Mielenterveyden ensiapukoulutuksissa vahvistetaan mielenterveystietoja ja -taitoja
Mielenterveys on olennainen osa terveyttä ja hyvinvointiamme. Se on myös voimavara, jota voi ja kannattaakin vahvistaa. Mielenterveyden ongelmat ovat kuitenkin yleisiä ja onkin todennäköistä, että ihminen jossain vaiheessa elämäänsä kohtaa mielenterveyden ongelmia joko omakohtaisesti tai esimerkiksi läheisen kautta.
Mitä on mielenterveyden ensiapu?
Kun mielenterveys järkkyy tai kun sitä koetellaan, voi mielenterveyden ensiavusta olla apua. Mielenterveyden ensiapua voidaan tarjota henkilöille, joilla on oireita mielenterveyden ongelmista tai jotka ovat kokeneet mielenterveyttä koettelevan kriisin tai esimerkiksi jonkin traumaattisen tapahtuman.
Mielenterveyden ensiavun koulutuksissa käydään läpi mitä mielenterveys on ja mitkä ovat sen suoja- ja riskitekijöitä. Muita koulutuksissa käsiteltäviä teemoja ovat muun muassa tunne- ja vuorovaikutustaidot sekä kriisit ja niistä selviytyminen. Ensiavun tarkoituksena on tarjota oikea-aikaista tukea, kunnes kriisi lievittyy tai henkilö saadaa asianmukaiseen hoitoon.
Mielenterveyden ensiapu -koulutukset soveltuvat kaikille, jotka haluavat vahvistaa omaa tai läheistensä mielenterveyttä.
Mielenterveyden ensiapu 1 -koulutus
Koulutuksen tavoitteena on lisätä tietoa mielen hyvinvoinnista ja siihen vaikuttavista tekijöistä. Koulutuksen myötä rohkaistut huolehtimaan omasta sekä lähipiirin mielenterveydestä ja saat taitoja selvitä elämän vastoinkäymisisitä.
Koulutus koostuu viidestä osiosta:
- Mitä hyvä mielenterveys on?
- Tunnetaidot
- Elämän monet kriisit
- Ihmissuhteet ja vuorovaikutus
- Elämänhallinta
Mielenterveyden ensiapu 2 -koulutus
Koulutuksen tavoitteena on tarjota tietoa yleisimmistä mielenterveyden häiriöistä ja niiden oireista. Koulutuksen myötä saat valmiuksia tarjota apua sekä ohjata hoitoon. Opit myös soveltamaan mielenterveyden ensiavun työkaluja.
Koulutuksessa käsitellään seuraavia häiriöitä ja niiden ensiapua:
- Masennus
- Ahdistuneisuus
- Psykoosi
- Päihdeongelma
- Mielenterveyden kriisit
Lähteet: mieli.fi, mielenterveystalo.fi