🎓 MBA-stipendin haku on avattu! Hae stipendiä 16.6. mennessä »

Ikärajapassikoulutus

Suorita ikärajapassi ja ole kassalinjasi sheriffi

Ikärajapassikoulutus on osa päivittäistavarakaupan ikärajavalvottavien tuotteiden omavalvontaa. Koulutuksen tavoitteena on parantaa kassahenkilökunnan valmiuksia varmistaa, ettei ikärajavalvottavia tuotteita päädy alaikäisille. Viritä omavalvontasi huipputasolle ja suorita ikärajapassi!
Näyttää 1-2 koulutusta 2 tuloksesta
Näin suodatamme hakutuloksia
Haluatko tietää, miten suodatamme hakutuloksia? Lue täältä lisää siitä, miten koulutukset listautuvat hakutuloksissa.
Näyttää 1-2 koulutusta 2 tuloksesta

Ikärajapassi ja ikärajapassitesti

Ikärajapassi on osa päivittäistavarakauppojen ikärajavalvottavien tuotteiden omavalvontaa. Ikärajapassia tarvitsevat muun muassa myymälöiden kassahenkilökunta ja heidän esimiehensä valvoessaan esimerkiksi alkoholijuomien ja tupakan myyntiä.

Ikärajapassi on PTY:n ja sen jäsenyritysten vapaaehtoinen toimenpide, jolla parannetaan henkilökunnan valmiuksia varmistaa ettei ikärajavalvottavia tuotteita päädy alaikäisille. Ikärajapassikoulutus aloitettiin vuonna 2019. 

Ikärapassin tarkoitus

Päivittäistavarakauppojen valikoimiin kuuluu useita tuotteita, joiden myyntiä alaikäisille on rajoitettu tai kokonaan kielletty. Näihin tuotteisiin lukeutuvat muun muassa alkoholijuomat, tupakka, tupakointivälineet, nikotiinivalmisteet, ilotulitteet, rahapelit, aikuisviihde sekä tietokone- ja konsolipelit.

Täysi-ikäisyyden (K-18) lisäksi muita ikärajamerkintöjä tuotteissa ovat K-16, K-15, K-12, K-7 ja S (sallittu). Tuotteiden ikärajoista säädetään laissa ja kaupan velvollisuuksiin kuuluu varmistaa, ettei näitä tuotteita myydä alaikäisille. Ikärajavalvonta voi tiettyjen tuotteiden osalta perustua myös kaupan omiin sääntöihin. 

Ikärajapassitesti

Ikärajapassin saa suorittamalla ikärajapassikoulutuksen ja läpäisemällä ikärajapassitestin. Kokeeseen voi valmistautua itseopiskelemalla verkkomateriaalin tai tulostettavan ikärajaoppaan pohjalta. Opiskeluvaiheessa osaamistaan voi testata internetissä oikeita myyntitilanteita simuloivilla harjoituksilla. 

Myös varsinaista ikärajapassitestiä voi harjoitella verkossa. Ikärajapassin suorittaja kirjautuu omalla käyttäjätunnuksellaan järjestelmään, jossa hän voi hallinnoida tietojaan, suorituksiaan ja ikärajapassitodistustaan.

Ikärajapassitestin suoritettuaan kassahenkilö tuntee omavalvonnan periaatteet, osaa toimia haastavissa asiakastilanteissa ja tunnistaa erilaiset päivittäistavarakaupoissa iän todistamiseen käyvät kuvalliset henkilöllisyystodistukset. 

Ikärajapassikoulutusta järjestävät tahot

Ikärajapassikoulutusta antavat PTY:n jäsenyritykset sekä sellaiset oppilaitokset ja henkilöstönvuokrausyritykset, jotka ovat tehneet ikärajapassitestin kouluttamisesta sopimuksen PTY:n kanssa.

Palaa sivun alkuun

Lähteet: pty.fi, anniskelupassi.com

Toimi näin

Etsi ja löydä sinua kiinnostava koulutus


Pyydä lisätietoa tai ilmoittaudu


Koulutuksenjärjestäjä on sinuun yhteydessä

Vertaile koulutuksia