Rakennusalan koulutus varmistaa rakennusten turvallisuuden
Rakennusala kehittyy jatkuvasti uuden teknologian, rakennusmateriaalien, -tekniikoiden ja trendien myötä, ja ala työllistää Suomessa suuren määrän ihmisiä. Ala on monipuolinen ja vaihteleva, mutta myös vastuullinen. Rakennusala sopii ihmisille, jotka pitävät projektiluontoisesta työskentelystä ja oman työnsä jäljen näkemisestä. Työ on fyysistä, mutta tarkkuutta vaativaa.
Rakennusalan teknisen osaamisen lisäksi rakennusalan työntekijöiden ja rakennuttajien on syytä olla perillä rakennusalan sopimusten keskeisistä asioista, työturvallisuudesta ja tapaturmiin varautumisesta. Näihin tarpeisiin löydät omat koulutusvaihtoehtonsa sopimusoikeuden koulutuksista, työturvallisuuden kursseista sekä ensiapukoulutuksista.
Rakennusalan koulutusten tehtävänä on varmistaa, että rakennusalan työntekijät ovat ammattitaitoisia ja että he ovat perillä alan tuoreimmista tekniikoista, välineistä ja menetelmistä.
Rakennusalalla monipuolisia työtehtäviä
Rakennusala tarjoaa alana monipuolisia työtehtäviä. Rakennusalalla voi suuntautua esimerkiksi talonrakennukseen, infrarakentamiseen, rakennustuotantoon tai kiinteistönpitoon liittyvään rakentamiseen.
Talonrakennus keskittyy erilaisten talonrakennuskohteiden rakenne- ja rakennussuunnitteluun. Infrarakentaminen puolestaan tarkoittaa esimerkiksi liikenneväylien, tieverkostojen sekä maa- ja vesirakenteiden suunnittelua ja rakentamista.
Rakennustuotanto keskittyy esimerkiksi rakennustyömaan tai talon rakennusprojektin johtamiseen ja organisoimiseen. Kiinteistönpitoa käsittelevä rakentaminen antaa edellytykset kiinteistöjen ylläpitoon ja isännöintiin.
Rakennusalalla kouluttautuminen on tärkeää
Rakennusalan koulutus joko auttaa sinut alkuun tai syventää sinulla jo olevia taitoja. Rakennusala ja siihen liittyvä tekniikka kehittyvät jatkuvasti, joten alan ammattilaisen on tärkeää pysyä mukana kehityksessä.
Myös esimerkiksi rakennusmateriaalit ja alan trendit vaihtelevat. Rakennusalalla tulee lisäksi tuntea huomattava määrä erilaisia lakeja, rajoituksia, turvallisuusmääräyksiä ja sopimuksia.
Rakennusalalla koulutetaan paljon, ja koulutuksia löytyy alalla vasta aloitteleville sekä jo kokeneemmille ammattilaisille. Koulutus voi olla tutkintoon johtavaa pidempiaikaista koulutusta tai johonkin tiettyyn aihealueeseen syventävää oppimista.
Talonrakentajan koulutus
Talonrakentajan koulutus (rakennusalan perustutkinto) antaa valmiudet työskennellä talonrakentajana. Tutkinnon suorittaneet saavat perusvalmiudet työskennellä alan töissä itsenäisesti tai työryhmän jäsenenä. Koulutuksen suoritettuaan he tuntevat lisäksi työturvallisuuden, taloudellisuuden, yrittäjyyden ja asiakaspalvelun merkityksen.
Talonrakentajan koulutuksen aikana tutustutaan muun muassa seuraaviin rakennusalan sisältöalueisiin:
- Perustyöt
- Runkovaiheen työt
- Sisävalmistusvaiheen työt
- Ulkoverhous- ja kattotyöt
- Muuraus
- Laatoitus
- Raudoitus ja betonointi
- Korjausrakentaminen
- Ikkunatyöt
Koulutukseen kuuluvat myös seuraavat lupakorttikoulutukset:
- Työturvallisuuskortti
- Tulityökortti
- Ensiapu 1
Lähteet: Amiedu, Edupoli

Suomeen seitsemän vuotta sitten muuttanut Anna Rubanova työskentelee koulunkäyntiavustajana valmistavalla luokalla 1-2 luokkalaisten maahanmuuttajien kanssa. Kun koulun rehtori ehdotti oppisopimusta, Anna innostui heti mahdollisuudesta.
Koulunkäyntiavustajaksi maahanmuuttajakoulutuksella
Jari Hirvonen on Caverionilla vastuunkantaja ja sitoutunut ammattilainen. Tekniikan erikoisammattitutkinto toi Hirvoselle uutta osaamista ja auttoi työnkuvan muutoksessa.
Lue lisää
Kun Jesse Ellonen aloitti peligrafiikan opiskelun, hän ajatteli saavansa hyvän ammattitutkinnon ja hakevansa sen jälkeen alan töitä. Toisin kävi, sillä Jesse suunnitteli opiskelukavereidensa kanssa julkaistavaksi sopivan pelin jo opintojen aikana ja yrityskin oli pystyssä pian opintojen jälkeen.
Lue lisää