MBA-stipendin hakuaika on käynnissä – lue lisää ja täytä hakemus täällä »

Ihminen tietokoneen äärellä, tekoäly
05 touko 2023

Sano hei ChatGPT:lle – Mikä on ChatGPT ja mitä siitä pitäisi tietää?

Mikä on nyt kaikkien huulilla oleva Chat GPT? Miten se toimii ja mitä jokaisen tulisi siitä tietää? Tekoälysovellus on noussut nopeasti ilmiöksi, joka houkuttaa testaamaan, mitä sillä oikeasti voi tehdä. 

ChatGPT on AI-chatbot eli tekoälyyn perustuva vuorovaikutusohjelmisto. Tekoälyä hyödyntävät chatbotit on ohjelmoitu käyttämään Neuro Linquistic Programming (NLP) -prosessia eli luonnollisen kielen prosessia. Prosessin avulla chatbot pystyy tulkitsemaan ihmisen kieltä sellaisena kuin se on kirjoitettu. Prosessi antaa ohelmistolle mahdollisuuden ymmärtää kieltä ja antaa vastauksia kysymyksiin olemassa olevan tiedon perusteella. 

AI-chatbotit oppivat käydyistä keskusteluista ja muokkaavat vastauksiaan tilanteisiin sopivaksi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että AI-chatbotteja voidaan hyödyntää moniin erilaisiin käyttötarkoituksiin. AI-chatbotteja on tullut markkinoille jo useita, ja yksi niistä on ChatGPT. 

Mikä on ChatGPT? 

ChatGPT on OpenAI:n luoma keskusteleva keinoälysovellus. Chatbotiksi ja virtuaaliavustajaksi kuvattu sovellus lanseerattiin vuonna 2022, ja se on tavoittanut nopeasti laajaa huomiota. ChatGPT perustuu OpenAI:n GPT-3 kielimalliin (Generative Pre-trained Transformer 3), joka on koulutettu tuottamaan vastauksia dialogiin perustuen.  

Ohjelma on suunniteltu tarjoamaan tietoa keskustelun kautta. Tekoäly on ohjelmoitu informaatiolla, jonka kautta se on oppinut sanoja ja niiden merkitystä sekä sen, mitkä sanat ilmenevät useimmiten yhdessä.  ChatGPT muodostaa vastauksensa sana sanalta ja kokoaa sanat yhteen niiden käyttöyhteyden perusteella.  

Perustasolla ChatGPT toimii niin, että sille syötetään haluttu kysymys. Seuraavaksi se tulkitsee kysymyksen ja antaa sille opetetun datan perusteella asiaankuuluvan vastauksen.

Kun ChatGPT:ltä kysytään kysymys, se analysoi syötetyn tekstin tarkoituksen ja tekstin sävyn sekä pyrkii muodostamaan vastauksen niiden perusteella.  Tekoäly oppii käydyistä keskusteluista ja tulee koko ajan tarkemmaksi. ChatGPT voi vastata nopeasti siltä kysyttäviin kysymyksiin, mutta se voi myös vastata jatkokysymyksiin sekä myöntää tekemänsä virheet.  

ChatGPT:tä on mahdollista kokeilla ilmaiseksi. Ilmaisversiossa on tosin omat rajoituksensa, kuten päiväkohtaiset rajoitukset viestien lähettämiselle.

ChatGPT julkaisi maksullisen version vuoden 2023 alussa. Maksullinen ChatGPT Plus-versio antaa yleisen pääsyn ChatGPT:hen, nopeat vastaukset sekä ensisijaisen pääsyn uusiin ominaisuuksiin. Maksullinen versio siis mahdollistaa nopeamman ja edistyneemmän käytön.

Mitä mahdollisuuksia ChatGPT tarjoaa? 

Yksi ChatGPT:n merkittävä ominaisuus on sen kyky keskustelunomaiseen vuorovaikutukseen. Tämän takia ohjelma on erittäin käyttäjäystävällinen, ja siksi myös suosittu.

ChatGPT:tä voi hyödyntää monenlaiseen käyttötarkoitukseen, kuten automaattisiin chatbot-toimintoihin, sisällöntuotantoon ja tekstin kääntämiseen.

ChatGPT on hyvin kehittynyt tekoäly ja etenkin aiheet, joista löytyy laajasti tietoa, ovat ohjelmalle peruskauraa. ChatGPT voikin olla erinomainen apuväline muun muassa ideoiden keräämiseen tai nopeiden tekstihahmotelmien luomiseen aiheesta kuin aiheesta. ChatGPT mahdollistaa monenlaisia etuja niin yrityksille kuin yksityishenkilöillekin – se voi olla käänteentekevä apuväline ideointiin ja tiedon hakemiseen.

Alla esimerkki kysymyksestä, johon ChatGPT tarjoaa varsin mainion ja käyttökelpoisen vastauksen.

 

Onko ChatGPT:llä heikkouksia?

Vaikka ChatGPT voi olla parhaimmillaan hyödyllinen ja nopea tapa saada tietoa aiheesta kuin aiheesta, on tekoälyn voimalla toimivassa chatissa myös puuteita ja huonoja puolia.

ChatGPT ei esimerkiksi ole yhdistetty reaaliaikaiseen internettiin. Tämä tarkoittaa siis sitä, että kaikki tieto on sille opetettua, eikä se hae tietoa vastauksiinsa mistään. 

Alla esimerkki kysymyksestä, johon ChatGPT ei kykene hakemaan vastausta.

 

ChatGPT:n toimintaperusteen takia se oppii keskusteluista ja yhdistää saatavilla olevaa tietoa. Tämä voi johtaa siihen, että se voi muodostaa myös vääriä vastauksia.  Chat GPT:tä ei siis välttämättä voi pitää luotettava tiedonlähteenä ja sen antamat faktat kannattaa aina tarkistaa.  

ChatGPT:n tarjoama tieto voi myös olla vanhentunutta, sillä tällä hetkellä ChatGPT:n tieto katkeaa vuoteen 2021. Joudut siis tekemään ylimääräistä työtä, jos haluat tarkistaa chatbotin tarjoamat faktat.

Opi hyödyntämään tekoälyä työssäsi 

ChatGPT tarjoaa paljon käyttömahdollisuuksia niin yksilöille kuin organisaatioillekin.

ChatGPT:stä voi olla hyötyä vaikkapa hauskaan ideointiin ja inspiraation keräämiseen, kuten biisien kirjoittamiseen, juhlien suunnitteluun ja vitsien kertomiseen. Toisaalta se soveltuu mainiosti myös konkreettisesti hyödyllisiin asioihin, kuten koodien vianmäärityksiin.  

Alla esimerkki ChatGPT:n luomasta vitsistä.

ChatGPT on luotu helppokäyttöiseksi, mutta se on tehokas ja monipuolinen työkalu. Me kysyimme ChatGPT:ltä ideoita tämän artikkelin otsikkoon – otsikon alkuosa on tekoälyn luoma.

Tutustu tekoälykoulutuksiin

Lähteet: OpenAI, Yle, The Guardian, Drift, IBM 

Viimeksi päivitetty: 05 touko 2023

Nämäkin voisivat kiinnostaa sinua:

Viimeksi päivitetty 22.10.2019

Ravintoterapeutti on osaava ammattilainen

Lue ravintoterapeutiksi kouluttautumisesta ja alan työllistymismahdollisuuksista!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 27.5.2022

Opi delegoimaan tehokkaasti!

Onko sinulla haasteita delegoida tehtäviä tiimiläisillesi? Lue tämä juttu ja nappaa vinkit talteen!

Lue lisää
Viimeksi päivitetty 24.5.2023

Viestinnän ja markkinoinnin opas

Teetkö työksesi markkinointia, viestintää tai molempia? Viestinnän ja markkinoinnin oppasta löydät sisältöjä ja vinkkejä mm. graafiseen suunnitteluun, analytiikkaan ja sisäiseen viestintään.

Lue lisää
studentum.fi
Tilaa uutiskirjeemme
Saat koulutusvinkkejä, tarjouksia ja uutisia suoraan sähköpostiisi.