🎓 MBA-stipendin haku on avattu! Hae stipendiä 16.6. mennessä »

FAQ – kysytyimmät kysymykset työelämän koulutuksista

Katso täältä kysytyimmät kysymykset!

1. Koulutus.fi – mitä me teemme?

Koulutus.fi on Suomen suurin työelämän koulutussivusto, joka kokoaa yhteen täydennyskoulutuksia, työelämän kursseja, oppisopimuskoulutuksia sekä itseäsi kehittäviä valmennuksia. Käyttäjäystävällinen hakupalvelu mahdollistaa sopivan koulutuksen etsimisen helposti ja nopeasti. Laajan koulutusvalikoiman ansiosta voit vaivattomasti vertailla kiinnostavia koulutuksia keskenään. Lue lisää täältä!

Me Koulutus.fi:ssä emme itse järjestä koulutuksia. Ilmoittautuessasi koulutukseen vastuut, kuten ilmoittaminen muutoksista, peruutusilmoitukset ja laskutukseen liittyvät asiat siirtyvät koulutuksen järjestäjälle.

2. Miten etsin koulutusta? 

Koulutus.fi:n hakukoneen avulla löydät koulutuksia helposti joko suoraan hakusanalla tai voit tarkentaa hakuasi kategorian, koulutustyypin tai koulutuspaikkakunnan mukaan. Koulutushausta löytyvät koulutukset ja kouluttajat esitellään koulutusesittelyissä, joiden kautta voit olla suoraan yhteydessä kouluttajaan, siirtyä heidän omille verkkosivuilleen tai ilmoittautua koulutukseen. 

Etsitkö tietynlaista koulutusta itsellesi tai ryhmälle? Tarjouspyyntötyökalumme avulla voit pyytää meiltä apua sopivan koulutuksen tai kouluttajan etsintään.

3. En löydä koulutusesittelystä jotain oleellista tietoa, kuten koulutuksen ajankohtaa, hintaa tai paikkakuntaa, mitä teen?

Koulutus.fi:ssä esillä olevissa koulutuksissa tapahtuu jatkuvasti muutoksia, jotka eivät samantien päivity sivustolle, jolloin nopein tapa saada tieto on ottaa yhteyttä suoraan kouluttajaan. Jokaisen koulutusesittelysivun alareunassa on yhteydenottolomake, joka ohjaa viestisi suoraan kouluttajalle. Kouluttajat vastaavat näihin viesteihin henkilökohtaisesti. Voit myös tarkistaa, josko tieto löytyisi kouluttajan omilta kotisivuilta painamalla koulutusesittelyn yläreunassa olevaa "Linkki kotisivulle" -painiketta.

4. Mikä on Ammattikuljettajan ammattipätevyys?

Ammattipätevyyden tarkoituksena on lisätä kuljettajien ammatillisia valmiuksia ja siten parantaa liikenteen ja kuljetusten turvallisuutta sekä kuljettajien edellytyksiä tehtäviensä hoitamiseen.

Ammattipätevyys on voimassa 5 vuotta perustason ammattipätevyyden saavuttamisesta. Ammattipätevyytesi voimassaoloa voit jatkaa 5 vuodeksi kerrallaan jatkokoulutuksella, kuitenkin enintään ajaksi, jonka ajo-oikeutesi on voimassa. Jos et ole pitänyt ammattipätevyyttäsi voimassa jatkokoulutuksella, voit saattaa sen uudelleen voimaan osallistumalla jatkokoulutukseen.

Perustason ammattipätevyyden saavuttamiseksi vaaditaan 280 tunnin perustason ammattipätevyyskoulutus. Koulutus voidaan antaa myös nopeutettuna, jolloin koulutuksen kesto on 140 tuntia.

Ammattipätevyyden jatkokoulutus voidaan antaa jaksoissa. Jatkokoulutuksessa opetuksen kokonaismäärä on 35 tuntia. Opetus on annettava vähintään 7 tunnin jaksoissa.

5. Mikä on Hygieniapassi?

Hygieniapassiksi kutsutaan hygieniaosaamistodistusta, joka on todistus hygieniaosaamisesta. Hygieniapassia tarvitsevat kaikki, jotka toimivat työssä, jossa käsitellään pakkaamattomia elintarvikkeita. Hygieniapassin saa suorittamalla hygieniapassitestin. Hygieniaosaamiskokeita järjestävät lukuisat osaamistestaajat, jotka ovat Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) hyväksymiä. Osaamistestaajat ovat usein aikuiskoulutuskeskuksia ja ravitsemusalan oppilaitoksia. Hygieniapassi on voimassa toistaiseksi.

6. Mikä on Anniskelupassi?

Anniskelupassi on todistus siitä, että henkilöllä on riittävät tiedot alkoholilainsäädännöstä. Passi antaa pätevyyden toimia vastaavana hoitajana C-luvallisissa anniskelupaikoissa. Anniskelupassin saa suorittamalla anniskelupassitestin. Anniskelupassitestejä järjestävät lukuisat osaamistestaajat, jotka ovat Soisaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) hyväksymiä. Anniskelupassi on voimassa toistaiseksi.

7. Kauanko eri (ammattipätevyys)kortit ovat voimassa?

  • Ensiapukortit ovat voimassa kolme (3) vuotta.
  • Työturvallisuuskortti on voimassa viisi (5) vuotta.
  • Nosturikortti on voimassa viisi (5) vuotta.
  • Sähkötyöturvallisuuskortti on voimassa viisi (5) vuotta.
  • Tieturva 1 on voimassa viisi (5) vuotta.
  • Tieturva 2 on voimassa viisi (5) vuotta.
  • Trukkikortti on voimassa viisi (5) vuotta.
  • Tulityökortti on voimassa viisi (5) vuotta.
  • Työkonekortti on voimassa viisi (5) vuotta.
  • Työturvallisuuskortti on voimassa viisi (5) vuotta.
  • Vesityökortti (ent. vesihygieniapassi) on voimassa viisi (5) vuotta.

8. Mikä on oppisopimuskoulutus?

Oppisopimuskoulutuskella voi opiskella lähes kaikkiin ammatillisiin tutkintoihin tai osia tutkinnosta. Oppisopimuskoulutuksen avulla opiskelija voi syventää ammatillista osaamistaan tai hankkia täysin uuden ammatin. Oppisopimuskoulutuksessa suurin osa (70-80 %) opinnoista järjestetään käytännön työtehtävissä opiskeltavan alan työpaikalla, joita täydennetään teoreettisilla opinnoilla ammatillisessa oppilaitoksessa. Oppisopimuskoulutus on maksutonta.

Oppisopimuskoulutus sopii nuorille ja aikuisille. Koulutus on päätoimista ja vaatii opiskelijalta oma-aloitteisuutta, aktiivisuutta ja itsenäistä otetta opiskeluun. Oppisopimusopiskelijalle laaditaan henkilökohtainen opintosuunnitelma, jossa huomioidaan aiempi osaaminen ja koulutuksen tavoitteet. Opiskelija solmii oppisopimuksen työnantajan kanssa, josta selviää mm. sopimuksen voimassaoloaika, koeajan pituus, keskeiset työtehtävät ja palkkauksen perusteet (alaa koskeva työehtosopimus).

Opiskelija sopii oppisopimuskoulutuksesta oppisopimustoimiston kanssa. Oppisopimustoimisto laatii opiskeluohjelman opiskelijan ja työnantajan välillä, hankkii koulutukseen liittyvän teoreettisen opetuksen oppilatoksilta sekä sopii työnantajalle maksettavista koulutuskorvauksista.

9. Mikä on erikoisammattitutkinto?

Erikoisammattitutkinnossa opiskelija osoittaa hallitsevansa alan vaativimmat työtehtävät. Tutkinto suoritetaan näyttötutkintona tai oppisopimuskoulutuksena työn ohessa. Erikoisammattitutkintoon voi hakea henkilö, jolla on alan peruskoulutus ja syventäviä opintoja sekä vankka työkokemus alalta (suositus noin 5 vuotta). Erikoisammattitutkinto ei yksin anna jatko-opintokelpoisuutta. Erikoisammattitutkintojen hinnat vaihtelevat riippuen alasta ja oppilaitoksesta.

10. Millaista taloudellista tukea aikuisopiskeluun voi saada?

Joihinkin aikuiskoulutuksiin on mahdollista hakea opintotukea, aikuiskoulutustukea tai muita opintoetuuksia kuten työmarkkinatukea.

Aikuiskoulutustukea myöntää Koulutusrahasto ja tuki on tarkoitettu omaehtoiseen koulutukseen osallistuville aikuisopiskelijoille. Tuen saajan tulee olla työ- tai virkasuhteessa tai toimia yrittäjänä. Aikuiskoulutustuen saaminen edellyttää myös, että tuen saaja on ollut vähintään kahdeksan vuotta työelämässä, nykyinen työsuhde on kestänyt vähintään vuoden ja opintojen ajan työstä ollaan opintovapaalla yhtäjaksoisesti vähintään kahden kuukauden ajan. Tukea maksetaan enintään 15 kuukauden ajalta.  (Lähde: Koulutusrahasto.fi) TE-toimistolta voi saada tukea omaehtoiseen opiskeluun työttömyysetuuden muodossa. Tuen saanti edellyttää muun muassa, että opinnot ovat päätoimisia ja TE-toimisto on todennut koulutustarpeen. (Lähde: TE-Palvelut).

Täältä voit lukea lisää aikuisopiskelijan eri tukivaihtoehdoista.

Palaa sivun alkuun


Mainokset