Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili

Etsitkö etäkoulutusta? Kokosimme verkko- ja etäkoulutukset Etäopiskelu-osioon

Näyttää 1-19 yhteensä 19 tulosta
Näyttää 1-19 yhteensä 19 tulosta
 

Tulityökortti valmistaa tulenarkoihin tilanteisiin

Tuli on elementti, jonka kanssa työskenteleviltä henkilöiltä vaaditaan erityistä osaamista turvallisuuden takaamiseksi. Tulityökortti täytyykin olla suoritettuna, mikäli teet tulitöitä.

Mikä on tulityökortti?

Tulitöitä tekevällä on oltava voimassa oleva tulityökortti. Tulityöt voidaan määritellä tarkemminkin, mutta yleisesti ottaen niiden voidaan sanoa tarkoittavan palovaaran aiheuttavia töitä. Yleisimpiä työpaikkoja, joissa tulitöitä tehdään, ovat rakennustyömaat sekä metalli- ja kemianteollisuuden työpaikat. Tulityökurssi kestää yhden päivän ja kurssin todistus, tulityökortti, on voimassa viisi vuotta suoritusajankohdasta.

Tulityökurssi on lähtökohta sille, että voit tehdä töitä tulen parissa. Tulityökortti puolestaan on hyväksytyllä testisuorituksella saatava määräaikainen kortti, jonka haltija on oikeutettu tulitöiden tekemiseen. Kortti on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) myöntämä, mutta koulutusta tarjoavat useat eri tahot ympäri Suomen. Kortin tarkoituksena on antaa työntekijälle valmiudet ennalta ehkäistä tulityöonnettomuuksien syntyminen.

Jotkut saattavat vielä muistaa kattotulityökortin. Tätä erillistä korttia ei enää myönnetä. Jos siis teet katto- ja vedeneristystöiden tulitöitä, tulityökortin suorittaminen riittää. 

Miten tulityökortin saa?

Tulityökortti suoritetaan tulityökurssilla. Kurssin sisältö ja pituus ovat ennalta määrättyjä. Päivän (8 tuntia) mittaisella kurssilla sukelletaan seuraaviin aiheisiin:

  • Tulityöt turvallisesti 
  • Vastuut ja velvollisuudet
  • Tulityöriskit eri toimintaympäristöissä
  • Turvatoimet eri toimintaympäristöissä ja suojausharjoitus
  • Toiminta onnettomuustilanteessa

Kaikkiaan kurssi sisältää teoriaoppitunteja, suojausharjoituksen, alkusammutusharjoituksen sekä kokeen, jonka hyväksytystä suorittamisesta saa todistukseksi tulityökortin.

Tulityölupa eli tulityökortti voidaan myöntää myös sähköisenä perinteisen kortin sijaan. 

Kuka tarvitsee tulityökortin?

Tulitöiksi katsotaan kipinöintiä aiheuttavat erilaiset hitsaustekniikat, leikkaustekniikat ja metallien hionta. Lisäksi työt, joissa käytetään lämpösäteilyä tuottavaa työvälinettä, kuten kuumailmapuhallinta tai kaasupoltinta. Tilapäisellä tulityöpaikalla työskenneltäessä tulityöntekijällä tulee olla voimassa oleva tulityökortti.

Kuinka kauan tulityökortti on voimassa?

Tulityökortti on voimassa viisi vuotta sen suorittamisesta. Jos kortti on vanhentumassa ja jatkat tulitöiden tekoa, tulee sinun käydä uusimassa korttisi tulityökurssilla.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön myöntämä tulityökortti on voimassa Suomen lisäksi myös Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Homma toimii myös toisinpäin eli näissä Pohjoismaissa myönnetty tulityökortti hyväksytään Suomessakin.

Palaa sivun alkuun

Lähde: Spek.fi

Vertaile koulutuksia
Katso videoesittelyjä
Inspiraatioksi
Kokemus vahvistui osaamiseksi Te...
Opiskelijatarina: Amiedu

Jari Hirvonen on Caverionilla vastuunkantaja ja sitoutunut ammattilainen. Tekniikan erikoisammattitutkinto toi Hirvoselle uutta osaamista ja auttoi työnkuvan muutoksessa.

Lue lisää
Kiinteistöpalveluiden ammattitut...
Opiskelijatarina: Amiedu

Mirsad Hadsiu aloitti Heka-Kumpula Oy:ssä viisi vuotta sitten ja tekee nyt asuntojen huoltotöitä. Mirsad opiskelee kiinteistöpalvelujen ammattitutkintoa, joka syventää hänen myös Amiedussa suorittamaansa kiinteistöpalvelujen perustutkintoa.

Lue lisää
JET antaa eväitä esimiestyöhön
Opiskelijatarina: Amiedu

"JET tarjoaa konkreettista hyötyä henkilöstöjohtamiseen nyt, kun siirryn tavaratalopäälliköksi ja valitsen oman henkilökunnan. Uudet työkalut ja opit ovat aina tervetulleita."

Lue lisää