Opas sinulle, joka haluat taloushallinnon assistentiksi

Oletko kiinnostunut taloudesta ja haluat kouluttautua talousassistentiksi? Tässä oppaassa kerrotaan, mitä talousassistentti tekee ja miten ammattiin kouluttaudutaan.

nainen tekee taluoshallinnon assistentin töitä tietokoneella ja paperidokumentilla

Oletko kiinnostunut taloudesta ja haluat kouluttautua talousassistentiksi? Talousassistentin työtehtävät vaativat tarkkuutta ja analysointikykyä. Tässä oppaassa kerrotaan, mitä talousassistentti tekee ja miten ammattiin kouluttaudutaan. 

Talousassistentti toimii erilaisissa toimisto- ja taloushallinnon työtehtävissä. Ne voivat vaihdella hieman työpaikasta toiseen, mutta yleisesti ottaen talousassistenttina työskentelet taloushallinnon työn tukena. Työnkuvaasi kuuluu muun muassa taloudellisten tehtävien järjestämistä ja hallinnointia – esimerkiksi budjetin laatimista sekä kulujen seuraamista. Osallistut myös talouspäätösten valmistelutyöhön ja hoidat laskutukseen liittyvät työtehtävät. 

Talousassistentteja käytetään yrityksissä ja organisaatioissa, joissa organisaatiorakenne on monimutkainen ja joissa käsitellään paljon investointeja. Myös yrittäjät, joiden on vaikeaa hoitaa yrityksensä taloutta itse, tarvitsevat talousassistentteja. Taloushallinnon assistenttina vastuullasi on käsitellä yrityksen kassavirtoja huolellisesti. Sinulta odotetaan kykyä käsitellä taloudellisia päätöksiä ja antaa yritykselle neuvoja, miten se voi vähentää kulujaan ja tulla kannattavammaksi. 

Näitä ominaisuuksia hyvältä taloushallinnon assistentilta toivotaan 

Talousassistentin tehtävä on erittäin vastuullinen. Analyyttiset taitosi joutuvat koetukselle, ja sinulta odotetaan kykyä tehdä johtopäätöksiä taloudellisten tietojen perusteella. Palveluhenkisyydestä on etua, sillä olet usein tekemisissä asiakkaiden kanssa. 

Ruotsalainen sivustomme utbildning.se selvitti Heta kompetenser -tutkimussarjassaan, millaisia ominaisuuksia työnantajat toivovat rekrytoitavilta taloushallinnon assistenteilta.

Viisi taloushallinnon ammattilaisen halutuinta ominaisuutta

 

  1. Tarkkuus
  2. Määrätietoisuus
  3. Joustavuus
  4. Järjestelmällisyys
  5. Uteliaisuus

Taloushallinnon assistentiksi haluavalle sopivia koulutuksia 

Jos haluat kouluttautua taloushallinnon assistentiksi, eri oppilaitokset ja koulutusorganisaatiot tarjoavat monipuolisesti sekä lyhytkursseja kuin tutkintokokonaisuuksiakin. Sinun kannattaa vertailla eri koulutuksia ja tutustua eri koulutusjärjestäjien tarjontaan.  

Opinnoissasi saat vankan perustan tulevaisuuden taloustyöhön ja rooliisi. Opit liiketaloutta ja sen peruskäsitteitä. Opit myös, miten erilaiset yritysmuodot eroavat toisistaan – esimerkiksi sen, miten osakeyhtiöt eroavat avoimista yhtiöistä. Koulutuksen aikana opit budjetointia, laskentaa, veroja ja maksuja. Kirjanpidon ja tilinpäätöksen myötä opit tarkastelemaan yrityksen kannattavuutta erilaisten avainlukujen avulla. 

Taloushallinnon assistentin koulutus (Liiketoiminnan ammattitutkinto) sisältö on eri koulutuksen järjestäjien välillä pitkälti samanlainen. Ohjelmien rakenteessa voi kuitenkin olla eroja. Jos esimerkiksi haluat oppia omaan tahtiisi, voit opiskella monimuotona tai kokonaan etätoteutuksessa. Tämä lähestymistapa sopii erityisesti sinulle, jolla on jo työpaikka ja haluat opiskella sivutoimisesti. 

Huomaathan myös, että erilaisten talouden täsmä- ja lyhytkoulutusten sisältö saattaa vaihdella toisistaan paljonkin. Lisäksi tarjolla on räätälöityjä koulutuskokonaisuuksia, joissa syvennytään toivottuihin taloushallinnon tehtäviin. 

Pätevänä talousassistenttina huomaat, että työtehtäväsi voivat vaihdella työpaikasta toiseen. Jos haluat ottaa seuraavan askeleen urallasi, projektinhallinnan tai johtamisen koulutusohjelmat voisivat sopia sinulle. 

Katso taloushallinnon koulutukset

Kuvassa koulutus.fi:n sisältötiimi

koulutus.fi:n sisältötiimi

(Näytä lisää)

Mainokset