Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili
Näyttää 1-16 koulutusta 16 tuloksesta
Näyttää 1-16 koulutusta 16 tuloksesta
 

Tulityökortti valmistaa tulenarkoihin tilanteisiin

Tuli on elementti, jonka kanssa työskenteleviltä henkilöiltä vaaditaan erityistä osaamista turvallisuuden takaamiseksi. Tulityökortti täytyykin olla suoritettuna, mikäli teet tulitöitä.

Mikä on tulityökortti?

Tulityökortti on tulitöiden turvallisuustutkinto. Tulitöitä tekevällä on oltava voimassa oleva tulityökortti. Tulitöillä tarkoitetaan töitä, joiden tekemisessä syntyy kipinöitä tai jossa käytetään liekkiä tai muuta lämpöä sekä palovaaraa aiheuttavia töitä. Yleisimpiä työpaikkoja, joissa tulitöitä tehdään, ovat rakennustyömaat sekä metalli- ja kemianteollisuuden työpaikat.

Tulityökortin saa osallistumalla tulityökorttikoulutukseen. Tulityökurssi kestää yhden päivän ja kurssin todistus, tulityökortti, on voimassa viisi vuotta suoritusajankohdasta.

Tulityökurssi on lähtökohta sille, että voit tehdä töitä tulen parissa. Tulityökortti puolestaan on hyväksytyllä testisuorituksella saatava määräaikainen kortti, jonka haltija on oikeutettu tulitöiden tekemiseen. Kortti on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) myöntämä, mutta koulutusta tarjoavat useat eri tahot ympäri Suomen. Kortin tarkoituksena on antaa työntekijälle valmiudet ennalta ehkäistä tulityöonnettomuuksien syntyminen.

Jotkut saattavat vielä muistaa kattotulityökortin. Tätä erillistä korttia ei enää myönnetä. Jos siis teet katto- ja vedeneristystöiden tulitöitä, tulityökortin suorittaminen riittää. 

Millainen tulityökorttikoulutus on?

Tulityökortti suoritetaan tulityökurssilla. Kurssin sisältö ja pituus ovat ennalta määrättyjä. Päivän (8 tuntia) mittaisella kurssilla sukelletaan seuraaviin aiheisiin:

  • Tulityöt turvallisesti 
  • Vastuut ja velvollisuudet
  • Tulityöriskit eri toimintaympäristöissä
  • Turvatoimet eri toimintaympäristöissä ja suojausharjoitus, turvallisuus
  • Toiminta onnettomuustilanteessa
  • Alkusammutusharjoitus
  • Koe, kysymysten käsittely ja kurssin päättäminen

Kaikkiaan kurssi sisältää teoriaoppitunteja, suojausharjoituksen, alkusammutusharjoituksen sekä kokeen, jonka hyväksytystä suorittamisesta saa todistukseksi tulityökortin.

Tulityölupa eli tulityökortti voidaan myöntää myös sähköisenä perinteisen kortin sijaan. 

Kuka tarvitsee tulityökortin?

Tulitöiksi katsotaan kipinöintiä aiheuttavat erilaiset hitsaustekniikat, leikkaustekniikat ja metallien hionta. Lisäksi työt, joissa käytetään lämpösäteilyä tuottavaa työvälinettä, kuten kuumailmapuhallinta, kaasupoltinta, muuta avoliekkiä tai näihin verrattavaa voimakasta lämpösäteilyä tuottavaa työvälinettä. Tilapäisellä tulityöpaikalla työskenneltäessä tulityöntekijällä tulee olla voimassa oleva tulityökortti.

Kuinka kauan tulityökortti on voimassa?

Tulityökortti on voimassa viisi vuotta sen suorittamisesta. Jos kortti on vanhentumassa ja jatkat tulitöiden tekoa, tulee sinun käydä uusimassa korttisi tulityökurssilla.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön myöntämä tulityökortti on voimassa Suomen lisäksi myös Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Homma toimii myös toisinpäin eli näissä Pohjoismaissa myönnetty tulityökortti hyväksytään Suomessakin.

Palaa sivun alkuun

Lähde: Spek.fi

Vertaile koulutuksia
Katso videoesittelyjä
Inspiraatioksi
Johtamisen erikoisammattitutkint...
Opiskelijatarina: Amiedu

Helsingin Diakonissalaitoksen Hoiva Oy yksikönjohtajana toimiva Pinja Marjamäki suoritti sosiaali- ja terveysalalle suunnatun Johtamisen erikoisammattitutkinnon.

Lue lisää
JET antaa eväitä esimiestyöhön
Opiskelijatarina: Amiedu

"JET tarjoaa konkreettista hyötyä henkilöstöjohtamiseen nyt, kun siirryn tavaratalopäälliköksi ja valitsen oman henkilökunnan. Uudet työkalut ja opit ovat aina tervetulleita."

Lue lisää
Kiinteistöpalveluiden ammattitut...
Opiskelijatarina: Amiedu

Mirsad Hadsiu aloitti Heka-Kumpula Oy:ssä viisi vuotta sitten ja tekee nyt asuntojen huoltotöitä. Mirsad opiskelee kiinteistöpalvelujen ammattitutkintoa, joka syventää hänen myös Amiedussa suorittamaansa kiinteistöpalvelujen perustutkintoa.

Lue lisää