🎓 MBA-stipendin haku on avattu! Hae stipendiä 16.6. mennessä »

Case STEK – Kyberturvallisuuden peruskoulutus

Asiakasreferenssi: Elisa Santa Monica

STEK ry:n hankkeen tavoitteena on nostaa suomalaisten insinöörien kyberturvatietoisuus huipputasolle. Ammattikorkeakoulussa opiskeleville tekniikan opiskelijoille tuotetaan yhdessä asiantuntijoiden kanssa kyberturvallisuuden peruskurssi, jota oppilaitosten opettajat valmennetaan vetämään.

Rakennusautomaation ja kiinteistöjen etäohjauksen yleistyessä, ovat myös tietoturvaan liittyvät riskit tiedostettu. STEKin toimeksiannosta tehdyn asiantuntijaselvityksen mukaan kyberturvallisuuden perusteita kaivataan ammattikorkeakouluissa kipeästi juuri näiden alojen opintoihin. Selvityksessä käytiin läpi Suomen viisi suurinta ammattikorkeakoulua, niiden nykytarjontaa ja tarvetta kyberturvallisuuden perustietoihin.

Kyberturvan peruskurssin suunnittelussa tavoitteena oli luoda teknisen alan opiskelijoille – erityisesti talo-, kone-, rakennus- sekä energiatekniikkaa opiskeleville - suunnattu kurssi, joka monistuu alueellisesti siten, että kurssia vetävät koulun omat opettajat. Opettajat valmennetaan aihepiiriin lähiopetuksella ja opettajan tukena ovat kirjallinen materiaali sekä päivystävä tukipalvelu. Opettajakoulutuksia on järjestetty alkuvuodesta ja ensimmäiset opettajien vetämät kurssit alkoivat elo-syyskuussa.  

– Tietotekniikan opiskelijoilla on kyberturvallisuus jo oletuksena mukana opinnoissa, mutta talotekniikan ja rakentamisen alan opintokokonaisuuksissa kyberturvallisuuden käsittely ei selvityksemme mukaan ollut riittävän kattavaa, STEKin toimitusjohtaja Timo Kekkonen sanoo.  

– Halusimmekin tuottaa kurssin nimenomaan näiden alojen opiskelijoille. Jatkossa aiomme toteuttaa kurssista myös lisämoduuleja esimerkiksi energiatekniikan opiskelijoille, jotka syventävät perusasioita juuri kyseisen oppiaineen näkökulmasta. Muut oppiasteet eivät myöskään ole poissuljettuja, esimerkiksi lukiolaisille suunnattua kyberturvallisuuskurssia on kaavailtu seuraavaksi, hän jatkaa.

Jyväskylän JAMKissa pilottikurssi opiskelijoille
Ensimmäisenä pilotkurssia kokeillaan Jyväskylän ammattikorkeakoulussa JAMKissa, jossa elo-syyskuun vaihteessa on käynnistynyt seitsemän rinnakkaista kyberturvallisuuden pilotkurssia opiskelijoille. Myöhemmin kurssi on tarkoitus käynnistää myös muissa hankkeessa mukana olevissa ammatillisissa korkeakouluissa: Metropolia, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu (XAMK), Turku AMK (TUAS), Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK), Hämeenlinnan ammattikorkeakoulu HAMK, Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK sekä Laurea.

Ensimmäisen vuoden pilot-kursseille arvioidaan osallistuvan 100–150 opiskelijaa, mutta tavoitteena on että jatkossa jokainen alan opiskelija käy kurssin.

Projektissa asiantuntijoina ovat toimineet Flashtec Consultants Oy ja Elisa Santa Monica Oy. Projektin rahoittaa Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry.

Sähköturvallisuuden edistämiskeskus STEK ry on yleishyödyllinen yhdistys, joka edistää sähkön käytön turvallisuutta ja luotettavuutta, sähköisiä energiatehokkuusratkaisuja sekä älykästä sähkön käyttöä keräämällä, tuottamalla ja jakamalla tietoa. 

STEKin näkyvimpiä tehtäviin kuuluu painopisteitään edistävien hankkeiden rahoittaminen sekä sähköaiheisten oppimateriaalien tuottaminen eri asteen opettajille.Lue lisää: Elisa Santa Monica

Ota yhteyttä


Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää kouluttajasta Elisa Santa Monica? Täytä yhteystietosi, niin kouluttaja ottaa sinuun yhteyttä.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.