihanko oikeasti ajattelet noin? Kerro lisää! Maahanmuuttokriittiset mielipiteetkin kiinnostavat lähinnä siitä näkökulmasta, että mitä asioita ajatusten taustalla on. Syynä ajatteluun voi olla tietämättömyyttä ja kokemattomuutta tai pelkoa”, Matleena toteaa.

Omassa osaamisessaan ja työoganisaatiossaan Matleena tunnistaa tiettyjä kehittämiskohteita, joita hän haluaisi lähteä työstämään MBA-tutkinnosta saamillaan opeilla.

“Teemme mahtavia juttuja ja tuloksemme ovat upeita, mutta kamppailemme ajankäytön kanssa. Paikoitellen tuntuu siltä, että rakennamme lentokonetta samaan aikaan kuin lennämme sitä. Tämä on tyypillistä startup-maailmassa. Toivon oppivani erityisesti johtajuudesta, liiketoiminnasta ja strategia-ajattelusta. Odotan sitä, että voisin toimia ikään kuin ylimääräisenä resurssina Startup Refugeesille ja tukea kollegojani pysähtymään ja suunnittelemaan asioita rauhassa.”

Matleenaa vie elämässään ja urallaan eteenpäin usko ihmiseen ja tämän kykyyn muuttaa asioiden tilaa.


"Ihmiset valitettavan harvoin näkevät omaa potentiaaliaan, mahdollisuuksiaan tai rooliaan muutoksen aikaan saamiseksi etenkin, jos ongelmat ovat liian suuria. "

– Matleena Aarikallio


“Ihmiset valitettavan harvoin näkevät omaa potentiaaliaan, mahdollisuuksiaan tai rooliaan muutoksen aikaan saamiseksi etenkin, jos ongelmat ovat liian suuria. Kuitenkin uskomaton voima – ihme suorastaan –  piilee siinä, kun tämä potentiaali vapautetaan ja ihminen oivaltaa olevansa merkittävä osa sitä kaikkea mitä yhteiskunnassa ja maailmassa tapahtuu. Uskon myös, että aina on jotain tehtävissä. Siksi ei pidä luovuttaa”, Matleena summaa.

Lisää stipendistä voit lukea täällä.


Mainokset