🎓 MBA-stipendin haku on avattu! Hae stipendiä 16.6. mennessä »

Mitä huimempi oppimiskäyrä, sitä enemmän Kaisa Kannuksela innostuu

Suomen Pakolaisavun kotimaan ohjelmajohtajana työskentelevällä Kaisa Kannukselalla on takanaan yli vuosi MBA-opintoja.

Lähikuvassa käsi, joka kirjoittaa sinisellä kynällä

Kaisa KannukselaKuva: Julius Töyrylä 

Vuoden 2022 MBA-stipendiaatti Kaisa Kannukselalla on takanaan reilu vuosi Aalto MBA -opintoja, jotka alkoivat tammikuussa 2022. 

Kaisa on haastatteluhetkellä aloittanut juuri uudessa pestissä Suomen Pakolaisavun kotimaan ohjelmajohtajana. Takana on vauhdikas alkuvuosi muuttuvien työkuvioiden ja MBA-opintojen parissa – ja mahtuipa elämään muutto uuteen kotiinkin. 

Kysyimme Kaisan kuulumisia ja ajatuksia edenneistä MBA-opinnoista huhtikuussa 2023. 

Lue Kaisan aiempia kuulumisia: Kevät 2022 | Syksy 2021

 Uusi pesti motivoi ja innostaa 

MBA-opinnot ovat olleet tiivisti mukana Kaisan elämässä viimeisten puolentoista vuoden ajan. 

“Minulle kuuluu hyvää! Viime yön unet tosin jäivät lyhyeksi, kun tänä aamuna palautettava lopputehtävä ei ollut valmis vielä eilisillan vaalituloslähetyksen alkaessa. Heräsin aamulla normaalia aikaisemmin viimeistelemään tehtävän”, Kaisa tunnustaa. 

Kulunutta vuotta hän kuvailee kiireiseksi. 

“Paljon on tapahtunut niin työelämässä kuin opinnoissakin. Opinnot ovat edenneet mainiosti. Meillä on nyt meneillään Business Project, joka alkoi viime joulukuussa ja jatkuu syksylle. Olen myös päässyt opiskelemaan odottamiani valinnaisia moduuleja”, hän kertaa. 

Kaisan kevättä ovat siivittäneet paitsi opinnot, myös aloitus uudessa työssä ja valintaa edeltäneet soveltuvuusarvioinnit.  

“Siirryin viime elokuussa Suomen Pakolaisavulle ensin väestösuhdeyksikön päällikön pestiin. Se oli todella innostava siirtymä! Pääsin johtamaan strategista muutosta ja asiantuntijoita sekä työskentelemään mielenkiintoisten ilmiöiden ja teemojen parissa. Nyt huhtikuun alussa aloitin Pakolaisavulla kotimaan ohjelmajohtajana." 

Kesällä 2022 ennen siirtymää Suomen Pakolaisavulle Kaisa työskenteli viisi viikkoa edellisen työnantajansa Punaisen Ristin kansainvälisen avun komennuksella Romaniassa Ukraina-avustusoperaatiossa. Hän tuki Romanian Punaisen Ristin työntekijöitä ja vapaaehtoisia, jotta Ukrainasta paenneiden ihmisten tarpeet, toiveet ja palaute huomioitaisiin mahdollisimman hyvin avustustoiminnassa. Vaikka päivätyö on vaihtunut uuteen, Kaisa on edelleen Suomen Punaisen Ristin avustustyöntekijäreservin jäsen. 

Ryhmäprojektissa on sukellettu konkretiaan 

Kaksivuotisten MBA-opintojen aikana tehdään ryhmätyönä MBA Business Project -työ. Siinä opitut teoriat ja työkalut otetaan käyttöön tosielämän liiketoimintahaasteissa. 

Ryhmien aiheet valikoidaan niin, että halukkaat valmistelevat oman ideansa yhdessä mahdollisen projektikumppaninsa kanssa ja pitchaavat sen muille osallistujille. Parhaat ideat valitaan toteutettaviksi. 

Jokainen voi esittää toiveen siitä, mitkä projektit olisivat itselle kaikkein mieluisimpia. Tämän jälkeen Aalto EE käy toiveet läpi ja rakentaa niiden ja ryhmäläisten osaamisen pohjalta mahdollisimman monipuolisia ryhmiä. 

Kaisa on ryhmässä, joka tekee projektia Oma maa -luomuosuuskunnan kanssa. Oma Maa on osuuskunta, joka harjoittaa uudistavaa kumppanuusmaataloutta yhdessä Lassilan ja Kaukon luomutilojen kanssa Tuusulassa. Osuuskunnan keskeisenä tavoitteena on olla mukana purkamassa globaaliin ruuan tuotantoon liittyviä kestämättömiä malleja muuttamalla ruoan tuotantoa, jakelua ja kulutusta. 

MBA-opinnoissakin keskeisessä asemassa oleva kestävän kehityksen näkökulma on Oma Maan toiminnan ytimessä, mutta toimintaa voi kehittää taloudellisesti kestävämpään suuntaan. Projektin tavoitteena on tukea Oma Maata löytämään ratkaisuja taloudellisen ja operatiivisen resilienssin kysymyksiin.  

“Tämä case on arvopohjainen ja innostava – juuri kestävyyteen liittyvää projektia toivoin pääseväni tekemään. On myös upeaa, että ryhmässämme on erilaisia osaajia, jotka täydentävät toistensa osaamista. Meiltä löytyy muun muassa yhteiskunnan ja sosiaalisten liikkeiden, palvelumuotoilun, talouden ja taloushallinnon sekä logistiikan osaamista, ja siksi meillä on monta eri näkökulmaa käsittelemiimme aiheisiin”, Kaisa kertoo. 

Prosessikirjoittamisesta löytynyt itselle sopiva opiskelumetodi 

Kaisa tiedostaa, että hänellä on ollut alkuvuonna tarjottimellaan poikkeuksellisen paljon. Opinnot, uudet työkuviot ja muutto ovat vieneet kapasiteettia. 

“Alussa opintojen ja työn yhdistäminen sujui itselläni keveämmin, kun opintoteematkin olivat tutumpia. Nyt olen päässyt uppoutumaan talouspuolen moduuleihin. Ne ovat sujuneet hyvin, mutta olen tehnyt niiden eteen ajallisesti enemmän töitä kuin alun moduuleihin. Oppimiskäyrä on ollut huima, mikä motivoi valtavasti”, Kaisa iloitsee. 

“Näin monen asian yhdistäminen vie kyllä voimavaroja. Olen iloinen ja inspiroitunut ja oppinut todella paljon, mutta samalla ajanjakso on ollut kuormittava”, Kaisa toteaa. 

Kaisan työskentelyä ja ajanhallintaa on auttanut prosessikirjoittaminen, jonka hän on todennut itselleen sopivaksi opiskelumetodiksi jo aiemmin. 

“Varaan lopputehtäviä varten vähintään kolme kirjoitussessiota. Ensimmäisessä luonnostelen ajatuksiani ylös, toisessa vien tekstiä eteenpäin ja kolmannessa viimeistelen. Metodi on toiminut itselleni hyvin. Sessioiden välissä pidän taukoa, jotta saan etäisyyttä aiheeseen. Voin sitten lähestyä sitä uusin silmin ja joko todeta olevani oikeilla jäljillä tai tekstin kaipaavan vielä jotakin”, Kaisa kertoo. 

Prosessimainen tekeminen on toiminut opintojen johtotähtenä, ja sen avulla Kaisa on pystynyt suorittamaan laadukkaasti kaikki moduulit aiheesta ja haastavuudesta riippumatta. 

Arvokkaita keskusteluja johtamisesta 

Kaisa odotti ennen opintojen alkua erityisesti ihmisiin tutustumista. Ryhmäytymistä on tapahtunut paitsi moduulien aikana, myös vapaamuotoisissa illanistujaisissa sekä kesä- ja joulujuhlissa. 

“Olen tutustunut huikeisiin tyyppeihin! Ryhmämme WhatsApp on myös ollut aktiivinen. Sieltä saa hyvää vertaistukea – esimerkiksi juuri eilen illalla, kun moni viimeisteli erään moduulin lopputehtävää vaali-illan lomassa”, Kaisa sanoo. 

Kaisa on ollut opinnoissa fyysisesti läsnä aina kun se on ollut mahdollista. Hän on nauttinut muiden kanssa samassa tilassa opiskelusta ja kasvokkaisista kohtaamisista. 

Kaisa on myös ottanut itse aktiivisesti osaa varsinaisten opintojen ulkopuoliseen toimintaan. Hän on järjestänyt kolme Lunch and Learn -sessiota, joihin hän kutsui johtamisen ammattilaisia keskustelemaan ajankohtaisista johtamiseen liittyvistä teemoista. Kaisa kopioi konseptin aiemman vuoden osallistujilta, jotka kutsuivat myös Kaisan MBA-ryhmän osallistujia mukaan omiin lounastapaamisiinsa. 

“Päätin järjestää meillekin inspiroivia lounashetkiä. Aloitin kartoittamalla ryhmäläisillämme olevia kontakteja ja kiinnostuksia. Niiden pohjalta otin yhteyttä mahdollisiin lounasvieraisiin, sovin lounaan, keräsin ilmoittautumiset ja etukäteiskysymykset. Lounastapaamisissa toimin tarvittaessa keskustelun fasilitoijana”, Kaisa kertoo. 

Vieraina lounastapaamisissa on ollut Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen, Tekirin toimitusjohtaja Riikka Kouhi sekä Olympiakomitean seura- ja jäsentoimintayksikön johtaja Jaana Tulla

“Lounassessioista on pidetty kovasti, ja Jaana Tulla sanoi ottavansa idean käyttöön itsekin. On ollut palkitsevaa järjestää tilaisuuksia, joissa käydään hedelmällistä, oppimista mahdollistavaa keskustelua”, Kaisa iloitsee. 

Vaikka paljon on jo viety käytäntöön, valjastamatonta potentiaalia on vielä 

Kaisalle tärkeä osa oppimisprosessia on puhua auki oppimaansa ja reflektoida sitä kollegojen kanssa. Hän myös mielellään linkittää opitut asiat omaan työhön. 

Suomen Punaisella Ristillä työskennellessään Kaisa sai silloiselta esihenkilöltään kehuja siitä, että toi aktiivisesti MBA-oppeja työarkeen ja sisäisiin keskusteluihin. Hän on halunnut jatkaa samalla linjalla. 

“Tiimissäni on ollut tarvetta keventää prosesseja, jotta tilaa jää enemmän asiantuntijuudelle. Tähän olemme paneutuneet. Uudessa roolissani kotimaan ohjelmajohtajana työskentelen strategiajohtamisen ja ihmisten johtamisen tehtävissä, joihin MBA-opinnoista riittää paljon ammennettavaa”, Kaisa kertoo. 

Tähänastisten opintojen yhdeksi kohokohdaksi Kaisa mainitsee Pekka Mattilan luotsaaman Leading Change -moduulin, josta Kaisa kävi kiittämässä Pekkaa henkilökohtaisesti moduulin päätyttyä. Myös Ben Nothnagelin Self-leadership on jäänyt erityisesti mieleen. 

“Minulla on työssäni erinomaiset edellytykset hyödyntää oppimiani asioita. Vaikka olen vienyt käytännön tasolle jo monta asiaa, potentiaalia on vielä paljon. Suomen Pakolaisavulla on alkanut uusi strategiakausi, mikä luo kutkuttavat asetelmat viedä organisaatiota eteenpäin uusien oppien avulla”, Kaisa summaa. 

Työn ja opintojen yhdistämistä on auttanut se, että Kaisa saa työnantajansa luvalla pyhittää kuukaudessa kaksi kokonaista työpäivää opinnoille.  

“Olen siitä kiitollinen, ja se on ollut hyvä tuki”, Kaisa kiittelee. 

Oman ymmärryksen sanoittaminen avartanut ajattelua 

Kaisa on kokenut MBA-matkan monella eri tasolla.  

“Olen saanut uusia näkökulmia ja uusia tematiikkoja, jotka ovat laajentaneet omaa ajatteluani. Teoria on laskeutunut konkretian tasolle, koska olen saanut toimivia työkaluja aiheiden käsittelyyn”, Kaisa sanoo. 

MBA-opinnoissa mukana kulkeva Personal and Professional Development Process auttaa osallistujia uppoutumaan henkilökohtaiseen kehitykseen. 

“Olen tuntenut itseni melko hyvin, mutta nyt osaan sanoittaa omaa ymmärrystä itsestäni entistä paremmin. Sanoittaminen on ajattelun väline – mitä paremmin osaan sanoittaa ajatuksiani, sitä paremmin voin ymmärtää niitä”, Kaisa tuumii. 

Kaisa uskoo myös jäljellä olevien opintojen pysyvän innostavina ja inspiroivina.  

“Opiskelu on minulle antoisaa, koska uuden oppiminen on minulle työn merkityksellisyyden ja yhteiskunnallisesti merkittävien asioiden kanssa työskentelyn ohella todella tärkeää”, hän lisää. 

Kannattaa pohtia, onko hetki hakea itselle oikea 

MBA-opintoja ja stipendin hakemista pohtivalle Kaisalla on selkeä viesti: 

“Kannattaa hakea rohkeasti – ja huolellisesti. Tällainen tilaisuus on ainutlaatuinen.” 

Kaisa kehottaa hakijoita kuitenkin pohtimaan realistisesti, onko heidän elämässään nyt oikea aika hakea ja heittäytyä opintoihin. 

“Opintoihin pitää pystyä sitoutumaan pitkäjänteisesti. Kannattaa puhua etukäteen läheisten ihmisten kanssa siitä, millaisia ajatuksia kahden vuoden sitoutuminen herättää. Kun puhuu omasta tilanteestaan, saa selkeyttä sille, onko juuri nyt oikea aika hakea ja ottaa seuraava askel omalla urapolullaan.” 

”Oma puolisoni ja myös muut läheiseni ovat tukeneet minua läpi opintojen, mistä olen kiitollinen”, Kaisa päättää. 

Hakuaika vuoden 2024 MBA-stipendille on 25.4.–14.6. Hakea voit täällä.

Kuvassa Emma Niemi

Emma Niemi

Communications Manager (Näytä lisää)

Mainokset