Valitse sivuston käyttötapa: Mobiili

Etsitkö etäkoulutusta? Kokosimme verkko- ja etäkoulutukset tänne »

Näyttää 1-19 koulutusta 19 tuloksesta
  • = Tarjonnassa myös kesällä
Näyttää 1-19 koulutusta 19 tuloksesta
 

Tulityökortti valmistaa tulenarkoihin tilanteisiin

Tuli on elementti, jonka kanssa työskenteleviltä henkilöiltä vaaditaan erityistä osaamista turvallisuuden takaamiseksi. Tulityökortti täytyykin olla suoritettuna, mikäli teet tulitöitä.

Mikä on tulityökortti?

Tulityökortti on tulitöiden turvallisuustutkinto. Tulitöitä tekevällä on oltava voimassa oleva tulityökortti. Tulitöillä tarkoitetaan töitä, joiden tekemisessä syntyy kipinöitä tai jossa käytetään liekkiä tai muuta lämpöä sekä palovaaraa aiheuttavia töitä. Yleisimpiä työpaikkoja, joissa tulitöitä tehdään, ovat rakennustyömaat sekä metalli- ja kemianteollisuuden työpaikat.

Tulityökortin saa osallistumalla tulityökorttikoulutukseen. Tulityökurssi kestää yhden päivän ja kurssin todistus, tulityökortti, on voimassa viisi vuotta suoritusajankohdasta.

Tulityökurssi on lähtökohta sille, että voit tehdä töitä tulen parissa. Tulityökortti puolestaan on hyväksytyllä testisuorituksella saatava määräaikainen kortti, jonka haltija on oikeutettu tulitöiden tekemiseen. Kortti on Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) myöntämä, mutta koulutusta tarjoavat useat eri tahot ympäri Suomen. Kortin tarkoituksena on antaa työntekijälle valmiudet ennalta ehkäistä tulityöonnettomuuksien syntyminen.

Jotkut saattavat vielä muistaa kattotulityökortin. Tätä erillistä korttia ei enää myönnetä. Jos siis teet katto- ja vedeneristystöiden tulitöitä, tulityökortin suorittaminen riittää. 

Millainen tulityökorttikoulutus on?

Tulityökortti suoritetaan tulityökurssilla. Kurssin sisältö ja pituus ovat ennalta määrättyjä. Päivän (8 tuntia) mittaisella kurssilla sukelletaan seuraaviin aiheisiin:

  • Tulityöt turvallisesti 
  • Vastuut ja velvollisuudet
  • Tulityöriskit eri toimintaympäristöissä
  • Turvatoimet eri toimintaympäristöissä ja suojausharjoitus, turvallisuus
  • Toiminta onnettomuustilanteessa
  • Alkusammutusharjoitus
  • Koe, kysymysten käsittely ja kurssin päättäminen

Kaikkiaan kurssi sisältää teoriaoppitunteja, suojausharjoituksen, alkusammutusharjoituksen sekä kokeen, jonka hyväksytystä suorittamisesta saa todistukseksi tulityökortin.

Tulityölupa eli tulityökortti voidaan myöntää myös sähköisenä perinteisen kortin sijaan. 

Kuka tarvitsee tulityökortin?

Tulitöiksi katsotaan kipinöintiä aiheuttavat erilaiset hitsaustekniikat, leikkaustekniikat ja metallien hionta. Lisäksi työt, joissa käytetään lämpösäteilyä tuottavaa työvälinettä, kuten kuumailmapuhallinta, kaasupoltinta, muuta avoliekkiä tai näihin verrattavaa voimakasta lämpösäteilyä tuottavaa työvälinettä. Tilapäisellä tulityöpaikalla työskenneltäessä tulityöntekijällä tulee olla voimassa oleva tulityökortti.

Kuinka kauan tulityökortti on voimassa?

Tulityökortti on voimassa viisi vuotta sen suorittamisesta. Jos kortti on vanhentumassa ja jatkat tulitöiden tekoa, tulee sinun käydä uusimassa korttisi tulityökurssilla.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön myöntämä tulityökortti on voimassa Suomen lisäksi myös Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa. Homma toimii myös toisinpäin eli näissä Pohjoismaissa myönnetty tulityökortti hyväksytään Suomessakin.

Palaa sivun alkuun

Lähde: Spek.fi

Vertaile koulutuksia
Katso videoesittelyjä
Inspiraatioksi
Unelmat toteen tieto- ja viestin...
Opiskelijatarina: Amiedu

Kun Jesse Ellonen aloitti peligrafiikan opiskelun, hän ajatteli saavansa hyvän ammattitutkinnon ja hakevansa sen jälkeen alan töitä. Toisin kävi, sillä Jesse suunnitteli opiskelukavereidensa kanssa julkaistavaksi sopivan pelin jo opintojen aikana ja yrityskin oli pystyssä pian opintojen jälkeen. 

Lue lisää
Laadukasta lähihoitajakoulutusta...
Opiskelijatarina: Amiedu

Asaad Al- Khattab osallistui Amiedussa maahanmuuttajien hoito- ja kasvatusalan ammatilliseen osaamiskartoitukseen ja nyt hänen matkansa jatkuu Amiedulla lähihoitajaopintojen parissa. 

Lue lisää
JET antaa eväitä esimiestyöhön
Opiskelijatarina: Amiedu

"JET tarjoaa konkreettista hyötyä henkilöstöjohtamiseen nyt, kun siirryn tavaratalopäälliköksi ja valitsen oman henkilökunnan. Uudet työkalut ja opit ovat aina tervetulleita."

Lue lisää