🎓 MBA-stipendin haku on avattu! Hae stipendiä 16.6. mennessä »

Raitiotietekniikan täydennyskoulutus 6 op

Hämeen ammattikorkeakoulu, paikassa Riihimäki
Kesto
1 kuukausi
Hinta
1 950 EUR + alv 24 %
Seuraava toteutus
29 lokakuuta, 2024 katso lisätiedot
Viimeinen ilmoittautumispäivä
Viimeinen ilmoittautumispäivä: 6.10.2024
Toteutustapa
Lähiopetus
Kesto
1 kuukausi
Hinta
1 950 EUR + alv 24 %
Seuraava toteutus
29 lokakuuta, 2024 katso lisätiedot
Viimeinen ilmoittautumispäivä
Viimeinen ilmoittautumispäivä: 6.10.2024
Toteutustapa
Lähiopetus
Kaipaatko lisätietoja? Kysy lisää 👍

Raitiotietekniikan täydennyskoulutus 6 op

raiteet ja rakennustyöntekijöitä

Suomessa ja muissa Pohjoismaissa on käynnissä tai suunnitteilla useita raitiotiehankkeita, mikä kasvattaa raitiotietekniikan osaamistarvetta alan toimijoiden keskuudessa. HAMK vastaa tähän osaamistarpeeseen toteuttamalla jo kuudennen kerran ainutlaatuisen suomenkielisen raitiotiealan täydennyskoulutusohjelman, jonka tavoitteena on tarjota sekä kokeneille että nuoremmille raitiotiealan parissa työskenteleville henkilöille mahdollisuus osaamisen päivittämiseen ja vahvistamiseen.

Koulutuksen sisältö

1. Moduuli: Päällysrakenteet ja kisko, 29.10.2024

Perehdytys raitiotieradan rakentamisen pääelementteihin, päällysrakenteeseen ja kiskoon. Tavoitteena on ymmärtää pääelementtien merkitys raitiotieradan suunnittelussa, toteutuksessa ja myöhemmin kunnossapidossa.

Moduuli antaa valmiuksia arvioida ja määritellä eri päällysrakenneratkaisujen toimivuutta, hintaa ja kunnossapitokustannuksia. Moduuli vahvistaa opiskelijan valmiuksia ymmärtää raitiovaunun pyörien akselikerran kulkumekanismia raitiotieradan kiskoissa ja valita eri päällysrakenteeseen sekä käyttötarkoitukseen profiililtaan tarkoituksenmukaisia kiskoja ottaen huomioon niiden heikkoudet ja vahvuudet.

Koulutuksen aloituspäivään sisältyy myös oppimistehtävän anto.

2. Moduuli: Raitiotieradan vaihteet ja radan laitteet, 5.-6.11.2024

Perehdytys vaihteisiin ja radan laitteisiin. Tavoitteena on oppia tuntemaan vaihde risteysrakenteineen ja eri vaihdetyypit sekä ymmärtää niiden merkitys esisuunnittelun, toteutuksen ja kunnossapidon kannalta.

Moduuli antaa muun muassa valmiuksia määritellä ja arvioida vaihdemuotojen ja risteysten sopivuutta eri käyttökohteisiin, tarvittaessa laskemalla mitoittaa syväuraiset risteykset ja varmistaa niiden toimivuus. Moduulissa perehdytään erikoisvaihteiden, lukollisten ja lukottomien vaihteiden sekä auki ajettavan lukollisen vaihteen rakenteeseen ja huomioidaan vaihteenohjausjärjestelmän tarpeet ratasuunnittelussa.

Moduulissa paneudutaan myös turvallisuusnäkökohtiin sekä kiskonliikuntalaitten merkitykseen silloilla.

3. Moduuli: Raitiotieradan ohjaava suunnittelu ja jatkuvakiskoraiteen tekeminen, 19.11.2024

Perehdytys raitiotieradan ja vaihteiden suunnittelua ohjaavaan raidegeometrian soveltamiseen, ongelmakohtien purkamiseen, varikkosuunnittelun aiheuttamiin tilaongelmiin ja visuaalisen kaupunkikuvan suunnitteluun. Moduulissa perehdytään myös muun muassa poikkeusliikenteen järjestämiseen pitkällä runkolinjalla.

Moduulin käytyään opiskelija tuntee jatkuvakiskoraide-teorian ja käytännön, tietään jännityksen alaisen raiteen riskialueet avo- ja suljetulla päällysrakenteella, tuntee kiskokiinnityksen läpivetovastuksen, pitkittäisen ja poikittaisen raidevastuksen sekä kehäjäykkyyden merkityksen jk-raiteeseen.

4. Moduuli: Raitiotieradan kunnossapito ja huolto, 26.11.2024

Perehdys raitiotieradan kunnossapitoon, radan kuormitukseen ja sitä kautta elinkaarikustannuksiin, sen kustannusjakaumaan sekä radan pidon tarkastuksiin.

Moduulissa perehdytään kunnossapidon määrittelyyn normien EN 13306 ja DIN 31051 mukaan sekä radanpidon töiden vastuurajoihin kaupunkialueella (Hki). Moduulissa perehdytään kiskojen ja vaihteiden sekä ratalaitteiden eri kunnossapitomenetelmiin (mm. kunnostushitsaus ja hionta) ja rajoihin sekä vikaantumisen syihin.

Lisäksi luodaan katsaus kunnossapidossa tarvittaviin hankintoihin sekä urakkatarjospyyntöjen tekoon.

Oppimistehtävien esittelyt ja päätöspäivä, 3.12.2024 

Koulutukseen sisältyy ennakkotehtäviä ja aitoon kohteeseen pohjautuva oppimistehtävä. Oppimistehtävää ohjataan kahdessa Teams-tapaamisessa 12.11. ja 20.11. klo 16.30-18 ja tehtävän esittelyt koulutuksen päätöspäivänä 3.12.2024 Riihimäen kampuksella.

Kiinnostuitko koulutuksesta?

Jos haluat lisätietoa aiheesta Raitiotietekniikan täydennyskoulutus 6 op, klikkaa alta ja täytä yhteydenottolomake. Kysymyksesi lähetetään suoraan koulutuksen järjestäjälle.

Seuraavat toteutukset

Tulossa 1 toteutus

29 lokakuuta, 2024

  • Lähiopetus
  • Riihimäki
  • Viimeinen ilmoittautumispäivä: 6.10.2024

Kohderyhmä

Koulutus on suunnattu ensisijassa pikaraitio-/raitioteiden parissa toimiville suunnittelu- ja työnjohtotehtävien ammattilaisille, kaupunkien raitiotiehankkeissa toimiville ja alan hankinnoista vastaaville ammattilaisille. Suositeltavaa on, että osallistujalla on vähintään 6 kuukauden työkokemus ratatoimialueen suunnittelu-, työnjohto- tai kunnossapitotehtävistä.

Tutkinto / todistus

Hyväksytysti suoritetut tehtävät oikeuttavat 6 opintopisteen laajuiseen todistukseen.

Kaikki koulutukseen osallistuneet saavat osallistumistodistuksen.

Koulutuspaikka

Koulutukseen sisältyy kuusi koulutuspäivää ajalla 29.10.-3.12.2024 klo 8.45 –15.45 Hämeen ammattikorkeakoululla, Riihimäellä (os. Kaartokatu 2).

Koulutuspäiviin on mahdollista osallistua myös Teams-etäyhteydellä erikseen sovitusti.

Lisäksi koulutukseen sisältyy kaksi oppimistehtävän ohjaustapaamista 12.11. ja 20.11. klo 16.30 – 18.00 Teams-etäyhteydellä.

Kustannukset

Osallistumismaksu 1 950 € + alv 24 % sis. sähköisen luentomateriaalin, kahvitarjoilut ja todistuksen.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä

Haluatko tietää lisää? Täytä yhteystietosi, niin Hämeen ammattikorkeakoulu ottaa sinuun yhteyttä. Muistathan kurkata myös roskapostikansion – joskus vastausviestit saattavat livahtaa sinne.

reCAPTCHA logo Tämä sivusto on suojattu reCAPTCHA:lla, ja Googlen tietosuojakäytäntö ja käyttöehdot ovat voimassa.
Hämeen ammattikorkeakoulu
Visamäentie 35
13101 Hämeenlinna

Hämeen ammattikorkeakoulu

Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) on oppimis- ja tutkimusyhteisö tekijöille, jotka haluavat muuttaa maailmaa. Meitä on noin 9 000 biotalouden, hyvinvoinnin, koulutuksen, liiketoiminnan, muotoilun ja teknologian tulevaisuuden tekijää. Toimimme seitsemällä kampuksella, verkossa ja kansainvälisesti. Meitä yhdistää into tarttua toimeen ja rakentaa yhteistä...

Lue lisää kouluttajasta Hämeen ammattikorkeakoulu ja katso koulutustarjonta täältä

Sponsoroitu