Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili

Miten työpaikallasi opitaan uutta? 🧩 Vastaa kyselyyn ja voita leffaliput ➡

Näyttää 1-20 koulutusta 223 tuloksesta
Näyttää 1-20 koulutusta 223 tuloksesta

Rakennus- ja kiinteistöalan koulutus varmistaa osaamisesi

Rakennus- ja kiinteistöalalla koulutetuille ja osaaville työntekijöille riittää kysyntää, sillä rakennustöitä tehdään jatkuvasti ja kiinteistöt vaativat säännöllistä huoltamista. Alat myös kehittyvät jatkuvasti hyödynnettävän teknologian, käytettävien materiaalien ja uusien tekniikoiden myötä.

Rakennusalan suuntautumisvaihtoehdot

Rakennusalaan kuuluu sekä uudisrakentaminen että korjausrakentaminen. Tunnetuin ala on talonrakentaminen, mutta rakennusala käsittää lisäksi maanrakennuksen ja rakennustuoteteollisuuden.

Maarakennus kattaa yhteiskunnan infrastruktuuriin liittyvän rakentamisen, kuten tieverkostot, vesijohdot, sähkölinjat ja tietoliikenneverkostot. Rakennustuoteteollisuus taas nimensä mukaisesti kehittää ja valmistaa rakennustuotteita ja -materiaaleja.

Rakennusalalla voit työskennellä esimerkiksi

 • rakennusteollisuudessa
 • pintatoimialalla
 • LVI-yrityksessä
 • sähköalalla
 • infratoimialalla
 • ja suunnittelussa.

Rakennusalan kouluttautumismahdollisuudet

Usein rakennusalalla toimiminen vaatii alan tutkinnon. Aikuiset voivat suorittaa rakennusalan perustutkinnon tai monia erilaisia ammattitutkintoja joustavasti työn ohessa näyttötutkintona. Alalle voi kouluttautua myös oppisopimuksella.

Koska rakennusala on hyvin laaja, myös lisäkouluttautumismahdollisuudet ovat hyvin monipuoliset. Ammattitaidon laajentaminen on hyvä tapa pysyä mukana alan kilpailussa. Lisäkoulutusta voi hankkia lyhyillä kursseilla tai suorittamalla työelämän tutkinnon.

Rakennusalan toimintaympäristö muuttuu ja kansainvälistyy jatkuvasti. Vallitseva taloustilanne, verotus, lainsäädäntö ja julkisen sektorin kaavoitus vaikuttavat alaan merkittävästi. Heikon taloudellisen tilanteen vuoksi uudisrakentaminen on vähentynyt, mikä on taas heijastunut korjausrakentamisen kasvuun. Teknologian kehittyminen taas on vaikuttanut logistiikan tehostumiseen ja prosessien nopeutumiseen, mikä vaikuttaa rakentajien työnkuvaan. Siksi niin työntekijöiden kuin työn johdon on hyvä päivittää ammattitaitoaan.

Rakentajien on syytä olla perillä rakennusalan työturvallisuudesta ja tapaturmien ehkäisystä. Joillain työpaikoilla vaaditaan työturvallisuuskortti. Tutustu työturvallisuuskorttikoulutuksiin täällä!

Sertifikaatti on osoitus ammattitaidostasi

Rakennusalalla vaaditaan rautaista ammattitaitoa, sillä rakennusvaiheessa tapahtuneet virheet saattavat aiheuttaa ongelmia vasta vuosien päästä. Ala on täynnä tarkkuutta vaativia, jopa vaarallisia tehtäviä, joita ei voi tehdä ilman koulutusta.

Sertifikaatti osoittaa pätevyytesi. Sertifikaatin suorittaminen antaa sinulle valmiudet työskennellä alan määräykset ja standardit huomioon ottaen. Joihinkin tehtäviin sertifikaatti edellytetään.

Erilaisia sertifikaatteja ovat esimerkiksi

 • Vesipassi
 • Kosteudenmittaaja
 • Märkätila-asentajan henkilösertifiointi
 • Panostaja
 • Sähkötyöturvallisuus

Kiinteistöt vaativat jatkuvaa huoltoa

Erilaiset kiinteistöt, niiden kunnossapitotyö ja kiinteistökaupat työllistävät suuren määrän ihmisiä hyvin erilaisiin työtehtäviin. Ala on hyvin työllistetty, sillä palveluita tarvitaan jatkuvasti.

Kiinteistöalan työtehtäviä ovat esimerkiksi

 • Paloturvallisuuden hoito
 • Piha-alueiden hoito
 • LVI-huolto
 • Märkätilojen kunnossapito
 • Isännöinti
 • Kiinteistöjen puhdistus

Kiinteistönvälitysalalla vaaditaan tiukkaa ammattitaitoa

Kiinteistökaupan ja -välityksen tehtävät vaativat laajan tietämyksen kiinteistöjen ostamiseen, vuokraamiseen, myyntiin ja välitykseen liittyen. Kiinteistövälitysalan tutkinnot ovat nostaneet suosiotaan, eikä vähiten sen vuoksi, että alan pätevyysvaatimukset ovat kiristyneet. Lain mukaan puolilla kiinteistövälitysalayrityksen henkilöstöstä on oltava LKV-tutkinto (laillistettu kiinteistönvälittäjä).

Tutkinnon suorittaminen on myös oivallinen tapa erottua kilpailijoista. Koulutus.fi-sivuston kautta löydät muun muassa LKV- ja KiAT-koulutukset (kiinteistönvälitysalan ammattitutkinto).

Myös sisustaminen on oleellinen osa kiinteistö-alaa

Sisustusalan koulutuksia löytyy laidasta laitaan, eivätkä ne rajoitu ainoastaan kotien sisustamiseen. Lisäkoulutuksella voit laajentaa osaamistasi, parantaa tulotasoasi sekä pysyä mukana viimeisimmissä trendeissä ja tyylisuunnissa. Useimmat kurssit voit suorittaa työn ohessa.

Kiinteistöalalla voi työskennellä monilla eri koulutustaustoilla

Aikuiset voivat suorittaa rakennusalan perustutkinnon tai monia erilaisia ammattitutkintoja joustavasti työn ohessa näyttötutkintona. Alalle voi kouluttautua myös oppisopimuksella.

Kiinteistöala on kuitenkin hyvin työtehtäväpainotteista. Vaikka esimerkiksi kaupallinen tai teknillinen pohjakoulutus on hyvä olla, työtehtävään soveltuva täydennyskoulutus on alalla merkittävässä osassa.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: Amiedu, ammattinetti.fi, op.fi, opintopolku.fi

Vertaile koulutuksia
Katso videoesittelyjä
Inspiraatioksi
Kiinteistöpalveluiden ammattitut...
Opiskelijatarina: Amiedu

Mirsad Hadsiu aloitti Heka-Kumpula Oy:ssä viisi vuotta sitten ja tekee nyt asuntojen huoltotöitä. Mirsad opiskelee kiinteistöpalvelujen ammattitutkintoa, joka syventää hänen myös Amiedussa suorittamaansa kiinteistöpalvelujen perustutkintoa.

Lue lisää
JET antaa eväitä esimiestyöhön
Opiskelijatarina: Amiedu

"JET tarjoaa konkreettista hyötyä henkilöstöjohtamiseen nyt, kun siirryn tavaratalopäälliköksi ja valitsen oman henkilökunnan. Uudet työkalut ja opit ovat aina tervetulleita."

Lue lisää
Kokemus vahvistui osaamiseksi Te...
Opiskelijatarina: Amiedu

Jari Hirvonen on Caverionilla vastuunkantaja ja sitoutunut ammattilainen. Tekniikan erikoisammattitutkinto toi Hirvoselle uutta osaamista ja auttoi työnkuvan muutoksessa.

Lue lisää